Insändare: Sidorna det ibland hettar till på!

Illustration: Seth Janson

Insändarsidorna i nummer 1/1992.

Michael ”Lillen” Andersson

Insändare: Jag tycker absolut att ni ska göra ett reportage om Michael ”Lillen” Andersson (tränar på Casall Norrköping).

Denna suveräna kille som började för cirka 10 år sedan att träna hemma i pappas garage, på en hemsnickrad träbänk, en skivstång, en kungsfjäder och en hemsnickrad boxboll! Idag har han vunnit två SM-guld i -70 kg-klassen, två år i rad! Han är väl värd några sidor i er tidning! Det är min åsikt. Hoppas ni tar upp ”ämnet”.

Hälsningar från en trogen läsare, som för övrigt bara tränar på amatörnivå.

Fatta pennan alla läsare!

Insändare: Tack för artikeln om legenden Steve Reeves i ert utmärkta jubileumsnummer. En kroppsbyggare som är en förebild för var man. Hans namn kommer alltid att uttalas med respekt och beundran.

Apropå Steve, så är det ju så, att han gjorde en hel del filmer på 50-talet. Kan vi inte alla som läser tidningen skriva till Sveriges television och/eller till TV3, TV4 och ”tycka till” för at vi i television skall få se någon av hans filmer i vilka hans strålande fysik kommer till sin rätt och kan beskådas. Några av filmerna var; Goliat och Barbarerna, Herkules, Herkules hämnd. Goliat och Barbarerna är producerad av American International Pictures. Herkulesfilmerna distribuerades i Sverige av Europa film.

Är ni med mig läsare!? Låt oss fatta pennan idag eller ringa till de olika kanalerna så kanske vi på sikt kan få se någon av Steve Reeves filmer i television. Steve var och är helt unik och fantastisk.

Ronald Brännström

Är det bra att träna 6 timmar om dagen?

Fråga: Jag bara undrar en sak! Är det bra att träna 5 dagar i veckan 6 timmar om dagen? Min fd kille brydde sig bara om sin muskler. Gör de professionella så? Jag tror att er tidning ger folk (en del) nippor. De blir som besatta av att träna. Det var därför det tog slut mellan honom och mig. Han hann ju inte med musklerna?! Hur mycket ska man träna i början och är det viktigt med diet? Varför?

Svar: Hej! Oj, var han verkligen på gymmet? Kollade du det? 6 timmar orkar inte ens Lee Haney träna. Och skulle han göra detta, så blev det förmodligen inte mycket kvar av karln. Vi tycker synd om din kille som bara brydde sig om sina muskler. Men det finns faktiskt de som blir ”besatta ”av fysisk träning. (Även om detta fenomen är ytterst ovanligt. Men det kan uppfattas som ”besatthet” av en person som inte alls är intresserad. Denna person kanske läser böcker flera timmar varje kväll, men är för den sakens skull inte ”besatt” av att läsa.)

Detta ”fenomen ” finns inom alla idrottsled, t ex inom löpning, golf, simning osv. Dessbättre är kroppen en smart maskin, som själv säger ifrån – om det går allt för långt. Tråkigt är bara att det kan ta tid och att omgivningen kan bli lidande.

Om diet är ”nödvändigt”. Nej – inte om man tränar 6 timmar om dagen! Då handlar det om att stoppa i sig massor av kalorier för att överleva!

Mer av andra byggare

Fråga: Jeg er norsk gutt på 21 år som lever med dette bladet. Ett av de virkelige bedre ”muskelblad'”. Men jeg syns dere fokusserar for mye på de svenske byggerne. Dere er jo et helsvenskt blad, men litt om hva som hender i vårt langstrakte land skader ei. Vi har jo ikke et helnorsk byggerblad her. Hva med vår store Geir Borgan Paulsen med en fin 3 plass i ”Night of the Champions”. Leste aldri noe om det i B&K. Det er jo virkelig relevant. Eller hva?

Stå på! Hilsen TG

Svar: Hej TG, jovisst hade vi reportage från ”Night of the Champions'”! Men det kommer mer med Geir Borgan!

Under våren (planerat till nummer 3) gör vi ett nordiskt ”proffsnummer” med både Geir Borgan, Andreas Cahling, Mats Kardell och Jari Leino! Hoppas att detta gör dig glad.

For lidt styrkelyft

Fråga: Må en laeser fra den anden side sundet, fa lov att kommentere jeres ellers udmaerkede blad. Hvor var det rart at laese artiklen ”SM Styrkelyft” i nr 9. Efter min mening er der alt for lidt styrkelyftsartikler her i bladet. Var det ikke muligt at få nogle flere artikler/stof om sporten. Det er jo en sport der er i kraftig fremgang, både i Sverige og her i Danmark.

Nogen gange kan det godt blive lidt kedeligt at, igen og igen at lese traeningspas, reps, set osv. Kan vi ikke få noget med kraftsportskonkurrencer, der må jo foregå en masse af dem, rundt omkring i verden. Måske nogen ord fra Andreas Cahling ovre i USA fik han ikke et fotografiapparat med da han rejste?

Men ellers tak for et godt blad, isaer siderne ”Set&Hort” og ”Träningstipset” skal I ha ros for.

Henrik Jensen

Svar: Hej Henrik, vi bevakar styrkelyft i mycket liten omfattning, då vi mer inriktat oss på bodybuilding. Dock kommer det i B&K ett litet reportage från VM i styrkelyft och vi kommer i fortsättningen att ha med nya världsrekord o d. I övrigt kan vi bara hänvisa till specialtidningar om styrke- och tyngdlyftning.

Bild 326734
Öppet brev från herr-VM-laget 1991

Vi ser med oro på den utveckling som B&K genomgått de senaste åren. De kommersiella skälen för er breddning av tidningens innehåll är lätta att förstå. Aerobics och dylikt blir allt större och har naturligtvis sin plats i en tidning som B&K.

Det som däremot är olyckligt är den, i vissa fall, dåliga bevakningen av svenska tävlande. Vid VM i Polen fanns ingen från B&K på plats. Årets höjdpunkt bland amatörerna, svenskt silver och dessutom på nära geografiskt håll då finner vi det mycket besynnerligt att ingen från B&K bevakade detta.

Likaså var, enligt vårt tycke, reportaget frän EM i våras i magraste laget. Vi frågar oss därför:

 • Är inte B&K längre intresserade av byggning på amatörnivå?
 • Är inte årets svenska tävlande på internationella tävlingar tillräckligt ”säljande” för B&K?
 • Är B&K beredda att, inför framtiden förbättra bevakningen vid EM- och VM-tävlingar – även när relativt oattraktiva resmål, som Polen m fl länder, är arrangörer?
 • Är inte B&K rädda att förlora fler ”gamla” läsare än man värvar nya med den nya inriktningen?
 • Varför togs ingen kontakt med oss, om ni nu hade så mycket att göra vid tiden för VM? Skrivkunnigt folk fanns på plats.

Sthlm 911115: Med bodybuildinghälsningar VM-laget 1991:

 • Jan-Peter Olofsson
 • Jan Malmqvist
 • Anders Georgson
 • Michael Sewerin
 • Ingvar Larsson
 • Kenneth Johansson
 • Rickard Carlsson
 • Anders Lindbäck
 • Renato Somenzi
 • Andreas Johansson

Läs vidare för Ove Rytters svar på brevet från VM-laget…