Vill du bli PT?

Jag har MÅNGA gånger fått frågan om hur man går till väga för att bli en PT, en bra PT. I vilken ände ska man börja: hur? var? när?

En återkommande fråga, som nästan dyker upp varje vecka i min mailbox, är:
– Vilken PT-utbildning ska man välja?

Eftersom det var många år sedan som jag själv blev färdigutbildad Personlig Tränare så är det svårt för mig att på rak arm, utan någon som helst brottning i PT-utbildningsdjungeln, säga vilken utbildning som är bäst & mest prisvärd idag.

I månaden guide av magazinet ”Träningsguiden” har PT-djungeln kartslagts ganska grundligt och jag kommer nu använda mig av den som grund till mina tankar kring val av utbildning.

Ska börja med att sammanfatta de olika utbildningarna de tar upp, de utbildningar som är aktuella idag:

Först och främst bör du veta HUR du vill använda din roll som PT i din kommande yrkesframtid. Vill du arbeta mot någon specifik målgrupp eller inom något speciellt område? Vill du vara anställd eller starta eget?

En annan viktig fråga är hur mycket tid och pengar vill/kan du lägga på din utbildning? Det finns både korta intensivutbildningar & längre årsstudier på skola eller distans..
Personligen kan jag tycka att en längre utbildning kan vara bättre då det finns gott om tid att lära in och besitta kunskapen som lärs ut. En intensivutbildning på ett par veckor kräver ofta att du ska lära dig massor på en alldeles för kort tid. Det man då bör göra är att studera vidare hemma efter avslutad utbildning så att kunskapen som snabbt lärts in kan nötas in ordentligt. För jag tror inte alla, helt oinsatta, människor kan lära sig människans anatomi, fysiologi & biomekanik (på latin) på endast 10-14 dagar. Eller?;)

Jag själv har ju både utbildat mig 4½år på GIH (Idrottshögskolan) till Idrottslärare, folkhälsolärare och hälsopedagog + gått SAFE:s Styrkeinstruktörs-, Personliga Tränare- & kostrådgivarutbildning. Dessutom har jag gått X antal vidareutbildningar under alla år hittills och kommer fortsätta att utbilda mig. Detta yrke är inget du blir klar med, så länge braschen utvecklas så måste du själv också göra det. Och då både genom utbildning, självstudier och erfarenheter.
Den senaste jag nu gått är en fördjupningsutbildning inom nutrition där en stor del handlade om kognitiv beteendeterapi, hormoners påverkan på näringsupptag, farmakologika, toxicitet, livsmedel och regler kring dem etc…

Dock är många av dessa intensivutbildningar väldigt bra och har mycket bra innehåll samt att många av dem erbjuder kortare vidareutbildningar som man kan hoppa på efteråt och på så sätt utveckla sina kunskaper ännu mer.:)

Ett hett tips är dock att lyssna runt bland folk som utbildat sig innan, kontakta utbildningarna för att få reda på att de kan erbjuda precis det du önskar osv.

Generellt så ligger standarden på de nordiska utbildningarna ganska högt i jämförelse med andra länder, vilket bekräftas av Ola Helt som är generalsekreterare i friskvårdsföretagens branschorganisation Frisk.
Vissa av utbildningarna som finns idag är godkända av EHFA (European Health & Fitness Association) som kvalitetssäkrar utbildningar i Europa. Detta kan stärka utbildningens namn bl.a. om man vill arbeta internationellt (inom Europa) i framtiden.

Nedan följer en sammanfattning av X antal utbildningar i Sverige. Bl.a. längd, pris, examen/licens och varför de själva tycker att just deras utbildning är bäst.

Axelsons Gymnastiska Institut:
– 150 lärarledda timmar (helger 1gång/månad i 9 månader) + ca 300 timmar självstudier
– 58 125kr (inkl. moms)
– EHFA-godkänd + företagets egna certifikat.
– Inriktar sig på att utbilda PT:s med en bred inriktning & beteendeförändringsarbete. Inte bara på PT:s som ska agera i gymmet, utan även de som vill nå folk som kanske inte ens tagit steget dit.

