Time out!

Det har kommit lite material från min sida nu ett tag och jag känner att jag kommer måsta ta en time out från bloggandet ett tag då det är mycket som sker i livet just nu och jag känner att tiden inte räcker till att skapa de kvalitets material åt er läsare som jag vill ge. För jag skulle inte nöja mig med mindre åt er!

Återkommer snart!
Sköt om er!

Mvh Pontus

12393799_925527524199053_929069198_n.jpg

Peace out!

Vad händer efter en tävling?

Jag ber om ursäkt att jag inte kunde publicera detta igår. Men jag hade ingen dator till hands!
Detta inlägg tycker jag är ett viktigt inlägg just för att jag föll i ”efter tävlings fällan” efter min första tävling. Då undrar ni säkert vad jag menar med det. Jag ska förklara.

När man går på en strikt diet, tränar och siktar mot ett mål(en tävling) på en väldigt intensiv nivå så är det lätt att man ändrar hela sin livs stil, så länge man nu inte lever så i vanliga fall. Så var dock inte fallet för mig. Så jag utgår ifrån mina egna upplevelser.
När man väl gått i mål, man har gjort sin tävling och dieten är slut så är det väldigt lätt att en känsla av tomhet kryper fram. Jag kände precis så efter min första tävling. Jag visste inte riktigt hur jag skulle ta mig vidare. Mitt tips är att prata med din coach i fall du känner så. Dom är van och kan guida dig igenom denna upplevelse. Efter detta så dök bekymmer nummer två upp för mig…

Vad som då hände var att saker som man saknat att göra, eller mat man saknat att äta är det väldigt lätt att man överkonsumerar. Jag hade t.ex. varit på Ica veckan innan tävlingen och köpt på mig allt som jag hade varit sugen på under min diet. Vilket var allt från kladdkaka, glass, chips… ”You name it!”.
Jag började samma dag som tävlingen var över med att försöka äta igen det jag ”missat” under min diet. Det slutade med att efter en vecka av konstant ätande av skit mat så mådde jag så dåligt att jag inte visste vart jag skulle vända mig. Kroppen klarade inte av att hantera allt som jag stoppade i mig.

Sen dök problem nummer tre upp. Jag la på mig så mycket vikt, fett, vätska så att min topp form var helt väck på en vecka. Allt slit jag lagt ned var helt borta!
Vilket ledde till att jag tappade motivationen helt till träning…
Så mitt tips till er som ska genom gå en tävlings diet eller kanske håller på just nu. När väl dieten och tävlingen är över se till att ha en plan till hands. Jag gjorde nu under min andra tävlings sväng en ”reverse diet” Vilket innebär att man sakta men säkert ökar kaloriintaget vecka efter vecka. Jag länkar en bra video om detta!

Annars prata med er coach!
Hoppas detta hjälper er lite på vägen,

Lev och må så hörs vi nästa vecka!

// Pontus Bäckman

PS. Inte bara dåliga saker händer efter tävling. Man får väldigt bra tryck i kroppen för nästan ingenting. Se denna bild från dag 3 efter tävling nummer 1.

12093250_254288588240301_1080998168_n.jpg

3 dagar efter tävling nummer ett.

Del 3

Del 3.

Träningsupplägget som jag körde under min första tävling skiljde sig inte så mycket från hur jag hade tränat tidigare. Jag la mycket fokus på mina svaga punkter som då var bröst och axlar. Den splitt jag körde var;

– Måndag: Bröst och triceps + mage

– Tisdag: Rygg och biceps + mage

– Onsdag: Ben och vader + mage

– Torsdag: Armar + mage

– Fredagar(Fuskdagen) körde jag ett pass för mina svagheter vilket oftast var Bröst och Axlar.

– Lördagar: Körde jag ett pass med något jag gillade men vart oftast ett ryggpass och mage.

– Söndagar = vilodag.

Som ni ser så är denna splitt rätt vanlig. Det som jag tror skiljer sig lite är att jag fokuserar mycket på mage och kör det varje dag.

När det sedan kom till dieten, så var allt nytt och jag var väldigt okunnig. Men jag hade hittat mitt sätt att räkna kalorier, hittat mina maträtter som jag gjorde. Jag gillar att göra det enkelt för mig så jag listade ut några få maträtter och räknade ut allt för dom och höll mig till dessa maträtter genom hela första dieten.

En sak som jag kände under dieten förutom delen om att gå runt att vara hungrig och ständigt tänka på mat var att ju närmare slutet jag kom så tappade jag tilliten till det upplägg jag hade använt mig av även fast det funkade och gav mig exakt dom resultat som jag var ute efter. Jag kände att jag vill testa byta. MEN… då fick jag det goda rådet att låta bli och hålla mig till det vinnande koncept jag redan hade så länge det faktiskt funkade. Så mitt råd till er som ska gå igenom detta för första gången är att lita på resultaten och ha tålamod!

