Besök i Osijek!

Osijek, en underbar och mysig stad i samma storlek som Jönköping. En stad med mycket historia. Bland annat finns mycket byggen här från osmanska rikets tid – väldigt fina byggnader. Sedan finns det den lite mörkare historian och ruiner från balkankrigets tid för cirka 20 år sedan.

Jag har under måndagen hunnit med otroligt mycket. Det har blivit cirka 4h träning totalt, vilket behövdes med tanke på all mat som min morbrors fru slänger i mig. Inte minst den stora Ugnsformen med tårta som hon envisas med att jag ska äta upp. En bit är typ 7×7 cm. Hon lägger fram typ två små kakor åt gången och blir besviken när jag inte VILL HA MER?!

Hon lagar även den bästa maten någonsin, vilket gör att jag får äta ordentligt också ”du får aldrig lämna bordet, eller gå ut eller något annat om du inte är mätt” . Efter en monsterportion mat, som jag blir jävligt mätt och belåten av (så att jag inte frågar om mer) så får jag höra följande: ”var de inte gott?!?’?! ” – Jag tror ni förstår vinkeln.

Jag och min kusin (Zlatan- sonen till henne jag var hos i Zagreb) var på måndagsmorgonen och sprang intervaller på en idrottsarena. Blev ganska slut efter de.

Sedan var de lite promenad i stan och lite kaffe. Hem Lunch och sedan fortsatte vi till floden Drava var vi badade. Tog och simmade nedströms , värre var de att försöka simma motströms… Blev bra gratis träning.

Vi har haft ganska liknande upplägg på dagarna. Ta det lite lugnt på morgonen och umgås med min morbror och hans fru (några av de närmaste släktingarna jag har, även att det är de som bor längst bort 🙂 ). Sedan har vi badat varje dag på eftermiddagen. Har även hunnit med att cykla runt lite på stan och så, samt lite lite shopping. Var på ett snabbt besök på ett stort shoppingcenter utanför staden – blev dock inget till mig själv 😉

Träning har det blivit en hel del utan under dagarna – dock återkommer jag till det i ett senare inlägg ikväll – när jag drar vidare mot Sarajevo och min underbaraste Lejla som jag nu typ varit ifrån i tre veckor……..

Här kommer lite bilder!

Zlatan.png

Jag och min kusin Zlatan! Avnjuter lite kaffe och Cockta
Kakor.png

Ja de små kakorna.
Hasim.png

Jag och Hasim, ägaren till en restaurang här mitt på torget (vid den dagliga marknaden). Jag var här redan för 20-21 år sedan och beställde alltid den största portionen Cevape av just Hasim. Han själv då var i min ålder idag, och han är kvar på stället ännu, och lika glad att se mig varje gång jag hälsar på. Han pratar om de gånger jag var liten och sprang runt här 🙂 ! Idag har han hjälp av sina söner på stället och en hel del andra anställda.
Cevape.png

De bättre Cevape än i både Rijeka och Zagreb… Nu fick jag se till att beställa en portion "enorm" då jag körde på "den stora" när jag var liten >5 år.
slavonija-osijek-drava-0027.jpg

Osijek med Tvrda (det som byggdes av turkarna för länge sedan) till vänster. Jag bor cirka 5 minuter från det åt vänster sida. På höger sida är Drava – floden som rinner genom staden vart vi har badat.