De åt tills de dog

Tre bisarra dödsfall inom Competitive eating

Svettning, anfåddhet, trängande smärta från magtrakten. Om du varit i bodybuildingsvängen ett tag vet du säkert hur det känns när din cheat meal går över styr. Här är tre katastrofala fall från tävlingsätandets bisarra värld. 

Competitive eating är en samling tävlingsgrenar och utmaningar som går ut på att äta så mycket som möjligt av ett specifikt livsmedel på kortast möjliga tid. Ätartävling helt enkelt. I USA finns både förbund, träningsprogram, TV-sända events och legendariska mästare som Takeru Kobayashi som den 4 juli 2006 tryckte i sig 54 varmkorvar med bröd på tolv minuter. Som i alla tävlingsgrenar finns risker och tragedier. Här är tre av de senaste. 

Den store Kobayashi, en av de främsta tävlingsätarna i Japan.

I april 2017 dog den 20-åriga college-studenten Caitlin Nelson under en ätartävling som involverade pannkakor på Sacred Heart University i Connecticut. Nelson dog av kvävning, en vanlig risk då man tävlingsäter på tid. Vid ungefär samma tidpunkt avled 42-årige Travis Malouff till följd av en doughnut-utmaning på Voodoo Doughnut i Denver, Colorado. Även Malouff dog av blockerade luftvägar. 

I november 2014 kollapsade 53-åriga Lyana Koroleva på scenen och dog av hjärtattack till följd av att ha ätit 100 dumplings på mindre än 20 minuter under en tävling i Staryl, Ukraina. ”Hon var en stark ätare och kommer att vara svårt saknad. Detta är en allvarlig förlust för sporten” kommenterade en talesperson för tävlingen dödsfallet. 

1991 höll pajätarmästaren från North Carolina, Mort Hursts karriär på att få ett tragiskt slut under ett Guinnes rekordbokförsök som involverade att äta 38 löskokta ägg på 29 sekunder. Prestationen ledde till att Hurst fick en stroke. Han återhämtade sig dock och kunde göra comeback till tävlingsarenan.