Sweden Grand Prix 2019

Årets största tävling för instant framgång har gått av stapeln. För atleter som drömmer stort om proffskort och åtråvärda EM biljetter utgör Sweden Grand Prix ett viktigt delmål på vägen ut i världen, med chans att kliva in i den svenska landslagstruppen.

På förhand hade det ryktats om att inte mindre än femtio atleter från Spanien skulle intaga scenen på Stadionmässan i Malmö. Förra året var nationen stort representerade inte minst bland byggarna och publiken bjöds på en muskelfest av internationellt imponerande standard. Kanske var ryktena förhoppningar baserade på fjolåret men någon spansk anstormning fick atleterna inte utstå i år. Däremot stod 50 utländska atleter från Spanien, Estland, Ukraina, Finland, Norge, Danmark, Rumänien, Makedonien och Tjeckien redo backstage. Som man kan förvänta sig av denna årets viktigaste tävling var kvalitet på atleterna hög.

Klassförvirring
Trycket på de väl fyllda läktarna var det heller inget fel på. Pressuppbådet bakom den internationella domarkåren har även det med åren antagit internationella proportioner. Först ut att göra entré på scenen var killarna i Men´s Physique. Ett förvåningens ögonbryn höjdes när Williams Arinze Aston hamnade på andra plats i men´s physique +182cm. Williams har en fantastisk närvaro och utstrålning, med en ram som han vet exakt hur han ska framhäva såväl framifrån som från sidan. Därför var det beklagligt och inte minst onödigt när han envisades med byggarposering i back posen, vilket medförde en tillrättavisning som förmodligen snuvade honom på förstaplatsen efter Ludvig Sjögren. 2019 års Men´s Physique stjärna var dock Nenko Andreev som fick checka in inte mindre än tre pokaler på flyget hem till Bulgarien som vinnare av -174cm, junior och overallen.

Anthony A. Pettersson, Nenko Andreev och Ahmed Shameel, Men´s Physique -174cm.

Gladast förstapristagare under förmiddagen var Zaid Anaie som vann Muscular Men´s Physique. Kanske var det lättnad som fick honom att falla ner och kyssa golvet vid prisutdelningen. Utgångsläget var oförutsägbart i den rätt spretiga klassen, i grenen som vanligtvis inte hålls i Sverige. Startfält var svårtolkat, där domarna helt riktigt premierade den bäst sammansatta fysiken hos den värdige vinnaren.

Kvinnlig muskelkonst
Dagens wa-wa-wom var utan tvekan Bodyfitness -163cm. Helvete, på ren svenska. Här utgjordes finalen av superfysiker som bjöd på ett smörgåsbord i kvinnlig muskelkonst. Som vinnare stod Sara Petersson, med en fantastiskt välarbetad och elegant uppburen helhet. Sara är imponerande balanserad i allt från muskelmassa, symmetri, styling och posering. Andrapristagaren, Sara Pihl, vars axelparti och lats har ett djup som få kan mäta sig med, lyckades även framhäva sina ben bättre än på Luciapokalen och var strålande komplett. Kombinationen med fint markerade linjer kring gluteus medius och maximus gjorde henne troligen till tippad segrare för många. Alexa Gumse som alltid levererar det finlemmade och gracilöst vackert porösa lyckades inte ta för sig så att det räckte hela vägen. Tillsammans utgjorde de dock en fantastisk flora av vackra bodyfintessfysiker.

Samantha Jerring, Alexa Gumse, Sara Pihl, Sara Petersson, Rocio Araujo Carrasco, Aimee Hansen, Bodyfitness -163cm.

Spännande utveckling
…nej, jag glömde inte Samantha. The Jerring. Bikinitjejen som gått hem till källargymmet och snickrat natt som dag för att bygga upp sig till den för henne nya klassen. Tjejen som alla hade väntat på att se och som det snackats om mest av alla på förhand. Av uppdateringar på instagram att döma frågade sig många om hon hade passerat målet? Borde hon till och med ha klivit upp i Women’s Physique? Hade hon växt, bara växt, med avkall på estetik? När Samantha så klev upp på scenen satt den på förhand förväntansfulla publiken som hänförd: Samantha hade inte bara växt, utan lyckats skulpterat en vacker fysik. Hon hamnade sist i finalen men såg inte jätteledsen ut för det, och det tycker jag heller inte att hon ska vara. Jag hoppas dock inte att hon kastar klackarna och växlar upp till womens physique, för där tycker jag inte heller är den självklara platsen för henne. När benen på de klackarna markerade quadsen i sidoposen och sedan vände om och visade upp ändalykten strålade det potential för en riktigt härligt wellnessfysik: Äntligen!

