Luciapokalen 2018: Dag 2

Lördagen på Stockholmsmässan bjöd på sällan skådat publiktryck, stjärnglans och stora elimineringsklasser. Dagen inleddes starkt, med en riktigt bra uppställning i Wellness Fitness.  

Den som har varit med några år vet att Luciapokalen har tampats med att hitta en lokal som passar kostymen. Tidigare år i Göteborg, liksom på senare tid i Viktoriahallen i Stockholm, har intrycket varit att stolarna gapat tomma. Att flytta in tävlingarna i utställningshallen och inkludera entrén i mässbiljetten lät som en bra idé redan på förhand. Frågan är om någon vågats hoppa på en sådan succé som dagen visade prov på? Hurrarop och folkfest är bästa sättet att beskriva stämningen på en tillställning som lyfte taket!

Det var fler saker som hittade hem. Grenen Wellness Fitness, som i år infördes på svenska tävlingar, gick idag från att krypa till att gå. Fjorton tjejer, i två klasser, skred in på stadiga ben. Stadigast av alla var Carola Skottlund, vars spiror tog henne till vinst i overallen. Efter Wellness var det dags för Bodyfitnessatleterna att ta över scenen. Även här dominerade en av tjejerna – denna gång var det överkropp och axlar på Sara Pihl som fick henne att överglänsa alla andra.

Årets comeback stod gänget i Athletic Fitness för. Efter lunchpausen satte de standard för publiktryck på allvar. I en sport som går ut mer på prestation som tävlingsmoment, där många av atleterna känner varandra och tränar ihop, syns sällan varken besvikelse eller missunsamhet bland deltagarna. När fansen fick kröna nya vinnare för första gången sedan förbundet valt att lägga ner grenen, var det många som ville vara med och heja fram sina kämpar.

Möjligen hade man kunnat önska lite mindre mingel i kulisserna. Kära återseenden i all ära, men priserna delar inte ut sig själva. När ruggdunkandet avklarats kunde atleterna så få sina pokaler: Lisah Pedersen gick vinnande ur tjejernas kraftmätning och Anton Carlsson plockade hem overallen hos herrarna.

När publik och domare gjort sig redo för killarna i Men´s Physique var det dags för dagens stora överraskning, när Christofer Nober påades som gästposör. I påföljande intervjun erkände Christofer att han inte var det minsta nöjd med att ha missat overallen med en poäng i Budapest för några veckor sedan. Planen framöver är därför att lägga på sig, äta julmat och låta skinkan ladda med motivation för nya satsningar 2019.

Stjärnglansen fortsatte när Fredrik Age lämnade över speaker-mikrofonen till Helene Ahlson och Linda Illerstam. Linda var inte sen att ta tag i åhörarnas engagemang och förklarade att hon var där för att se till att publiken hejade fram sina favoriter med värdighet. Inga halvljumma applåder med ”knä-klapp” tolererades – och det tog skruv. En decibelmätare hade jämställt de avslutande timmarna med en rockkonsert.

Många deltagare, i klasser som krävde flera elimineringsjämförelser, framropades av team, familjer och kollegor. Tjejerna fick göra sitt bästa för att hålla ihop ibland röriga delmoment. Långdragna överläggningar, som gjorde att atleterna dröjde kvar på scenen, fylldes snyggt ut med bland annat snabbgenomgång av regler, för att ha publiken med på noterna.

När dagen var över, ungefär en timme efter uppskattad sluttid, hade två killar stuckit ut mer än andra: Overallvinnaren juniorer Anantachai Sornsang och overallvinnaren seniorer Fredrik Rösnäs.

Efter en rolig, händelserik och intensiv dag tror vi på ännu fler överraskningar under söndagens tävlingar. Då är det dags för det tunga artilleriet att inta Stockholmsmässan. Women´s Physique inleder 10.15, följt av Classic Bodybuilding, Bodybuildning – och utnämning av vem som får med sig den klassiska jättepokalen hem, som bäste posör.

Evelina Persson, Carola Skottlund och Amanda Perc gav Wellness Fitness ett lyft. 

Sara Pihls strålande framsida matchade hennes överlägsna baksida. 

Lisah Pedersen vann Athletic Fitness med en fysik som hon hade kunnat konkurrera med i Bodyfitness. 

Anantachai Sornsang plockade pokaler i sina klasser både som junior och senior, samt junioroverallen. 

Fredrik Rösnäs har nu ännu fler pokaler att ställa bredvid den han vann förra helgen, på Decembercupen.

Fullt i publiken! Var du där?