Dambodybuilding: Inte så farligt som det låter!

Bild: Jim Amentler. Modell: Alphie Newman

Kanske vill du börja med bodybuilding, men är osäker på hur du ska gå till väga? Eller väger du tio kilo för mycket och drömmer om att kunna glida i ett par jeans i storlek 36, eller ett par tights, men funderar på om bodybuilding då är den rätta aktiviteten för dig? Kanske ordet bodybuilding – kroppsbyggning – i sig skrämmer dig, då det väcker tankar på stora, bulkiga muskler och kvinnor som ser ut som män? Här får du svar på dina frågor!

Det första den kvinna som vill börja med bodybuilding bör veta är att träning på gym inte automatiskt innebär stora muskler. Du tränar dig i den form du vill komma; Därefter bibehåller du denna kroppsform – eller går vidare!

Träningen ger många positiva resultat: en fastare, finare och mer välformad kropp samt en lägre procent kroppsfett. Kvinnor har av naturen inte de höga testosteronnivåer som krävs för att bygga riktigt stora muskler. Dessutom är muskelbyggandet i sig ingen lätt uppgift. Tvärtom kräver det både tid och hårt arbete. Musklerna poppar INTE upp över en natt, den saken är klar.

Samtidigt är det naturligt för kvinnor att känna en viss rädsla inför tanken på att börja träna på ett gym. För det mesta baserar sig dessa oros- eller olustkänslor på osäkerhet och otillfredsställelse med det egna utseendet. Dessutom är det vanligt att man känner sig osäker på något som man aldrig gjort förut. Men det faktum att du vill förbättra din kropps utseende, att du har en önskan om att komma i form, är i sig ett stort steg. Det är något av det viktigaste: man måste ha ett mål att sträva emot, annars kommer man ingen vart. Det är de kvinnor vars vilja att bli vältränade är större än deras rädsla för träningen som lyckas skaffa sig den kropp de vill ha!

Hitta ett bra gym!

När du väl fattat beslutet att börja träna gäller det att hitta ett gym som passar just dina önskemål. Idag finns det större gym och kedjor som verkligen satsar på att ta hand om de som kommer till gymmet. Ring gärna runt och hör efter vad de olika gymmen har att erbjuda! Kräv att få en instruktör det första träningspasset (vissa gym tillåter inte att du börjar utan en sådan, vilket ska ses som något mycket positivt!).

Nästan varenda kvinna som börjar träna med vikter är rädd för att deras kroppar skall utvecklas till maskulina muskelberg. De är rädda att förlora sin kvinnlighet, och de tror – helt felaktigt – att de genom att träna med vikter (även lätta sådana) kommer att bygga muskler i stil med Arnold Schwarzenegger. Tänk, så fel man kan ha! Som jag redan tidigare sagt: att bygga muskler är svårt och tar lång tid. Det kräver åratal av hårt arbete. De kvinnor som är rädda för att ”bulka upp sig” om de börjar träna är helt enkelt oinformerade. De känner inte till de fysiologiska faktorer som samverkar för att musklerna skall bli starkare och större, och de vet inte vad som krävs i form av kosthållning osv. Deras attityd till träningen blir därför fel från första dagen.

Eftersom de tror att tunga vikter automatiskt innebär stora muskler, drar de slutsatsen att de kan trimma sina kroppar med jättelätta vikter. Ursäkta mig, mina damer, men tror ni det har ni helt fel attityd till träningen. Tränar ni enbart med jättelätta vikter kommer ni inte att få några resultat över huvud taget. Även om ni tränar så hårt som ni någonsin kan, kommer ni inte att kunna utveckla riktigt stora muskler på grund av att ni har så mycket mindre testosteron (manligt könshormon) i kroppen. Först när ni börjar träna riktigt hårt – och det innebär träning med tunga vikter också – kommer de första resultaten att visa sig.

Glöm ordet kroppsbyggning!

Försök att glömma bort ordet kroppsbyggning. Kom i håg att det finns miljoner av män som tränar så tungt de kan, två eller tre timmar om dagen, flera dagar i veckan och ändå har svårt att få stora muskler. Då inkluderar jag också en stor skara som till och med dopar sig!

Så det där med för stora muskler borde vara det sista ni oroade er för! Att träna regelbundet på gym, samtidigt som man äter bra och sköter sig i övrigt, innebär i första hand att man steg för steg formar sin kropp som man vill ha den: man kanske skaffar sig plattare mage och smalare midja eller ökar på axelmåttet något samt stärker rygg och nacke. Med andra ord: man kommer i form. Sedan är det upp till en själv om man bara vill bibehålla den formen eller gå vidare.

Hur ska jag träna egentligen?

Det kan vara nog så knepigt och pinsamt första gången man sätter sin fot på ett gym, både för män och kvinnor. Men denna obehagskänsla är i själva verket bara rädsla för det okända. Det är en helt naturlig reaktion. Att börja ett nytt jobb är också nervöst – nya människor, ny utrustning, osäkerhet på huruvida man kommer att klara av sitt jobb bra, osv. Att börja träna på ett gym är faktiskt mycket lättare: du kan inte få sparken om du inte sköter din uppgift väl, och dessutom finns det instruktörer på gymmet som tar hand om dig, visar dig runt, och förklarar hur du skall använda alla de ”skräckinjagande” och knepiga maskinerna. Du kommer att lära dig snabbt genom att titta på de andra som tränar där. Dessutom kommer du snabbt att få nya vänner som hjälper dig till rätta och som du kan fråga om råd.

Köp gärna en bra bodybuildingbok innan du ger dig iväg till gymmet, så är du bättre förberedd på allt det nya. Du förstår då bättre vad gyminstruktören pratar om när han eller hon nämner ord som set, reps, cirkelträning, aerobisk träning, osv. Om du förbereder dig på det här sättet kan själva, gymbesöket kännas betydligt mindre läskigt och genant. När du väl kommer i gång med träningen kommer du snart att märka att du trivs på gymmet, ja, du kanske till och med kommer att längta till träningspassen!

Rädslan för att se dum ut

Många kvinnor är rädda för att se dumma ut. Ja, de är så rädda för detta att en del aldrig ens vågar sätta sin fot innanför gymdörrarna. De tror att folk kommer att skratta åt dem för att de inte kan utföra övningarna på rätt sätt eller för att de ser så bortkomna ut. Och?! Vad spelar egentligen det för roll?! Alla är vi barn i början. Det finns ingen som bara vandrar in på ett gym och kan allt från första dagen! Alla gör misstag. Om du har en bra instruktör kommer han eller hon att lära dig hur du skall utföra övningarna, och du kommer också att få lära dig mer och mer efter hand. Dessutom finns det de som tränat i åratal och fortfarande utför vissa övningar fel, och dem skrattar folk inte åt (möjligen tycker de synd om dem).

Men vet du vad? I själva verket är det ingen som bryr sig! Vill du ha hjälp får du be om det själv. De flesta är villiga att dela med sig av sitt kunnande om du bara ber om det – vid rätt tillfälle!

”Folk stirrar på mig!”

Nej, det gör de inte. Tvärtemot vad du förmodligen tror, blir du inte bedömd eller fördömd av de andra som tränar på gymmet. De som tränar på ett gym brukar tvärtom stötta och uppmuntra varandra. Dessutom är de flesta alltför upptagna med sin egen träning för att stanna upp och stirra. De har fullt upp med att förbättra sina egna kroppar.

Läs vidare för del 2…