Luciapokalen 2018: Dag 1

Årets största svenska träningshelg drog idag igång på Stockholmsmässan. Nytt för i år var bland annat att Luciapokalen lämnat Viktoriahallen och flyttat in på mässan, gratis för mässbesökarna. Endast en tygridå skiljde mässan från fitnesstävlingarna med guldloggan – och vilket lyft det blev!

När första atlet tog plats på scen var det fullsatt på åskådarläktarna. De som inte hunnit i tid stod längs väggarna för att få en glimt av de gnistrande, strassbeklädda skönheterna. Backstageområdet var satt i en dunkel belysning som ingav ett påtagligt lugn. Sminktjejerna höll till i den mer upplysta korridoren utanför och kvällens crew såg till att alla som skulle upp på scen hade koll på schemat.

2018 år har passerat och lagt ännu ett år med bikini fitness till böckerna. Grenen är mer än befäst och räknas inte längre som en nyhet. Med erfarenhet brukar det komma mognad… därför är det märkligt att nivån är så spretig. Troligen ligger förklaringen i att det är den lägst hängande frukten för de som vill testa vingarna i sporten – och just att alla inte är i form gör att många känner att ”det där kan jag också göra”. Kanske har introduktionen av Wellness Fitness ställt till det i tolkningen av grenen? Att det finns ett liknande forum för mer muskelmassa betyder dock inte att bikinitjejer ska sluta träna ben. När dessa tjejer sedan står mot de där pendeln slår åt andra hållet blir det riktigt rörigt. Vad gör man när en otränad mjuk tjej står mot en atletiskt tränad, men alldeles för hård motståndare, med synlig muskelseparation? Vilket är minst fel när inget är rätt?

Fler borde faktiskt fundera på att de ger sig upp i en tävling. Att ha scennärvaro som eget mål är kul, absolut, men det stökar för sporten när man inte gjort sin hemläxa och respekterat förutsättningarna. Är man inte redo – avvakta nästa år! Om det kliar i kroppen så håll dig i alla fall några månader. Numer finns så många tävlingar att det snart kommer nya chanser. Och är du för hård eller för stor – varför inte våga växa och växla upp en klass. Inget är egentligen fel, om man inte går upp i fel klass. Då blir det en jäkla röra.

För den som faktiskt vill lära sig bjöd dock dagens vinnare på fin inspiration. Genomgående för guldtjejerna var genomarbetad, mogen muskulatur, med symmetri. Bäst reaktion stod Camilla Genell Rosén för (på bilden ovan, med Linda Hautajärvi och Theresia Vörös). Ingen var förvånad förutom hon själv när hon vann veteranklassen. Hon hoppade flera meter upp i luften när polletten väl trillat ner. När Maja Höglander utsågs till rättmätig overallvinnare var inte ett öga torrt.

Stämningen var hög under de tre intensiva timmar som klasserna avhandlades. Tonerna av 90-talets bästa spellista fick stagemaster Fredrik Age att leva upp till minnet av forna glansdagar. Kanske var han också taggad för morgondagen – under lördagens tävlingar avviker han nämligen, för att ge sig ut i mässan och intervjua Branch Warren framför trånande fans. Stjärnglansen avtar dock icke på Luciascenen då mikrofonen övertas av Helene Ahlson.

På lördagens schema står Wellness Fitness, Body Fitness och Men´s Physique. Tävlingarna drar igång kl.09.15. Vill du ha en stol – kom i tid! Under tiden bjuder vi på några av dagens vinnare, i samarbete med Gym621:

Marie Johansen, Linnéa Wittlock och Madelene Bengtsson, BiF Senior -158cm.

Sharon Säfvenberg levererade kvällens vassaste baksida, men vann -169 cm gjorde Lina Lindströms helhet. Johanna Didriksson plockade bronsbucklan.

Mogen, genomarbetad, balanserad fysik. Bra jobbat, overallvinnare Maja Höglander.

Louise Nilsson tog hem guldet i BiF Junior -166cm och även junioroverallen.

Jessie Elisabeth Rönnberg genomförde sin första tävling och hittade en egen vrå att lägga sminket på.

Landets kanske mest rutinerade fitness sminkös Emma Kellermalm worked her magic på Malin Pettersson.

Helgens tyngsta namn, Branch Warren, Linnéa Enstedt och Kristians Sewén – stolt pappa till årets Fitnessfestival.

Vi ses imorrn – 09.15!