2006 års BODY-pris går till Ulf Bengtsson

Bild: Michael Jönsson.

Ove Rytter delade ut priset under finalerna i Luciapokalen 2006, i Svenska Mässans kongresshall. Motiveringen inför utnämnandet av 2006 års pristagare, den delvis utvandrade Ulf Bengtsson, lät så här;

Han är ett unikum i svensk kroppskultur. Och jag tror att ni alla håller med om han är värd ett fint pris för sina stora insatser genom åren.

Född 1955 och med en idrottslig bakgrund inom Olympisk tyngdlyftning och friidrott. Men sedan blev det bodybuilding för hela slanten.

Europamästare i bodybuilding för juniorer 1973 och tiofaldig svensk mästare 1973-1983:

  • 3:a Mr World 1977
  • 3:a Mr International 1980
  • 3:a World Games 1981
  • Obesegrad Nordisk Mästare 1973-1983

Ja, han var den person som gjorde bodybuilding känt i Sverige på sjuttio- och åttiotalet.

En även verbalt muskulös man, med akademisk bakgrund i form av gymnastikdirektörsutbildning på gamla GIH.

Han har varit ordförande i det svenska bodybuildingförbundet och genom åren arrangerat både IFBB Mr Olympia och strongmantävlingar i samarbete med bland andra Arnold Schwarzenegger.

Trots attacker från den ryska maffian, kompanjoner som lurat honom och ruinens brant, har hans idéer och entreprenörsskap idag resulterat i en gymkedja som omsätter stora pengar. Och bidrar till friskvårdsrörelsens frammarsch i Europa.

Med hela 43 gym under sina vingar har han än en gång visat att gammal är äldst. Att trägen vinner och att en genuin bodybuilders energi och målinriktning kan räcka hur långt som helst – även som affärsman.

Han anläggningar finns bland annat i Rumänien, Ungern, Polen, Tjeckien, Kroatien, Moldavien och Sverige. Och fler är på gång inom kort.

Välkommen upp på scenen; Ulf Bengtsson.

Bild 325990
Foto: Michael Jönsson