Så styrketränar elitfotbollsspelare

I dag går Svenska landslaget in i sommarens VM-turnering i Ryssland. De flesta vet ungefär hur en fotbollsträning går till och så här styrketränar elitspelarna!

Kravanalysen för fotboll, det dokument som baserat på forskning anger vilken mix av färdigheter och fysiska attribut som lönar sig bäst resultatmässigt, anger att ett väl utvecklat neuromuskulärt system är nödvändigt för hög prestation (accelerationer, inbromsningar och sprinter).

En professionell fotbollsspelare behöver öka sin styrka markant för att styrkeökningen ska ge faktiska resultat i form av ökad prestation när det gäller hastighet i sprint och riktningsbyte. Styrketräning ger dock snabbare ökningar när det gäller hoppfärdigheter samt maximal acceleration.

Högintensiv styrketräning tycks fungera effektivare för fotbollsspelare än medelintensiv träning inriktad på muskelhypertrofi, i kontext av deras övriga träningsmängd. 

Två styrketräningspass i veckan är optimalt då det leder till ökningar utan att inkräkta för mycket på all annan träning. Ett styrkepass i veckan under säsong räcker för att upprätthålla elitfotbollsspelares styrka och förmåga till kraftutveckling.

För att verkligen få ut ökningarna av styrketräningen utanför säsong bör man lägga in grenspecifik träning på högexplosiva fotbollsmoment under säsongen. 

Styrketräning för elitfotbollsspelare ska innehålla tillräcklig volym av plyometriska moment, till exempel mothopp, som utvecklar explosivitet genom momentet där muskeln utvecklar så mycket kraft som möjligt från ett utsträckt läge.

Avspark mot Sydkorea 14.00 i dag den 18/6. Heja Sverige!

Källa: Sports Medicine