Perfekta knäböjen, hur?

Isabella von Weissenberg har stenkoll på sina vinklar. Så bra att hon blivit bäst i världen med ett personbästa på över 200 kilo i knäböj! Foto: Seth Janson

Vilgot frågade: Hej! Jag är lång, smal och har långa ben. Min kompis är satt och har ganska korta ben. Vi brukar dividera om hur man bör utföra knäböj för respektive kroppstyp, men skulle gärna vilja ha lite hjälp. Hur ska man egentligen tänka när man är lång/kort, har lång/kort rygg osv? Skor? Ja, vi vill verkligen veta allt!

ABBE svarar:

Hej,

givetvis har de anatomiska förutsättningarna en stor inverkan på vilken teknik vi bör använda när vi styrketränar för att optimera vårt utförande.

När det kommer till knäböj finns det en rad olika faktorer och riktlinjer man bör ta hänsyn till för att på bästa möjliga sätt utföra övningen korrekt.

När man utför en knäböj är placeringen av tyngdpunkten över fötterna oerhört viktig då kroppen automatisk kommer att göra en hel del kompensation genom rörelsebanan för att säkerställa balansen och kroppens arbetsposition, samt stångens arbetsbana. 

Det är ytterst viktigt att man har en bra rörlighet i bröstrygg, höftled och fotled för att underlätta kroppens arbetsposition.

På så sätt säkerställer du din tyngdpunkt stabilt på samma ställe och minskar risken att falla fram eller bakåt.

En person med långa ben (lårben) kommer att ha svårt att utföra en knäböj med samma arbetsvinkel som en person med kortare ben. Personen med längre ben kommer ha en annorlunda hävkraft vilket innebär att positionen och arbetsvinkeln måste vara annorlunda för att undvika att tappa balansen och falla bakåt.

Mitt tips till dig med längre ben är att se till att förbättra din rörlighet i fotled samt ta ut mer rörelse i höftleden så att överkroppen faller något framåt.

Du underlättar även för dig själv genom att stå något bredare än höftbrett med lätt utåtroterade fötter. Testa dig fram och hitta positionen som känns bra för dig.

Skor med kil (tyngdlyftarskor) eller en upphöjning under dina hälar kommer givetvis att underlätta för dig och sätta dig i en bättre arbetsposition.

Lycka till!