The abs doesn’t define you as person

Många människor som jag stöter på är beundrade över vad man åstadkommer vid tävling och alla prestationer på vägen. Hur man kan med rätt hjälpmedel, vilja och kunskap kan förändra kroppen och pressa den till max. Många fascineras att detta inte är något som hör till vanligheten, något sällsynt men också något som många vill uppnå själva.

Att tävla och ställa upp med sin kropp som verktyg, sitt konstverk som man själv har format och därefter bedömas är ingenting som man gör över en natt. Det krävs dagar, månader och år för att komma dit man vill och det är det som är charmen med att det kräver tålamod och hårt arbete. När man då som tävlande tränar, lägger sin totala energi och vilja till att kunna prestera krävs det en lång och påfrestande process för både kroppen och även den mentala biten. Att varje dag kunna pressa sig till Max, undgå alla hjärnspöken och att aldrig ge upp. Hela processen inför varje tävling beror från person till person, men allt mellan ca 8 upp till 30 veckor kan denna ”diet” pågå där kroppen skall slipas och komma till den nivå där det visuellt sett ser bra ut, efter en speciell regelbok skapad efter olika kriterier.

För att spola tillbaka till mina första rader i inlägget, och varför människor fascineras av detta, är just på grund av att det är ovanligt. Något som INTE är normalt där vi pressar oss till en form som är för ett speciellt ändamål och en tävling. Det som ofta missförstås här är att många glömmer det som är målet. Många glömmer att det är just inför en tävling som vi ser ut såhär. En form där både kvinnor och män har så lite underhudsfett att varenda muskel syns i kroppen. Det är inte något som är normalt eller hälsosamt under en längre tid. Inför en tävling där vi håller denna hårda form fungerar det under en kort tidsperiod, men därefter är det även viktigt att inse att kroppen behöver tillbaka till en balans. Att t.ex. tjejer med magrutor och väldigt tydliga muskeldefinitioner resutlerar i att detta är definitionen av vältränad. Utan magrutor så är jag inte den jag borde vara för att se tränad ut? Oavsett hur tränad eller inte du är, till en början med så har alla magmuskler men de är olika stora muskulärt beroende på både genetik och hur tränade dem är. Därefter samt hur mycket underhudsfett som man har som täcker dem. För det andra är det inte hälsosamt för framförallt tjejer att under längre tid gå runt med ådror på magen och ett stenhårt sexpack och tro att man kan leva och se ut så året runt. Risken för att rubba hormonerna är väldigt stor och saker som t.ex. mensen kan försvinna och kroppen vill inte fungera som den skall naturligt längre.

Att idealen man vill uppnå skall definieras av exempelvis ett hårt sexpack som tjej, kan ge väldigt fel signaler. För att kunna bli stark och utvecklas, att kunna växa kräver även kroppen ett visst energiöverskott som gör att jag behöver lite underhudsfett och kanske gör att mina tidigare synliga magrutor känns som bortblåsta. Oavsett om det är underhudsfett eller vätska så är jag inte en sämre person, eller en annan person bara för att jag helt plötsligt har en slät mage istället för en med magmusklerna synliga. Jag är fortfarande samma person, men som lär mig älska min kropp oavsett om jag är ”onseason” och redo för en tävling eller en kropp som är ”offseason” där jag hittar en balans med mer kost, kunna träna hårdare och prestera bättre för att utvecklas. Offseason behöver inte betyda att jag skall gå upp en massvis med vikt och inte trivas där heller, vilket också på det hållet kan bli ohälsosamt. Utan en balans där jag i största mängd äter bra mat som gynnar min kropp, men kan unna mig något när jag vill för att jag mår bra av det.

Min offseason nu är med ett nytt upplägg, och enorm trygghet med Min nya coach Sam Mikaelsson bakom mig. Det jag redan har lärt mig av honom är en bråkdel av hans kunskap, så vad denna offseason kommer innebära för mig skall bli otroligt spännande. En sak är säker, jag kommer att äta mycket mat och jag vet att det kommer göra underverk för både min kropp, fysik och mitt tankesätt.

201510301525146443_sbig.jpg
201510301525143621_sbig.jpg
201510301525144562_sbig.jpg

Oavsett hur fascinerande det än må vara är superhårda magar ingenting vi bör eftersträva när man tränar för att må bra utan istället bör ses ur atletiskt tävlingssynpunkt under en kortare period.

201510301525142060_sbig.jpg

Gårdagens form med när jag nu startar min strukturerade offseason! Inga rutor men inte är jag mindre ”vältränad” än för två veckor sedan för det? Ta hand om er!

Kramar Jenny