Time för transcendens

 

Transcendens betyder att tränga igenom och gå bortom verkligheten så som vi normalt uppfattar den. Vardagslivets nät av regler, begränsningar och villkor. Ett människoliv har bara så många dagar, dagen bara så många timmar. Pengarna på banken är lätt räknade, energin en vardagskväll efter jobbet likaså. Det finns väldigt påtagliga gränser för hur mycket träning en 42-årig chefredaktör med två småbarn pallar. Hur mycket hans kropp behagar att förändras likaså, oavsett hur hårt han kör. Det finns plikter och åtaganden, orsak och verkan. Gör så här, annars händer det där, men gör du inte det där händer i stället det här.

Ändå är livet inget fängelse, för nätet kan transcenderas. Reglerna kan överskridas. Det är det jag gillar allra mest med hela den här livsstilen som ursinnig, obeveklig, målinriktad träning är. Till synes vanliga personer svidar på fritiden om och blir till superhjältar. Sjukgymnaststudenten blir styrkelyftsvärdsmästare. Skolvaktmästaren blir bodybuildingchampion. Allt tycks ha sin gilla gång här i vår rätt så mekaniska vardag. Men så plötsligt går solen upp och våren är här. Larven blir till trollslända.

När vi går till träningen tar vi en paus från bekymmer och stress. Byter verklighet. Transcenderar vår lott i livet, vår identitet och tillhörande uppsättning regler och villkor. Med regelbunden träning överskrider både kropp, psyke och personlighet sina nuvarande gränser och tillkortakommanden. Med styrka, disciplin och arbetsmoral gror frihet, ödmjukhet och integritet. Genom att bli större, starkare och snyggare än förra årets version av oss själva bryter vi mot alla regler som begränsar oss. Att bli större, starkare och snyggare än alla andra är bara en bonus. En jäkligt fin bonus.

Nu kör vi!

Anders Eriksson, chefredaktör BODY Magazine