Bästa proteinkällan identifierad!

Från lantbruksuniversitetet i Luzern, Schweiz, kommer nu spännande forskningsrön. Efter omfattande studier som innefattade alla världens olika proteinkällor, visar sig tuppäggsprotein vara överlägset – både för muskelbyggnad men även aptitreglering och fettviktskontroll. Exakt vad i dessa ägg som gör dem så effektiva vet man dock ännu inte.

– Vi har ännu inte nått dit i våra rön, men initiella observationer tyder på att det kommer an på samspelet mellan aminosyror och äggens könsbestämning, säger forskningsledaren Piero Gros.

När tuppäggen kan nå marknaden är i nuläget också osäkert.

– Med nuvarande forsknings- och produktionstakt så räknar vi med att kunna nå en storskalig produktion under 2014, säger Gros.

Fakta tuppägg

  • Äggen produceras av frigående höns av arten Belgisk Brahma.
  • Protein per ägg: 55 g (utan skal)
  • Fett per ägg: 3 g
  • Kolhydrat per ägg: 0 g