Det finns väldigt mycket mer att berätta om vad som är bra att tänka på under en diet och lite vad som kan komma och hända fysiskt och psykiskt men jag tror att jag vill ägna ett eget inlägg om bara det i framtiden.

Under en diet så är den så kallade cardion en viktig faktor att ta hänsyn till. Under min första diet så använde jag mig av löpning och morgon powerwalk som mina verktyg. Jag kände att löpningen var ett effektivt sätt för mig att bränna fett. Dock så ska jag höja ett varningens finger då jag förlorade onödigt mycket muskelmassa pga detta. En powerwalk på fastande mage direkt på morgonen är ett bra alternativ till cardio särskilt för mig har jag märkt på efterhand. Detta är väldigt individuellt när det kommer till cardio så man får testa sig fram för att se vad man tycker passar en bäst. Jag har idag funnit kärleken hos ”trappmaskinen”. Den kan jag varmt rekommendera.

lowres-sitead.png

Sist men inte minst som ett avslut på denna serie. Så kom äntligen dagen då jag genomförde min första tävling som en Men´s Physique atlet. Det var på Tyngre Classic 2. Det var en otroligt spännande dag på så många sätt. Att få kliva in backstage och måla mig för första gången var riktigt kul! Att få träffa alla andra atleter som alla hade kämpat minst lika hårt som jag. Det jag kom ihåg från den stora gympa sal som vi hade backstage i var att man frös… Så mycket!

Men då hade jag min kära nutella burk och mina riskakor som värmde mig. Strax innan vi skulle kliva upp på scen så började alla pumpa upp. Men jag som nybörjare hade hållit på redan i ca 40 minuter då jag inte visste varken när var eller hur långt innan dom skulle säga till. Nu i efterhand så kan jag rekommendera alla att så länge ni håller lite koll så får ni veta i god tid när ni ska upp på scen trots det kaos som det kan kännas som där bak. Så slit inte ut er som jag gjorde, haha.

887466_10206711085888920_5109654867031400940_o.jpg

Jag tävlade i junior klassen mot 6 andra atleter. Så vi skippade förbedömningen och gick direkt till final allihopa. När vi kom in på final ronden så fick alla en individuell runda där man gjorde 4 st kvarts vändningar. Precis som ni såg i videon från förra inlägget. Efter det så stod vi alla på led och gjorde om detta tills domarna var nöjda.
Jag slutade på en 5:e plats där på min första tävling vilket då kändes som en stor besvikelse då jag trodde att jag skulle placera mig bättre. Men i efterhand så tycker jag det var en bra placering då startfältet var rätt vasst!

Nästa inlägg kommer täcka det jag kan tycka är det viktigaste vilket är vad som händer efter tävlingen… Fortsättning följer nästa vecka!

// Pontus Bäckman

Del 2

DEL 2.

Mitt första tävlings år började med att forska mig fram och försöka lista ut vad grenen Men´s Physique egentligen var och hur man gjorde. Jag hade som tidigare nämnt absolut ingen erfarenhet när det kom till att tävla i fysik grenar.

Jag började med att googla på reglerna för grenen och kom in på www.skkf.org där alla regler för alla olika discipliner som man kan tävla inom. Jag fann att man tävlar med shorts vilket kändes skönt då jag inte riktigt var redo för ”dem små kalsongerna”. Jag läste mig även till att man hade fyra olika poser. En front, två på vardera sida och en på baksidan. Så fram tills denna punkt så kändes allt genförbart för mig.

Nästa steg för mig var då att lista vilken typ av diet jag skulle använda mig av för att nå den fysik som jag hade föreställt mig att jag vill nå.

Liten avstickare, men ett tips är att ha ett tydligt mål framför sig och veta vart du vill komma. Då kommer resan bli mycket enklare vid de eventuella dipparna uppstår. Ett av mina favorit citat ” without a goal you can’t score”.

När det kom till dieter så hade jag även där ingen erfarenhet. Så jag började googla även där. Jag hittade tillslut en metod. Där man började med att räkna ut sitt kaloribehov per dag beroende på aktivitets nivå och jobb.

Räkna ut ditt kaloribehov här!

Där fick jag ut att jag skulle äta ca 2000 Kcal varje dag. Med ett underskott på ca 500 Kcal per dag. Vilket skulle resultera i ett vikt nedgång på ca 0,5kg per vecka. Jag valde att balansera mitt protein, kolhydrater och fett intag så här: protein 45%, kolhydrater 35% och fett 20%. Dom värdena fick jag ut av att läsa mig till på olika forum. Det hade med vilken kroppstyp som man har.

