Finland: ”Ersätt kvinnlig Classic Bodybuilding med Physique”

Så här ser man ut i Women’s Physique.
Modell: Melissa DiBernardo
Foto: Bill Comstock

Finska IFBB föreslår nu att Classic Bodybuilding för tjejer helt ersätts av den nya kategorin Physique. CBB har onekligen haft svårt att attrahera kvinnliga tävlande och tävlingsformen inramas också av ett relativt krångligt regelverk för längd- kontra viktproportioner.

Den mer generösa Physique beskrivs som ett mellanting mellan bodyfitness och bodybuilding. Amerikanska NPC presenterar Physique så här:

”Physique är riktat till kvinnor som har för mycket muskler för att kunna konkurrera i Figure (bodyfitness i Europa, reds anm.) eller Bikini, men som inte vill addera den mängd muskler som krävs i kvinnlig Bodybulding”.

Physique körs redan för fullt i USA, och man har redan gjort det möjligt att tävla som proffs. Hela 12 proffstävlingar kommer där att genomföras under året.

Finska IFBB lade därför fram förslaget inför moderorganisationen EBFF att behandlas under mötet vid EM som genomfördes i Santa Susanna, Spanien, 3-7 maj. I Finland kommer kvinnlig CBB att ersättas av Physique redan under 2012 (mer här och här – på finska).

Även det svenska kroppskulturförbundet lyfte ett par förslag vid mötet i Santa Susanna. Från juni månads SKKF-ledare:

Här är ändringarna i Atletic Fitness:

  1. I Chins, får max hålla 1 meter brett mellan lillfinger till lillfinger
  2. I Ronderna 1, 2 och 3 värderas till en tredjedel vardera i poängberäkningen. Om resultatet blir lika mellan deltagare är det utfallet i fysikronden som avgör placering.
  3. I det fall uthållighetsronden avgörs med roddmaskin är sträckan 1000 meter (tidigare max sträcka på en minut).

 
Dock är vi i styrelsen inte speciellt förtjusta i regel nr 1. Beroende på hur lång en atlet är kan detta slå väldigt fel. Därför har styrelsen beslutat att författa en motion till IFBB där vi kommer be dem att ompröva detta beslut. Denna motion kommer att skickas in under slutet på april och därmed kan den svenska delegaten lyfta frågan under kongressen på EM i Santa Susanna i maj.

Om det gick igenom återstår att se då besluten från detta möte publiceras inom en inte för avlägsen framtid…

Som ett exempel på Women’s Physique pekar IFBB Finland på den tidigare bodybuildingtävlande Karina Nascimentos rutin vid IFBB Desert Muscle Classic 2012 (den första proffstävlingen i Women’s Physique – som Karina vann. Läs mer hos Bodybuilding.com, MuscularDevelopment.com, SiouxCountry.com och RxMuscle.com Preview samt fotogallerier):