Kompressionskläder

– effektiva prestationshöjare eller bara ovanligt trånga byxor?

Funderar du på att köpa dyra kompressionskläder i förhoppningen att förbättra din prestationsförmåga i löpspåret genom att bära dessa plagg? I sådana fall kan du spara en slant och leta fram dina urtvättade gymnastikbyxor från gymnasiet i stället (om du fortfarande kommer i dem, förstås).

För att reda ut kompressionsklädernas påstådda effekthöjare en gång för alla gjordes en grundlig genomgång av alla studier på tränade personer som använt dessa för underkroppen vid intensivare former av fysisk aktivitet. Genomgången visade inte på några som helst fördelar jämfört med kontrollgrupper som tränat på samma sätt fast utan kompressionskläder. Inga bättre tider på distanser mellan 50 och 5000 meter, och inte heller några större förbättringar av syreupptagningsförmåga eller kraft, mätt som förmågan att hoppa högt.

Tycker du att kompressionskläder är sköna att springa i utgör de i sig inga problem, men med detta kan vi alltså med hög sannolikhet slå spiken i kistan för alla former av förväntningar på några som helst positiva effekter på dina löptider, din prestationsförmåga eller dina träningsresultat.

Sports Med. 2018 May 2. Association of Lower Limb Compression Garments During High-Intensity Exercise with Performance and Physiological Responses: A Systematic Review and Meta-analysis.