Ledare: Ny månad – nya tomtar

December har, som alla intellektuellt flexibla redan vet, sin alldeles egen tomte. Knappt har vi kommit in i januari förrän det står klart att även det nya årets första månad har det. Fast den här gången handlar det inte om mysiga farbröder som sprider glädje genom att dela ut presenter. Nej, nu är det raka motsatsen.

Det handlar om individer som för sitt ämbete resonerar och beter sig så korkat, att det enda epitet som passar in är just det föga smickrande ordet tomte. För första gången på mycket länge (på flera år faktiskt) så måste jag ge luft åt skarp kritik åt den uppenbart störste av alla tomtar – förbundsordförande Wiklund. Med stöd av egna ihopsnickrade ”regler” så har Wiklund förvägrat oss på BODY att arrangera nybörjartävlingen Vårpokalen 2006. Tävlingen blir således inte av, och alla ni hugade som redan inlett dieten tvingas tyvärr göra debuten någon annan gång.

Skälet som tomten anger är att förbundet har egna ekonomiska intressen i andra tävlingar. Och förbundet menar att Vårpokalen skulle konkurrera med dessa. Därför har man instiftat en egen tomteregel – att inga andra tävlingar får arrangeras inom loppet av en månad innan, eller en månad efter en tävling där förbundet har ekonomiska intressen. Att lägga tävlingen i mars gick bra, meddelade man. Och så även efter midsommar. Men varken ”Frostpokalen” eller ”Sommartrofén” kändes riktigt rätt, om du förstår. Dessutom blir det i det första fallet på tok för lite tid för de tävlande att hinna förbereda sig.

Ursäkta, men i min enfald trodde jag att förbundets uppgift var att utveckla sporten, att få den att växa sig större, att nå nya målgrupper och intressenter, att få fler intresserade av att tävla, och fler att komma för att titta på? Finns det då något mer passande än att arrangera en attraktiv nybörjartävling på våren, i den kungliga huvudstaden?

Att sanktionsgivande instans har ekonomiska intressen i delar av tävlingskalendern, är för mig ett direkt hinder mot dess opartiskhet. Och som extern arrangör, som alltså måste få sanktion för att få genomföra tävlingarna, blir man därför både bakbunden och skjuten i ryggen. Och till slut ger man upp.

Jag har tidigare använt stora delar av denna ledarplats åt att försöka stötta förbundet och att på positiva sätt förmå SKKF att samarbeta med oss. Men när förbundsordföranden kategoriskt vägrar svara på brev, på mail och att till och med infinna sig till det möte vi bokat under SM i Göteborg, så börjar jag tvivla på om min ambition någonsin kommer att kunna införlivas. När så tomten sätter spiken i kistan genom att förvägra Sveriges alla duktiga nybörjare – som otvivelaktigt är sportens framtid – ännu en möjlighet att visa upp sig för nära och kära i Stockholm, så tar mitt tålamod slut tvärt.

Kvar finns bara den besvikna känslan av att jag nu har slutat tro på tomten.

I dina växande musklers tjänst!

Bild 326284

Skriv till BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Alex”.

alex@body.se