En ny faktor i fitness

Träning, kost och återhämtning. Vi trodde vi hade allt uträknat. Men sköter du denna nya plikt? Den kanske är viktigare än vi trott!

Nej, gå till gymmet en timme om dagen, äta nyttigt den mesta av tiden och se till att sova och vila tillräckligt kanske inte räcker för att uppnå optimal hälsa och form. Nu måste du också stå. Flera timmar om dagen! En ny holländsk studie tyder på att träning är en sak, att minska på tiden vi sitter en annan. Med olika resultat, där båda behövs. 

I bakgrunden av studien från Maastrichts universitet slår författarna fast att en vanlig arbetande person ofta sitter över 10 timmer per dygn. Det vet vi inte är bra för hälsan. Men vad har störst effekt? Att sitta mindre, eller att träna mer? I detta fall byta ut en timmes sittande mot en timmes medelintensiv till intensiv cykling, eller byta ut fem timmars sittande mot stående eller långsamt strosande?

Intressant nog visade studien att de båda åtgärdena hade olika effekter. Den formella träningen hade  gynnsam effekt på endotelcellerna, det vill säga blodkärlens insida, vilket förstås är kopplat till risken för hjärt-kärlsjukdom. Gående/stående hade större gynnsam effekt på insulinkänslighet och kolesterolnivåer i blodet. Resultaten tyder på att varken den ena eller andra insatsen räcker för att fullt ut motverka de negativa effekterna av att sitta tio timmar per dygn. Båda behövs!

 

Så kan du minska sittandet

Promenera till och från sysselsättning, ta en promenad på lunchrasten, ta trapporna och gå på din fritid. Det handlar om mer än bara energiförbrukning.

Skaffa ett höjbart skrivbord och stå medan du arbetar. Jobba dig upp till ett par timmar per dag. För den riktigt ambitiöse finns även skrivbord med inbyggt löpband, så att du kan arbeta gående!

Res dig från stolen minst en gång i halvtimmen och gör någonting, om så inte mer än i några minuter. Varför inte utföra en liten stretch eller några djupa knäböj? Vi bör förändra normen med allt för mycket sittande.

KällaScientific Reports