Hur jag tränar ben!

Det finns väl i princip lika många olika upplägg när det kommer till benträning som det gör atleter men jag tänkte dela med mig av hur mina pass brukar se ut. Varför jag kör på det sättet och varför jag kör de övningar jag gör!

Hur jag brukade köra
Förr var det knäböj och mark för hela slanten. Tungt skulle det vara dessutom. Givetvis fanns även benspark och benpress med på schemat. Men med åren har jag insett att det funkar mkt bättre att köra ”lättare” eller mer högreps än tungt och få reps. Det var först när jag la om min träning från tungt till högreps som benen utvecklades.

Man hör ju många säga att de kör tungt på ben men let´s face it- det är jobbigare att köra högreps än några få tunga reps Jag tror att många inte orkar pusha sig psykiskt att fortsätta när det börjar bränna ordentligt i benmusklerna.

Sen har ju även skador gjort att jag varit tvungen att lägga om min träning. Jag kör alltid fram och baksida på olika dagar.

IDAG
På grund av höftledsartros, knä- och ländryggsproblem så går knäböj bort. Under flera år har mina pass bestått av:

  • benspark
    lårcurl
    benpress
    hacklift

Och då får jag ändå tillägga att det har inte gått med vilken benpress eller hacklift som helst utan det måste vara med en vinkel som passar mig. Det har ju också gjort att jag varit tvungen att välja gym efter vad som passar mina skador.

Det senaste året så har jag kunnat utöka mina pass med en övning som jag aldrig trodde att jag skulle kunna göra med tanke på skadorna. Som frugan säger

Citat:
Kungen av benövningar- UTFALLSGÅNG!!!

Så ett benpass idag ser ut ungefär såhär:
-Supersetar benspark och lårcurl som uppvärmning (efter 10min cykel)

-Sedan består själva passet av utfallsgång och benpress.

-Det senaste har jag börjat att superseta även här för att inte bli uttråkad.

-Det brukar bli en 6-10vändor utfallsgång med kettlebells och 5-6 set i benpressen. Det brukar generera en brutal träningsvärk som sitter i dagar.

Efter det är det bra skakigt i benen. Och eftersom jag väljer att lägga mitt benpass på lördag morgon så är det bara att åka hem och njuta av en välförtjänt lyxfrukost!

Nu är det dessutom inte långt kvar till lördag och veckans benpass!!! Bara två pass för benen kvar innan det bär av till Malmö!