Styrketräning för maximal styrka

Hur ska styrketräning bedrivas för att man ska uppnå maximal styrka?

Förbundsinstruktören David Holmberg, från Öjebyns Atlet klubb, har sammanställt ett gediget kompendium åt Svenska Styrkelyftförbundet om träningsplanering för styrkelyftare.

”Det krävs många års hård och regelbunden träning för att bli en duktig styrkelyftare. Om man har förutsättningar att nå internationell elit kan det ta närmare 10 år. En grundförutsättning för att lyckas är att både träning, vila och kost planeras och sköts på bästa sätt. Det ligger alltså ett stort ansvar på den enskilde individen. Motivationen måste komma inifrån och om den saknas kommer man aldrig att lyckas.

Det krävs en grundläggande förståelse för hur muskler och nervsystem fungerar för att kunna planera träningen och uppnå bästa resultat. För att underlätta för både tränare och aktiva har jag sammanställt ett dokument som omfattar allt från muskelfysiologi till träningslära samt ger exempel på hur olika träningsprogram kan läggas upp. Jag anser att en ökad förståelse för hur kroppen fungerar ger lyftaren ökade möjligheter att på egen hand planera sin träning och utvecklas. Då blir det roligare att träna styrkelyft och det är den främsta drivkraften för att lyckas. Jag hoppas att ni finner läsningen intressant och motiverande.

/Förbundsinstruktör David Holmberg, Öjebyns Atlet klubb

Vill du ta del av kompendiet mailar du david__holmberg at hotmail.com.