Nu är det dags att äta lite bättre! del 3

Här följer fortsättningen på artikeln ”Nu är det dags att äta lite bättre!”…

Regelbunden träning

Faktum är att de flesta som har några kilo fett för mycket, INTE äter för mycket, men de motionerar för lite. De tränar helt enkelt inte tillräckligt mycket för att kunna äta som normala människor! Regelbunden träning påverkar fettförbränningen positivt på flera sätt, till exempel:

 1. Kalorier bränns, och en del utav de kalorierna kommer från fett.
 2. Hungerskänslorna dämpas av regelbunden, någorlunda hård träning.
 3. Fettcellerna släpper ut fett i blodet, vilket hjälper till att stabilisera din blodsockernivå och förebygger behovet att inta en stor mängd kalorier (vilket är fallet om man råkar ut för lågt blodsocker, du blir hungrig).
 4. Ämnesomsättningen ökar, vilket hjälper dig att bränna fler kalorier även när du inte tränar.
 5. Muskelvävnad byggs upp och underhålls, vilket bortsett från de rent estetiska fördelarna också hjälper dig att bränna mer fett.
 6. Kroppsfettet minskar om du tränar regelbundet, eftersom regelbunden fysiskt aktivitet ökar din förmåga att bränna fett.

Inga snabba lösningar

Tyvärr finns det inga genvägar till en vältränad och vältrimmad kropp. Du kommer att nå dina mål först när du har gjort en helhjärtad satsning och ändrat din livsstil så att du lever mer hälsosamt: äter nyttigare och tränar regelbundet.

Glöm piller och pulver samt annat ruffel och båg – det är inga lösningar som fungerar i längden. Du vet nu vad som gäller för att bli av med fettet, för alltid! Det är upp till dig att ta till dig den här informationen och göra de nödvändiga förändringarna i din livsstil för att lyckas.

Med dina nya kunskaper kan du då och då med gott samvete äta vad du vill. Ja, om du nu har sug efter ”skräpmat”. Det är ju bara den som till vardags sköter sin kost, som med gott samvete kan unna sig detta. Jag önskar dig lycka till!

10 tips för att bränna fett

 1. Ät bara när du är hungrig:
  Lär dig skillnaden på verklig hunger och psykologisk hunger (när du bara är sugen).

 2. Ät bara när du är avslappnad till kropp och själ:
  Njut av varje tugga! Bli medveten om dina portionsstorlekar och hela ätprocessen.

 3. Reducera alla distraktionsfaktorer:
  Stäng av TV:n, lägg undan boken eller tidningen osv.

 4. Handla aldrig när du är hungrig:
  Detta för att inte lockas att köpa onyttiga produkter som du egentligen inte behöver.

 5. Ät från mindre tallrikar:
  …så blir dina portioner automatiskt mindre.

 6. Ät sakta, tugga noga:
  Då räcker maten längre och du känner dig mättare.

 7. Missunna inte dig själv mat:
  Svält dig inte! Känner du ett vansinnigt sug efter godis eller något annat onyttigt, unna dig det under en ätardag i veckan eller per månad – men i begränsad mängd! Frosseri leder alltid till övervikt!

 8. Ät bara sittandes vid matbordet:
  Då har du bättre koll på hur mycket du äter och vad du stoppar i dig.

 9. Förbered dig på svåra tider:
  Ha alltid med dig ”snacks” som innehåller ytterst lite fett, till exempel frukt, till jobbet, så att du inte tvingas ta till skräpmat på ett snabbmatställe om du plötsligt skulle känna dig hungrig. Den riktigt förutseende kan till exempel ha kokt ris med strimlade äpplen med sig. Mättande, gott och nyttigt.

 10. Ge dig själv tid:
  Det tar tid att bryta gamla invanda beteendemönster. Bli inte frustrerad om det tar tid att komma in i en ny livsstil. Känns det jobbigt, så trösta dig med att resultatet är så otroligt givande!

Snabba tips för stora resultat

 1. Ändra dina matvanor:
  Skriv upp vad du äter under en vecka för att få en bättre bild av vad du verkligen stoppar i dig. Analysera dig själv för att se när du åter för att dämpa ”sug” och när du åter för att du verkligen är hungrig. Lär dig att sluta äta när du väl är mätt!

 2. Ät mindre fett:
  Lär dig att välja produkter som innehåller ytterst lite fett, och lär dig vilka produkter som innehåller mycket dolt fett, så att du kan undvika dessa.

 3. Ät mer fiberrik mat:
  Fullkornsprodukter, grönsaker och frukt ger dig mättnadskänsla under en längre tid och är dessutom fulla med vitaminer och mineraler som du behöver.

 4. Träna regelbundet:
  Träning bränner kalorier, minskar aptiten, hjälper till att stabilisera blodsockernivån, ökar ämnesomsättningen samt stimulerar och underhåller muskelvävnaden.

Artikeln ursprungligen införd i B&K Sports Magazine 03/1994.