Motivera dig själv: Året du ska lyckas!

Bild: Chris Lund. Infria dina nyårslöften om att

träna mer seriöst, med hjälp

av Shawn Rays goda råd!

Ett nytt år har just börjat – och fagra nyårslöften ska infrias. Men det är en sak att lova. Det är en annan sak att motivera sig att förverkliga detta löfte. Här får du lite goda råd av Shawn Ray. En bodybuilder som kommit till toppen med en stor knippe motivation och inspiration!

När jag behöver inspiration och motivation brukar jag tänka på idrottsmän- och kvinnor inom andra sporter än bodybuilding. Det är svårt för mig att bli inspirerad av mina medtävlare, eftersom min första instinkt alltid är att titta efter deras svaga sidor. Likadant är det med de som tränar på samma gym som du. För mig fungerar det bättre att tänka på superstjärnor som till exempel boxaren Muhammad Ali. Alis starka självförtroende och hans psykologiska dominans skulle kunna motivera vem som helst! Alis tro på sig själv var verkligen total. Han kände att för att kunna besegra honom var hans motståndare praktiskt taget tvungna att döda honom.

Du blir inte bättre av drömmar

Jag försöker se på min träning på samma sätt. Om jag någon gång tycker synd om mig själv brukar jag tänka på alla de riktigt stora atleterna, och vad som krävdes för att de skulle nå toppen. De blev inte framgångsrika genom att drömma om att bli det; de lyckades genom att träna hårt, äta rätt och vila tillräckligt mycket.

Jag brukar alltid få en energikick av att tänka på att om jag fuskar med en repetition eller ett extra set, kanske en utav mina tävlingsmotståndare kommer att slå mig, eftersom han varit beredd att gå lite längre under sina träningspass. Om jag vill tillhöra eliten inom min sport, så måste jag helt enkelt jobba hårdare än mina medtävlare. Jag måste sätta mina mål högre: försöka nå mål som verkar ouppnåeliga för andra men möjliga för mig.

Sätt nya mål!

För att bli riktigt bra, får du aldrig vara nöjd med att vara ”bara” bra. När du når ditt mål, måste du bita ihop, glömma bort din stolthet, och genast sätta nya, högre mål. Du måste se på dig själv med andra ögon och kritiskt analysera var du står just då, sedan inse att du bara nått en viss ”platå” och att du har mycket långt kvar innan du når toppen.

Visst är det enkelt att uppmuntra andra att hålla sig motiverade, men det vore samtidigt naivt att tro att någon kan intala sig själv att vara motiverad jämt. Nedstämdhet och tristess kan ibland få såväl träningen som livet i övrigt att kännas meningslöst. Det finns två sätt att överkomma sådana situationer:

  1. inse att allt i livet inte kan gå din väg, samt
  2. gör varje färd till gymmet till den enda uppgiften av vikt i ditt liv under just den här perioden.

Som att gå på bio

Även om du inte har total kontroll över ditt liv, så har du i alla fall kontroll över din egen kropp, och om du lyckas utnyttja den kontrollen i början av ditt träningspass ska du se att varje set får dig att känna dig lite bättre till mods.

För mig är det ungefär som att gå på bio. När jag kommer till biografen glömmer jag allt annat i världen för ett par timmar. Det är samma sak när jag tränar: jag lämnar alla mina problem vid dörren när jag kliver in! Antag till exempel att min flickvän just gjort slut, då finns det ingen bättre revansch än att träna ännu hårdare för att skapa en ännu bättre kropp och därmed öka min tro på mig själv ännu mer. På det sättet kan jag, även när jag är känslomässigt svag, vara på topp fysiskt sett.

Har du försökt men misslyckats?

Föreställ dig följande scenario: Du går helt upp i din träning, men misslyckas ändå med att nå dina mål för dagen. Du får ingen ”pump” i musklerna, eller lyckas inte lyfta så tungt som du brukar. Detta får dig åter att börja tvivla på dig själv. Vad gör du åt saken?

Till att börja med måste du inse att det inte är vikterna utan du själv som är problemet. Om du tidigare lyft en viss vikt och fått ”pump” efteråt, eller lyckats göra ytterligare ett set med samma vikt, så kan det inte bero på att de där yttre förutsättningarna har ökat mer än din kapacitet. Du har helt enkelt inte utnyttjat hela din kapacitet, och det är helt upp till dig själv vad resultaten ska bli. Vill du klara av det eller vill du inte?

När jag kommer in i träningsperioder som känns jobbiga, försöker jag förändra min träning. Jag kanske försöker lägga in ett pass med lägre vikter och fler repetitioner, eller så byter jag övningar och övningskombinationer. Ja, jag gör vad som krävs för att komma ifrån den vanliga rutinen och komma vidare med min träning.

Bort med skuldkänslorna

När de provar på ett nytt sätt att träna känner en del bodybuilders fortfarande skuldkänslor för att de inte lyckats nå sina mål på det vanliga sättet. Om det inträffar, är det dags för dig att gå hem, se till att få en god natts sömn, äta bra mat, och vänta på att solen går upp igen. Förmodligen kommer du att må mycket bättre följande morgon om du unnar dig själv en dags vila. Använd den lediga tiden för en ”verklighetskoll” och till att tänka över din situation. Tänk över dina möjligheter och, ännu viktigare, hur mycket du verkligen satsar på dessa möjligheter.

Använd dessa känslomässigt jobbiga perioder till att ”starta på nytt” och prova på något som du aldrig gjort förut. Finns det egentligen något bättre tillfälle att satsa på något nytt? Vare sig du lyckas eller misslyckas kan du i alla fall vara nöjd med det faktum att du hade modet att försöka. Bara det kan få dig på bättre humör.

Gör förändringar!

Förändring är den enda lösningen då man kört fast, så bryt ordentligt med dina tidigare vanor. Brukar du träna med en killkompis så prova på att träna med en tjej, eller att träna ensam. Testa också att träna på en annan tid på dagen. Variation kommer att göra att du alltid känner dig tillräckligt inspirerad att gå till gymmet och träna, men att ha ett mål är ändå det allra viktigaste.

Du kan omöjligt hålla dig motiverad år ut och år in om du inte vet vad du satsar på. Vet du inte vart du är på väg kommer du heller aldrig att komma dit.

Fatta ett beslut, vilket som helst. Det är det första och bästa steget för att förbättra motivationen, för att bli en vinnare!