The Academy:
– 200 lärarledda timmar + självstudier och hemuppgifter uppdelad på 3 steg.
– 53 500kr (inkl. moms)
– EHFA-godkänd + egen licens
– Många av ledarna har arbetat med utbildning under 15-20år, utbildningarna är verklighetsförankrade då de fortfarande även är yrkesaktiva i branschen.

Amplius:
– 170 lärarledda timmar + 200-300timmar självstudier
– 50 000kr (inkl moms)
– EHFA-godkänd
– Fokuserar mycket på kost, psykologi, funktionalitet & rehabilitering. Använder sig av ett holistiskt tänkande. Har internationella författare som är ”top of the line” & har kunskaper direkt från källan.

AFPT – Akademiet for personlig trening:
– 225 lärarledda timmar + >225 timmar självstudier
– 59 900kr (inkl. moms)
– EHFA-godkänd i Norge
– Längsta utbildningen sett till antalet utbildningstimmar. Försökt hitta nyheter i utbildningen, det som väletablerade PT.s etc saknar på marknaden idag.

Fustra:
– 88 timmar på skolan + 100 timmar förberedande studier (= ett krav)
– 38 000kr (inkl. moms)
– egen PT-licens som måste uppdateras varje år
– Koncentrerar sig på helheten med inriktning bl.a. på försäljning.

Bergqvist Massage & friskvårdsutbildningar:
– 220 lärarledda timmar + 250-300 timmar självstudier
– 39 750kr (inkl. moms)
– egen PT-licens
– Djupare förståelse för funktionell träning, kost och de mentala delarna.

MF Hälsoutbildningar:
– 240 timmar + 40-80 timmar självstudier
– 40 000kr (inkl. moms)
– egen PT-lcens som måste uppdateras varje år
– De har annorlunda avvägningar gällande kst och träning och är jämförelsevis en ganska billig utbildning.

Personal Training School:
– 433 timmar inkl. schemalagda självstudier
– 66 000kr (inkl. moms)
– EHFA-godkänd + egen licens som måste uppdateras varje år
– Färdigutbildade PT:S på PT-School ska kunna erbjuda något för alla, även för dem som inte redan kan eller vet.

Safe:
– 224 lärarledda timmar + självstudier
– 56 190kr (inkl. moms)
– EHFA-godkänd + egen licens
– Har varit i branschen i 20 år och har en unik lärarkompetens, lektionerna är alltid lärarledda med en personlig kontakt.

Ylab:
– 180 lärarledda timmar + självstudier
– 29 700kr (inkl. moms)
– Praktisk och teoretisk enligt internationell standard, färdigheter verifieras vartannat år.
– Arbetar helhetsinriktat, de utbildade ska kunna skillnaden mellan ex. rehabträning och hälsoträning.

Utöver dessa utbildningar finns X antal PT-utbildningar på högskolor, folkhögskolor och KY-utbildningar. Dessa finns listade på:
http://fitness-magazine.com/traningsguiden/

Jag hoppas att du, genom detta inlägg, fått en liten inblick i några av de utbildningar som finns att tillgå i ämnet Personlig Träning?
Utöver utbildning så finns det andra viktiga faktorer när man som kund ska välja en PT, bl.a.:
– Personkemin mellan PT & kund
– Erfarenhet inom det aktuella området
– Att PT:n lever som hon/han lär = inspirerar
– Bra referenser
Detta kan vara bra, för dig som är PT, att tänka på.

Tänk också på att DU SJÄLV är din egna reklampelare. Folk ser hur du arbetar, hur dina resultat blir och hur du är som person så fort du vistas med/bland kunder.
Glöm ALDRIG det!

Och som jag nämnt tidigare:
Funderar ni på detta yrke så har ni bästa möjliga chans att nu skaffa mer och ny inspiration, lära er mer om yrket och branschen och knyta nya kontakter genom PT-dagen som är i samband med Årets största fitnessevent Fitnessfestivalen i Gbg den 2-4dec!

Se länk för mer info om PT-dagen:
http://fitnessfestivalen.se/index.php?ID=62

Bild 423615
; large