Workouts-Diet-Plans-for-Ectomorph-Mesomorph-and-Endomorph-Body-Types.jpg

Kroppstyper.

Jag gjorde mycket och klurade ut det mesta på egenhand, men det fanns även gånger jag kände att det inte räckte till. Det var vid den punkten som jag började leta reda på en coach. Jag hade även läst på www.skkf.org för att tävla så fanns det 3 krav som man var tvungen att uppfylla för att få delta. Man måste ha ett team att tävla för, man behöver en coach och viktigaste av allt är att du måste ha en tävlings licens.

Jag tog då kontakt med en person som hette Rookie Westin som jag tidigare hade träffat på en Fitness Five tävling som ägde gymmet Boxen här i Umeå. Jag ställde fråga till honom om det fanns någon möjlighet för mig att få komma och tävla för hans team och att han kunde bli min coach.
Han svarade självklart! Och ett gott samarbete och vänskap startade där.

Det sista som jag gjorde efter jag listat ut detta så letade jag reda på ett träningsupplägg som jag trivdes med så startade min resa på riktigt…

Fortsättning följer nästa vecka!

// Pontus Bäckman

Pontus Bäckman, vem är jag? Del 1.

Hej alla läsare på Body!

I detta inlägg tänkte jag skriva lite kort om mig själv och vilken typ av gren inom fitness världen jag tillhör.

Mitt namn är Pontus Bäckman, jag är 24 år och bor i Umeå. Jag jobbar inom industrin med service och underhåll inom telekommunikation och fiber. Träning är en stor del av mitt liv och har så varit sedan många år tillbaka.

Allting startade i Nordmaling fem mil söder om Umeå där jag är uppväxt. Jag klev in i ett gym för första gången när jag gick på högstadiet ungefär vid 15 års ålder. Jag fick en upplevelse då som många säkert känner igen och har upplevt någon gång i sitt liv. När man bara vet att här! Just i denna miljö ska jag vara i, här trivs jag.

Så under det första halvåret så fick jag kämpa med att lära mig hur man skulle göra och ungefär hur man skulle lägga upp sin träning. Allting var helt nytt för mig då jag tidigare i mitt liv endast hållit på med lagsporter så som innebandy, fotboll m.m.
När man väl fick kläm på hur man skulle träna och tänka kring träningen så vart gymmet som en drog. Kunde inte sluta åka dit och fortsätta med min utveckling. Lyfta tyngre och tyngre för varje pass man gjorde.

Jag var rätt ensam i min vänskaps krets med kärleken till gymmet och styrketräning. Så jag tränade själv i väldigt många år innan jag fick min första gymkompis. Men från start så hade jag som tur min far som jag fick följa med och lära mig utav. Vi for alltid och tränade tillsammans vilket var ett privilegium för mig eftersom jag tyckte så mycket om att få umgås med min far och då hade vi äntligen hittat en gemensam nämnare. Det var en enorm drivkraft i början av min gymkarriär.

Efter några år när man byggt upp en hyfsad grundfysik och en skaplig styrka så dök tankarna upp om att börja tävla på något sätt inom styrke/fitness. Jag har alltid varit en tävlings människa så det var ett givet faktum för mig. Så jag började fråga runt och fick då prata med killen som ägde gymmet i Nordmaling(Jens Westermark). Han berättade då om något som kallades Fitnessfestivalen där man kunde tävla i både kroppsbyggning och styrke tävlingar så som dips, chins m.m.
Jag var under den perioden i mitt liv väldigt duktig och stark när det kom till just dips. Så jag bestämde mig för att testa att delta i dips-sm nere i Göteborg på fitnessfestivalen.
Att få komma ner dit och se allt som fanns där på fitnessfestivalen och att få delta i en tävling som var inom denna magiska värld förändrade mitt sätt att tänka. Jag insåg att jag var fast! Tävlingen gick sådär, jag var inte riktigt redo då jag missat hur reglerna fungerade. Men det var så fantastiskt trots det dåliga resultatet.

Under åren som kom så deltog jag i fler styrketävlingar så som Fitness Five, en mindre styrke tävling på Iksu i Umeå och även SM i body press även där nere i Göteborg på fitnessfestivalen. Dock så skedde en ny uppenbarelse det sista året när jag då tävlade i SM-bodypress. Jag fick träffa några kroppsbyggare som tävlade i en gren som kallades Men´s Physique. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare i mitt liv. Jag hade endast hört talas om bodybuilding. När jag pratade med en av atleterna så insåg jag att dom inte var så mycket mer vältränad än vad jag själv var. Så vid det ögonblicket så bestämde jag mig för att testa! Jag gav mig själv ett år. Ett år för att ta mig själv upp på scen och visa upp min skapelse…

Fortsättning följer nästa vecka!