Tänk utanför ramarna

Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

Mellan nystartade monstergymmet Saint Iron i Göteborg, naprapatklienterna och coachning av fysikatleter lever han träning upp till 14 timmar om dagen, varje dag.

– Byggarna missar att promota sig själva som karaktärer, säger Niro. Visst det här är en sport, men det är lika mycket show. Du kan inte bara vara: ”Hej jag heter Kalle och gillar att lyfta vikter och äta kyckling med broccoli fem gånger om dagen”. Du måste vara lite mer än så. Vara närvarande på nätet och skapa ett drama som är intressant att följa. Byggarna är för introverta. Det behövs action, trashtalk, hype. För att folk ska bli intresserade. Kom ihåg att tävling bara är tio minuter av en fem månader lång diet. MP (Men’s Physique)-killarna är något bättre på det här än de rena kroppsbyggarna, kanske för att de generellt sett är yngre och kaxigare. ”Riktig” byggning tar lång, lång tid att bli bra på.

Kan du ge något exempel på hur man kan jobba med detta?

– Atleterna och promotorerna måste snacka ihop sig och bygga ut alltihop runt omkring. När jag blev tillfrågad om att ställa upp i Tyngre Classic III 2016 var mitt villkor att jag skulle få lite fria händer vid poseringen. Göra lite show. Visst, gör precis vad du vill, svarade Alex Danielsson, all cred till honom för det! Jag och Samir gick ned bland publiken och hade en fri pose-down. Åskådarna blev som galna. Sharam Daneshmand är en annan arrangör som jag tycker har ett väldigt bra tänk när det gäller de här sakerna. Tyvärr blir arrangörernas händer i vissa fall något bundna av förbundet som håller hårt på att allt ska vara formellt och hålla sig inom givna ramar. I USA är de experter på att ta till exempel en filmpremiär, en sport som MMA eller Wrestling och expandera det till att bli ”larger than life”.Tänk utanför ramarna. Profilera dig själv. Skitsnack bygger på avundsjuka och sker bakom någons rygg. Men trashtalk är underhållande och säljande, och sker face to face!

Gymmet Saint Iron har knappt ett år på nacken, ligger i ett stort, öppet före detta varuhus i Agnesberg i Östra Göteborg och baserar sig på familjär stämning och hardcorekänsla.

– Alla som vill jobba hårt för att utvecklas och nå sina mål är välkomna hit, säger Niro. Jag bryr mig inte om i fall du tävlar i byggning, Bikini, Crossfit eller Triathlon, eller bara vill bli starkare och komma i form. Men vill du bara sippa kaffe och spana på brudar är det bättre att du börjar på Nordic Wellness. Försäljningen är inte det primära här. Saint Iron är ett hem. För The Iron Family. Den klick som engagerar sig i gymmet. Och oavsett din roll och din nivå ska du känna dig hemma här. Aldrig utanför. Vi går ut och äter, har event, åker på tävlingar tillsammans. Den 1 september har vi Bench Mania här på gymmet. Det blir bänkpresstävlingar och mat. Alltid lyftning och mat. I slutet av oktober har vi ett annat event, Alla Helgons Blodiga lyft, med maskerad, lyftning, mat och ett skönt gäng. Alla är välkomna!

Niro De la Rua har en tung karriär bakom sig som ännu inte är definitivt avslutad, även om det mesta av hans energi för tillfället går till gymmet och klienterna. Karriärens höjdpunkter inkluderar vinster vid Luciapokalen, Battle of Sweden och Norway Open, i Bodybuilding.

– Men högst värderar jag själv nog min tredjeplats på Loaded Cup 2016 och min insats som coach när Pontus Koskelainen tog sitt proffskort, funderar Niro. Det är de highlights från min karriär som jag själv är mest stolt över!

Inne på Saint Iron är varje vägg smyckad på något sätt. Här är en av målningarna.

Saint Iron

Niro