Ledare: Vi fyller 25 år. Har du haft den äran?

Tjugofem år. Silver. Ett kvarts sekel. Smaka på det lite… Helt galet, eller hur? För 25 år sedan var jag själv blott en spinkig och osnuten 18-åring. Jag hade lång lugg och smala byxor, men var på en kos vis glad ändå. Som 18-åring visste man nämligen inte vad man inte visste. Man trodde man kunde allt, och ens osårbarhet var fullt i klass med den där Stålmannens.

Idag vet jag mer. Både om hur en större del av världsalltets många oförklarliga mysterier hänger ihop. Men jag är också nästan pinsamt medveten om hur lite jag egentligen vet. Och det är en viktig paradox som dessa 25 år fört med sig.

Erfarenhet, broder – säger den vise. Mognad, mannen – menar den pretentiöse.

Som 18-åring drömde jag om att breaka som gitarrfilande hårdrockare. Madison Square Garden var packad till bristningsgränsen, och väna damer skrek hysteriskt mitt namn. Självklart kastade de också sina underkläder på mig.

Bild 326097
Idag drömmer jag om att leva länge och väl, om lycka och framgång för min familj, att någon gång kunna bänka 150 kg, och att spela en runda golf under 80 slag.

Det finns en del som menar att jag fortfarande är osnuten. Men i övrigt så har det ändå hänt en del. Förutom att jag i dagsläget väger nästan 25 kg mer än för 25 år sedan (och faktiskt pillrar mig allt närmare den där bänkdrömmen), så har man onekligen också lite mer koll på läget.

Du som läser detta kanske inte minns vad du gjorde för 25 år sedan. Kanske var du inte ens född då. Men det är OK. För vi har nämligen satt samman en snabbrepris till dig. Här – i vårt största nummer någonsin – får du en fullödig men snärtig historielektion om allt viktigt som hänt i vår bransch sedan vi startade tidningen. Ja, med lite god vilja kan man likna det vid en flexande tidsmaskin, med fasta hållplatser. Den avgår 1981, stannar till varje år efter det, och går sedan i mål här och nu.

Detta ambitiösa tidsdokument är sammanställt av allas vår Ove Rytter. I två hela veckor har han likt en tillfällig gästarbetare formligen bott nere i det dammiga arkivet. Han har där bläddrat, letat, svurit, reflekterat och hostat. Och inte minst skrattat.

Så välkommen till det som varit. Inom idrotten gäller dock enkla och kompromisslösa regler. En av dessa är att man aldrig kan förlita sig till tidigare meriter. Och just därför måste vi fortsätta att se framåt. Mot den tid som är nu, och imorgon.

Så i tillägg till vår förhoppningsvis sympatiska promenad längs minnenas allé, har vi dessutom komponerat en riktigt maffig sommarutgåva. Som vanligt finns de vackra och vältränade baddräktsdamerna häri. Likaså de träffsäkra diettipsen, de initierade träningsråden, de fängslande personporträtten och de rafflande tävlings reportagen.

Kort sagt – vi har inte sparat på krutet. Istället har vi gjort allt för att göra denna jubileumsutgåva både minnesvärd och givande.

Med detta önskar vi dig en underbar träningssommar!

I dina växande musklers tjänst!

Bild 326098

Skriv till BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Alex”.

alex@body.se