EM i armbrytning i Lycksele visas i TV

Heidi Andersson från Storuman

är ett av affischnamnen vid EM.

Tävlingarna i Armbrytning-EM i Lycksele börjar på onsdag nästa vecka – ett evenemang som väntas locka upp till 600 deltagare. Sport-Expressen sänder alla finaler direkt och via satellit finns en potentiell tittarskara på 100 miljoner världen över.

– Intresset för armbrytning har ökat rejält de senaste åren och EM höjer temperaturen ytterligare, säger Andreas Johansson i Storuman, som är ordförande i Svensk Armsport.

Pressmeddelande från Västerbottens Turism: ”Sport Expressen sänder finalerna direkt och via satellitsändningar kommer bland annat tittare i Polen, Bulgarien, Ukraina och Dubai att kunna följa mästerskapet. Mycket talar också för att det blir eftersändningar från tävlingen i inte mindre än 120 länder.

– TV-intresset är gigantiskt och PR-mässigt är detta givetvis en fullträff för Lycksele, säger Krister Andersson på Nordic Incoming, en av tävlingens medarrangörer. Även ekonomiskt kommer Lycksele att tjäna på EM. Både handeln och besöksnäringen får ett rejält uppsving under tävlingsveckan.

Idrottsligt väntas veckan domineras av Ryssland. Armbrytning är stort där och har hög status, vilket bland annat understryks av att sporten är knuten till landets olympiska kommitté.

– Men visst räknar vi med en del svenska medaljer, säger Andreas Johansson. Vid VM i Manchester blev det 15 pallplatser.

Bland svenskarna handlar mycket om den flerfaldiga världsmästarinnan Heidi Andersson, från byn Ensamheten utanför Storuman. Hon är sportens affischnamn nummer ett i Sverige. Inte minst sedan hon porträtterades i den prisbelönta dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten.

– Heidis betydelse för sporten är enorm, säger Andreas Johansson. I Lycksele har hon stora guldchanser i damernas 65-kilosklass, men hon får knallhård konkurrens av ryskorna.”

Läs mer om tävlingen på www.svenskarmsport.com/euroarm

Bild 325938