Föredömlig Wellness Fitness
Grenens hittills stapplande introduktion med en tveksam startsträcka då egentligen bara Luciapokalen 2018 levererat representativa deltagare, har fått skeptiker att tvivla på om underlag finns i Sverige. När det så var dags för Caroline Aspenskog att göra återkomst på scenen i just Wellness Fitness, kunde vi andas ut. Caroline är den superstjärna vi behöver och det är otroligt roligt att Sverige har fått en värdig representant som håller måttet för internationell representation. Jag skulle dock njuta av en tävling där Aspenskog och Jerring står på samma linje, gärna i sammanhang av många som får förebilder att läsa av. För första gången sedan grenen gjorde intåg i Sverige blev det på riktigt och jag hoppas så att det börjar bubbl  i wellnesslandet. För det kanske faktiskt finns ett funky underlag där ute? Även om jag önskar alla största personliga framgång, vore det så härligt att överbevisa skeptikerna. Mitt drömscenario vore om Caroline avvaktar lite med sitt proffskort (om hon vill ha det) och att Samantha väljer att ta sina styltor åt Wellness. Det skulle vara start på en värdig och härligt tilltagen gren med olika former av bastanta baksidor och frodigt låromfång.

Fredrik Ström, Palle West, Tobias Kempe, Niclas Strömqvist, Robert Loforsen, Classic Bodybuilding +180cm.

Välförtjänta segrare
Segrade i Women’s Physique gjorde bredaste bruden Amela Bajramovic som precis landat efter FIBO i Tyskland förra veckan. Hon börjar bli en berest dam nu, då hon plockade upp ännu en flygbiljett till EM. Imponerade bland killarna gjorde Tobias Kempe som med en fin fysik och stor fräschör tog hem overallen i Classic Bodybuilding. I bikinifitness var de segrande nationerna spridda på Norge, Danmark och Ukraina men i -166cm lyckades Malin Månsson knipa guld på Sweden Grand Prix. Peter Österberg bjöd på ett i det närmaste poetiskt fritt program, där muskulaturen flödade under huden i perfekt kontroll. Som avslutning toppade han en spagat med ett välförtjänt brett leende som strålade av nöjdhet och rev ner applåder.

Årets avslutande successtory tillskrivs Josef Asmar. Josef som levt med sporten under större delen av sitt liv, i Syren och Sverige, och som sedan två år tillbaks ingår i den svenska domarkåren hade satsat allt på Sweden Grand Prix. Det var nu det måste hända – målet för Josef var att representera Sverige. Ingå i den svenska truppen och vara delaktig i att lyfta landet, forma svensk fitness och bodybuilding. Som vinnare av Bodybuilding +80kg och Overallen står nu dörren öppen för att göra det.

Återigen har Sverige ett komplett drömteam som står redo för avfärd till Spanien om tre veckor. Förutom de nämnda ovan är Sara Petersson, Jessica Lopez och Fredrik Ström uttagna. Vi uppdaterar namnen i takt med att de är klara och följer landslagets framfart med glädje och stolthet!

Josef Asmar, vinnare Bodybuilding +80kg samt Overallmästare. 

 

Charlotte Svensson, Maja Sturkman, Lisa Swedenborg, Malin Månsson, Tanja Run FreysdottirCaroline Pineda, Bikini Fitness -166cm.

Jose Olmedo Moreno, Zaid Anaie, Samur Al-Samir, Muscular Men´s Physique.

Malwina Dopierala, Helene Zaar, Niclas Strömqvist, Amela Bajramovic, Boban Gjoroski, Alexandra Göransdotter, Women´s Physique Open.

På toppbilden syns från vänster: Laura Benasques Borau, Niclas Strömqvist, Caroline Aspenskog, Boban Gjoroski, Gabrielle Lindfors, Wellness Fitness Open.