Big Ramy: Världens sista MASS-Monster!

Det är maj 2013. Våren har hittat till New York och det är dags för en av årets största tävlingar: New York Pro. Detta året är speciellt då det kommer medföra ett av de största ögonblicken i kroppsbyggningens moderna historia. Dennis “The Menace” James har med sig en klient från Kuwait som varit en rejäl snackis på social media. Denna klienten kommer lyckas chocka en hel industri och en bra bit utanför.  

 

Han är en koloss på 130 välsvarvade kilon sammansatta på 178 centimeter – och han kallas Big Ramy. Under denna helgen kommer han fullkomligt krossa allt motstånd! Det twittras och viskas mellan raderna att Phil Heath ligger illa till i september då en ny Mr. Olympia är på gång. Nu sex år senare vet vi att det inte blev så… men varför?

Mamdouh Mohammed Hassan Elssbiay föddes i Egypten 1983 och växte upp i staden Baltim. I Egypten studerade han och arbetade bland annat som fiskare under en period. Bodybuilding var något egyptiern kom igång sent med; ryktet säger att han startade så sent som 2010. Under samma period han flyttade till Kuwait City där han började träna på det välkända Oxygen Gym. Ramy gjorde snabba framsteg och gymägaren och mellanösterns Joe Weider – Bader Boodai med sitt kommande Camel Crew såg potential och tog honom under sina vingar.

I karriärens vagga låg Ramys vikt på cirka 90 kilo och när han växlade fullt ut ökade massan utan internationellt motstycke. Efter endast två år stod han på amatör-Olympia-scenen i Kuwait City.  Denna gången vägde han han istället in på närmare 130 kilo! Elssbiay vann både sin klass och overallen som också gav honom det eftertraktade proffskortet till IFBB Pro League.

År 2013 var det dags för Elssbiays proffsdebut på New York Pro. En show som vanns med bred marginal i dubbel bemärkelse. Ramy utklassade båda hemmafavoriterna Victor Martinez, Jon De La Rosa samt Juan Morel som skämtsamt gestikulerade “I Give up” när han stod sida vid sida om Ramy.

Egyptierns karriär gick spikrakt uppåt med förstaplatser, sponsorkontrakt, media-spotlights och mängder av nya fans tillströmmade. När det väl var dags för det stundande Mr. Olympia kastades dock korten om igen. Ramy var en förhandsfavorit – men till mångas förvåning levde han inte upp till hypen, utan slutade på åttonde plats! Han var grov men var slät och var platt i förhållande till de bästa proffsen. Som resultat fick Dennis James bära hundhuvudet – och där konsekvensen blev att Boodai utlyste en ny coach omgående.

Jobbet hamnar i knät på George Farah som bland annat stått bakom Branch Warren, Dexter Jackson och Kai Greene. Receptet för Ramy blev att fortsätta prioritera massa för att kunna knipa en Sandown. Ramy lyckas vinna tävlingar som Arnold Classic Brazil och Spanien – men det stora fokuset har alltid varit på Olympia.

När inte heller Farah lyckas med att knipa en Sandow byts han ut mot  Chris “The Technician” Aceto som bland annat stått bakom flera av Jay Cutlers Olympia-titlar. Denna gången vill Aceto se en ‘tightare’ och hårdare version av Ramy – och han har lovat att han kommer få Ramy i perfekt form och att han kommer vinna Olympia… utan problem! Resultatet? Ja en förbättring men utanför pallen på en fjärde plats. Boodai tyckte att Aceto bantat ner Ramy till ‘Men’s Physique nivå’ och där var även det samarbetet över.

Ramy har även har dragits med allvarligare benskador efter att han försökte göra en bakåtvolt under en guest pose för ett par år sedan. Sammantaget har pressen varit enorm från alla håll och kanter samt att han är relativt ny i gemet. Men med starkt psyke lyckades han komma tillbaka och tävlade under Olympia i fjol där han inte hade någon officiell coach men mycket talar för att Camel Crew själva höll i förberedelserna inför Olympia där han tog en sjätte placering.

Sammantaget har egyptiern testat en mindre version av sin fysik samt en större plus en mittemellan men har inte fått alla bitar på plats för att knipa förstaplatsen på Olympia. Efter tävlingen bestämmer han sig för att lämna Camel Crew och Kuwait för att istället flytta till Dubai med sin fru och två barn.

Vilka är då skälen till att han inte knipit en Sandow?

Först och främst handlar det om avsaknad muskelkvalitet i jämförelse med exempelvis Kai Greene eller Phil Heath. Vidare saknar han fortfarande djup i muskulaturen för tydligare definition. Visst går det att argumentera för att muskelkvalitet kommer med tid och hård träning och att Ramy inte varit varit med så länge. Samtidigt har det nu gått sex år sedan debuten och det har inte hänt mycket på den fronten och det kan även vara genetiskt. Visst har han varit hårdare under några tävlingar men han är fortfarande inte komplett. Samtidigt tog det tid för exempelvis Ronnie Coleman att utveckla sitt fulla potential – men med Ramy är det annorlunda. Coleman dominerade genom att han fyllde ut sin ram ytterligare – Ramy har redan fyllt ut vad han behöver för att vara dominant på den fronten och behöver inte massa utan kvalitet.

I vilket fall som helst:  Nästa gång Ramy kliver upp på scenen kommer han att ha ännu en ny guru – nämligen Phil Heath och Hadi Choopans coach – den välrespekterade Hany Rambod! När det kommer till industrins bästa coacher är Rambod ett ypperligt val för Ramy att slipa på sina svagheter och förbättra sina styrkor ytterligare.

Samtidigt är bodybuilding under förändring där det ser ut som att även IFBB Pro League kommer att börja prioritera en mer atletisk typ av Mr. Olympia framöver – vilket kommer göra det än svårare för byggare av Ramys kaliber. Därigenom tror jag även att Ramy är det sista massmonstret vi kommer se inom elit-bodybuilding.

Sandow eller inte, Mamdouh Elssbiay med sitt breda leende, axlarparti, skara fans och fenomenala sexårskarriär kommer gå till historien som en legend!

 

Instagram: @big_ramy

Prova att läsa BODY (och tusentals andra magasin) digitalt.

Första månaden bara 9 kronor!