The Mountain Dog: Bodybuilders har alltid varit lata

Det finns en rad framträdande namn när det kommer till proffskunskaper i bodybuilding världen över. En av de mest respekterade och kunniga är det amerikanska proffset John “The Mountain Dog” Meadows. Meadows har hängt med länge i industrin, har stor passion för byggning och är extremt kunnig. Vår Anders JP Eskilsson har pratat lite med honom.

Hälsa och fitness har under lång tid varit stora intressen för John Meadows. Redan vid tolv års ålder vaknade intresset för träning och bodybuilding när han följde med sin mormor till en affär och fick syn på en tidning om anatomi och fysiologi. Meadows följde sedan med sin mormor som jobbade på en restaurang och där passade han på att memorera övningar medan hon jobbade.

Vid 13 års ålder tävlade Meadows för första gången i en klass med 13-17-åringar. Han kom på sista plats den gången, men fick ändå blodad tand och fortsatte sin strävan att bli en bra byggare,

Genom åren deltog Meadows i många olika sporter, bland annat fotboll, brottning och löpning. Det Meadows fick med sig från styrketräningen hjälpte honom i de andra sporterna, med den ökade styrkan, uthålligheten och vigheten. Bodybuilding var motiverande för Meadows, då han snabbt upplevde resultat från jobbet han lade ner i det.

Idag har Meadows vunnit 18 tävlingar i olika stater och även nationellt. Under åren har han jobbat med många andra atleter och han tränar mycket hårt även idag. Meadows känner sig lyckligt lottad som fått jobba tillsammans med mycket smarta människor.

Den stora passionen för kost och näring är någonting som Meadows gärna delar med sig utav. Meadows tillvägagångssätt är inte alltid mainstream, men är alltid grundat i vetenskaplig fakta.

Meriter:

·         Capital University BA in Health and Fitness Management.

·         CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist)

·         CISSN (Certified Sports Nutritionist from the International Society of Sports Nutrition)

BODY: Du har gjort dig känd som en av de mest pålästa i industrin. En kille med vanlig genetik som är 175 cm och väger 81 kilo har tränat i ett år och vill nu lägga på sig vikt. Utöver detta har han även fastnat i en platå. Vad skulle du ge honom för råd gällande träning och kost?

JM: –Ett år, går i ett ögonblick. För människor med vanliga gener tar det flera år av regelbunden träning för att nå sitt fulla potential vad gäller genetik. Jag brukar nämna detta först, eftersom många människor tror att de kan träna ett år och sedan bli proffs.
Jag skulle se till att killen förstod den riktiga intensiteten av träning och hur han kan pusha sig själv. Man kan inte heller missa måltider, eller träning, OM man vill göra sitt absolut bästa. Många människor hittar och använder sig utav många olika övningar, det är inte dessa som når sin fulla potential.

BODY: Är professionella bodybuilders idag latare än för 20 år sedan? Om så är fallet, vad beror det på?

JM: –Bra fråga. Jag tror inte det. De har alltid varit lata. Så långt som jag kan komma ihåg har bodybuilders sagt att de inte kan sköta ett riktigt jobb och samtidigt vara framgångsrik i tävlingar. De orden kommer från någon som generellt sett är lat.

Att gå till gymmet och träna hårt under 90 minuter betyder inte att man arbetar hårt. Skaffa ett riktigt jobb, behandla bodybuilding som en hobby (men ge det allt du kan), sen kan du se var det tar dig någonstans. Jag vet att många proffs som gått i pension inte har någonting idag, för att de var för lata att ha ett riktigt jobb och bidra till samhället.

BODY: Vilken riktning tror du att bodybuilding går i framtiden?

JM: –Vid de lägre nivåerna i NPC är det brist på talanger och det blir hela tiden färre. På proffsnivå är fysiken fortfarande fantastisk och det ser inte ut att avta, men men jag saknar skärpan (detaljer och räfflor ) som fanns hos killarna tiden före insulineran.

BODY: Om du inte hade valt bodybuilding, vad hade du då gjort istället?

JM: –Jag hade varit lärare. Jag älskar att lära ut och att koppla med människor socialt. Jag älskar djur, så om jag hade pengar skulle jag troligtvis driva hundpensionat.

BODY: Vilka är de största missuppfattningarna om bodybuilding och att bygga muskler enligt dig?

JM: –Troligtvis att allt handlar om steroider och tillskott. Ja det funkar, men det krävs också att man ser till att få i sig rätt näring och håller sig till rätt kost för att nå de högsta nivåerna. Jag känner till MÅNGA människor som varit fullproppade av tillskott, men det ser ut som att de knappt lyfter någonting!

BODY: Om du kunde ändra någonting under de tidiga åren som du höll på med bodybuilding, vad skulle det vara?

JM: –Jag skulle inte varit så självupptagen som jag var, och ägnat mer tid om de runt omkring mig… Man lever och lär.

BODY: Tack för intervjun Meadows! Vi på BODY önskar dig all lycka framöver!

·         Namn: John Meadows

·         Land: USA

·         Stad: Columbus, Ohio

·         Ålder: 47 år

·         Jobb: CEO Granite Supplements, och Mountain Dog Diet

·         Familj: Gift och två tvillingsöner (10 år)

·         Längd:  173,4 cm

·         Division: Bodybuilding

·         Antal år i träning: 34 år

·         Vikt: under / utanför tävling: 102,9 utanför, 101,6 på scen

·         Favorit cheat meal:  Frusen yogurt med mycket Reeces Pieces och Hot Fudge


Instagram: @mountaindog1