HEALTHIER CRISPY PEANUT BUTTER- CHOCOLATE- BANANA- SQUARES WITH CRUNCHY TOPPING

Repostad ”favorit i repris” från min gamla blogg

Om receptet /rutorna :
Det är ett hälsosammare alternativ till andra liknande rutor, med extra tillsatt protein, bra fett- och kolhydratskällor. De innehåller däremot trots allt bra med energi (kcal), så det är kanske inte en plåt man gör och slänger i sig var dag :p Däremot är rutorna med sitt innehåll väldigt bra att fylla på med efter /innan träning, till mellis eller bara när man är sugen på något gott och lite livsnjut ! 🙂

Feel free att experimentera själva, byta ut fettet mot de sorter ni föredrar exempelvis, eller hur ni sötar (med/utan honung/sirap/stevia), fyllningen & toppingen kan varieras i det oändliga men här är iallafall första grundreceptet jag knåpade ihop till mina ”kärleksrutor” tillägnade @boyfriend ( Var ju på diet så fick tyvärr inte smaka själv! Men kan säga nu i efterhand då jag gjorde rutorna till dagens kalas att de var guuuudomligt smarriga! )

Detta behöver du till de 3 lagren rutorna består av:

Botten:
100 g havregryn
20 g kokosmjöl
2-3 msk sötningsströ ( alt stevia eller annan sötning)
15 g honung (kan skippas)
30 g fett (tog 15 g smör, 15 g kokosolja)
20 g mjölk

Mellersta lagret
200 g saltat Jordnötssmör med bitar i utan socker (eller annat nötssmör efter smak)
20 g kokosolja
10 g sirap ( kan skippas, vill man ha lite sötma kan man addera sötningsmedel)
50 g banan
1-2 nypor äkta vaniljpulver
30 g mjölk

Övre lagret (topping):
100 g blockchoklad osötad
1 portion whey protein ( jag använde Elit Nutritions chocolate brownie isolat whey då smaken enligt mig är chokladigt världsklassig!)
30 g cashew
Eventuellt flingsalt om man gillar salta kombon.

Gör så här:
Börja göra botten, därefter mellersta lagret och avsluta med övre.
Botten: Blanda ihop alla ingredienser och kavla ut som en rektangel på ett bakplåtspapper omkring 30x 20 cm – testa er fram och se hur tjock botten dessutom, några millimeter är lagom!
När ”kakbotten” nu ska in i ugnen var det lite kruxigt då jag började på 150 grader men sänkte med tiden – det ni ska tänka på att ni ska kunna knacka på botten sen och den ska vara lite krispig utan att vara bränd – så kan vara en idé att ta lite lägre värme och låta botten stå lite längre så den inte bränns i kanterna och är mjuk i mitten. jag hade inne min i 25 min och slutade till sist på 100 grader. Testa er fram här alternativt googla någon liknande tunn botten som gjorts. ( Nu andra gången hade jag inne den på lite under 150 i ca 30 min) Har någon därute testat liknande får ni gärna kommentera nedan vad som funkade bäst !
När botten är lite knackig och gyllenbrun utan att vara bränd – ta ut och ställ på ett galler och låt svalna. Den stelnar till lite mer då också.
Mellersta lagret- Rör ihop alla ingredienser ovan – degen ska vara fast men samtidigt kletig. Fördela detta på den svalnande botten, alltså viktigt att konsistensen inte säckar ihop nu utan att den är lagom fast.
Lager 3- toppingen – hacka cashewnötterna eller annan valfri topping ni tycker är god. Smält blockchokladen i ett vattenbad ( jag värmde vatten i en kastrull på spisen och hade i chokladen i en bunke som tåler värme, denna tryckte jag ner i vattnet och rörde omkring tills chokladen smält. Viktigt att vatten inte kommer över in i skålen för då förstör man texturen i chokladen och den smälter inte riktigt). Bre därefter över och täck lager 1 och 2 i chokladen och toppa med de hackade cashewnötterna och lite flingsalt eller annat efter smak. Ställ in i kylen och låt stelna till sig innan ni tar ut den igen och skär rutor av kakan med en skarp kniv! Förvaras därefter i kyl. Eller gör som jag- frys in och ta fram en ruta då och då till gofika och vid sötad tand 😉

Smaskig smakbit ! <3 ;)

Pusss A

10681494_10152723148322387_641167470_n.jpg

Yummy yummy…
10704936_10152723106292387_1373544459_n.jpg

..in my tummy !