Att andas rätt är inte alltid så lätt!

Som jag utlovade tidigare idag så skulle jag berätta mer om den föreläsning som jag var på under dagen. Den handlade om ”medveten andning”.
Och nog var det intressant och lärorikt! Detta borde fler ta del av, inte minst idrottsmän och framgångsrika och/eller stressade yrkesmänniskor.

Visste ni t.ex. att vi tar ca 60miljoner andetag/liv, varav ca 20 000st/dygn? Förstår ni då vilken betydelse dessa andetag har för vårt välmående? VÄLDIGT stor betydelse, och DU själv kan påverka hur de ska påverka dig och din kropp!

Din andning är ett kvitto på hur du mår.

Saknar du energi och ork? Har du ofta huvudvärk? Blir du lätt irriterad eller deprimerad? Har du svårt att koppla av? Vaknar du outvilad och trött? Andas du snabbt och oregelbundet, utan att låta luften gå hela vägen ner i lungorna? Hör du dig själv andas i vila? Andas du mesta tiden genom munnen?
Då kan det vara läge att kolla över ditt sätt att andas…

Idag finns det många faktorer som påverkar vårt sätt att andas, många av dem skapar stress och oro i kroppen som i sin tur gör att vi inte kommer till ro och andas med hjälp av diafragman (muskeln längst ned i magen som hjälper till med djupandningen).
Som exempel på dessa yttre faktorer kan vara:
– all måsten i livet
– oro och rädsla
– prestationsångest
– stress från samhället, arbeten, chefer, familj..
– ”junkfood”
– strålning, från ex. mobiler, datorer etc
– kemikalier
– träning (fel och för mycket)

Inre faktorer som kan påverka andningen negativt är ex:
– astma
– övervikt
– allergier
– högt blodtryck
– trötthet
– sömnbrist
– stress

Alla dessa faktorer kan göra att vi börjar andas fortare för att kunna syresätta kroppens alla celler (50 000 miljarder celler!).
Under en normal andning så förbrukar man ca 6l/min, men idag förbrukar många människor närmare det dubbla pga ovan faktorer.
Detta innebär även att man andas nära dubbelt så fort mot vad man egentligen bör och behöver. Ju snabbare andning, desto sämre hälsa.

Så hur ska man andas då?

– LUGNT!
– GENOM NÄSAN.
– NERE I MAGEN (diafragman).
– RYTMISKT.
– TYST.

Vi fick göra flera övningar för att just lära oss att andas RÄTT och få uppleva skillnaden mellan att andas genom munnen (vilket de flesta gör normalt) och genom näsan. STOR skillnad!!

Andas genom näsan!
Bild 398811

[ia=24458; large]

Ett inre lugn och nästan ett lätt illamående infann sig ganska snabbt. Och detta är ju ett tecken på att detta var nå´t helt nytt för kroppen. Jag fick samma känsla som när jag började yoga förr i tiden. När jag väl fick kläm på andningen i yogan så mådde jag rent ut sagt illa pga att jag helt plötsligt slutade toppandas och fick ned syre ända ner i lungorna.
Genom att börja andas genom näsan och använda dig av diafragman så du får ner luft och syre i hela lungorna, så kan du öka din syreproduktion till kroppens muskler med hela 19ggr!!
Fatta vad det kan göra för din träning och prestation!!

Säger bara: Knip igen käften & BÖRJA ANDAS RÄTT!

Är ni intresserade av att veta mer om andningsteknik, idrottsmän/kvinnor som lyckats genom att förändra sitt andningsbetéende eller vill få hjälp själv med detta så kontakta Revital: http://www.revital.se

Bild 24457