Fitness

Helene Ahlson svarar på frågor om fitness.

Helene Ahlson är inte bara själv aktiv utövare utan driver även det egna företaget Forever Fit Sweden, där hon bland annat hjälper andra fitnessatleter att komma till tävlingsstart, samt har det egna tävlingsteamet Forever Fit med cirka 20 tävlingsaktuella per år.

Jogging dagen efter benträning?

Fråga: Jag undrar om det är bra att springa eller jogga dagen efter att man tränat ben och har träningsvärk? Och hur många gånger i veckan kan man träna magen och fortfarande få en positiv effekt?
Malin 

Svar: När du har belastat en muskel så pass hårt eller annorlunda att det uppstår träningsvärk bör du inte ha som mål att belasta den aktuella muskeln lika hårt dagen efter eller så länge träningsvärken är påtaglig.

Däremot har det visat sig att genom massage, tillräcklig vila och rätt kost så kan du hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare. Men även lätt träning som cykel, jogging, promenader eller annan form av träning som ökar kroppens cirkulation påskyndar återhämtningen. Så du kan utföra lättare jogging dagen efter benpasset förutsatt att kosten och vilan varit optimal efter ditt benpass.

När det gäller magträning så tycker jag att du ska träna den precis som du tränar dina andra muskler, och detta beror givetvis på vilka mål du har med din magträning. Vill du få synliga magrutor så tycker jag att du ska träna magens muskulatur tungt två, max tre gånger i veckan. Vill du istället stärka upp din inre coremuskulatur så är det mer uthållighetsträning av magen och specifika coreövningar du behöver, och dessa kan du vanligtvis träna något oftare. Men glöm inte att magmusklerna, precis som alla andra muskler, ocksåbehöver återhämtning och vila.

Vill förlora fett, men inte muskler

Fråga: Jag undrar hur jag bäst går tillväga för att få bort mer underhudsfett utan att bli av med muskelmassa på köpet?
Theresa

Svar: Fortsätt att träna tung styrketräning med målsättning att öka din muskelmassa. Ju mer muskler du har desto högre förbränning har du i vila.

Lägg till lågintensiv kardioträning, exempelvis innan frukost eller direkt efter styrketräningen. Börja med 45-minuterspromenader fem dagar i veckan och öka gradvis promenadtiden och antal promenaddagar om du inte uppnår de resultat du önskar. Alternativt att du lägger in ett par konditionspass, separerat från styrketräningen, i form avlöpning, cykel, rodd eller liknande i veckan, och då gärna i intervallform, 30-45 minuter per tillfälle. Var noggrann med återhämtningen genom kost och vila om du väljer den intensivare varianten.