Glöden blir bara starkare

Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

Oliver Adzievski slog ned som en blixt från klar himmel i Sveriges byggarscen vid ett SM-kval för över 15 år sedan. Proffskortet landade något år senare, närmast en ren formalitet.

– Jag kom till Sverige från Makedonien 1996, men tävlade utomlands de första åren, minns Oliver. Det var till SM-kvalet 2002 när alla papper var klara och jag bestämde mig för att börja representera mitt nya hemland Sverige som jag ställde upp i SM-kval det året. Det blev en chock för många, ingen kände mig sedan innan. Fredrik Age och Ove Rytter satt i publiken och reagerade direkt när jag kom in på inregistreringen. ”Vem fan är det där…” Det var nog ganska tydligt direkt att jag var ett hot mot SM-titeln. Jag slutade på en diskutabel andraplats efter Fredrik Age i +90 kg, och vann sedan SM när Age flyttade ned till -90 kg. Året efter vann jag mitt proffskort vid en tävling i Västerås och sedan dess har jag tävlat som proffs. Bland annat har jag tagit tredje plats vid tre olika Olympia-kval. Men SM har en speciell plats i mitt hjärta, ett av de bästa minnena från min karriär.

Men trots den långa karriären och många minnena riktar Oliver fortfarande siktet framåt, inte bakåt. Hösten är laddad med inte mindre än fyra professionella framträdanden.

– Om tre veckor tävlar jag på den nya tävlingen Legion i LA. Det blir ett stort expo på Long Beach med massor av gäster inbjudna och så vidare. Två veckor senare tävlar jag i Dominican Republic Pro Men’s 212, Dominikanska Republiken, 18 november i Tokyo Japan, en show som promotas av Hidetada Yamagichi och 23-24 november IFBB WOS Romania Muscle Fest i Bukarest, Rumänien. Målet med satsningarna är att samla poäng och kvala till Mr. Olympia 2019. Det kommer inte att räcka utan jag kommer att fortsätta samla poäng nästa år för att förhoppningsvis nå Olympia-scenen.

Den obligatoriska frågan Oliver, du är 46 år, hur mycket kraft och motivation har du kvar i dig? Du ser ingen pension inom den nära framtiden?

– Självklart har allting sina inbyggda begränsningar. Men just nu känns det jättebra. Efter varje satsning tar jag ett långt uppehåll på upp till nio månader för att återhämta mig och samla nya krafter. Jag tror det är mycket det som gjort att jag kunnat tävla så här länge och fortfarande ha gnistan kvar. Glöden brinner bara starkare hela tiden. Jag vet inte varför. Men med mer erfarenhet blir jag hela tiden smartare och bättre, jag vågar testa nya träningsmetoder och kommer i form allt snabbare. Sedan, att inte ha någon konfrontation, någon utmaning… Att bara gå till jobbet på gymmet och hem och vara ledig på kvällen… Som 90 procent av befolkningen… Det känns inte bra för mig. Det gör mig rastlös. Jag behöver någonting att jobba med och se fram emot!

Följ Oliver på Instagram: ifbbpro_oliver