Vältränade pensionärer på SVT

SVT-programmet där aktiva pensionärer hjälper ungdomar till ett nyttigare liv startar 30 oktober, en av dem ser du redan på Bodybuilding-SM – 69-årige Torbjörn Hogenschild är en av fem anmälda i Herrar Veteraner +60 år!

Det första av åtta avsnitt av ”Kan du slå en pensionär?” har premiär i SVT1 tisdagen den 30 oktober kl 20.00.

Se avsnitt 1 på SVTPlay.se nu!

Del 1 av 6. Två personer får hjälp med att komma i form och skaffa sig bättre vanor. Vad de inte vet är att de får en livserfaren och vältränad coach till sin hjälp. Denna vecka är det äkta paret Cecilia och Jörgen som får hjälp. Myskvällarna med god mat, godis och kakor byts ut mot en ny livsstil av coacherna Sydney, 75, och Lisbeth, 64. Dessutom ställs de inför en utmaning som de inte kan tacka nej till – att slå en pensionär!

Svenska Mästerskapen äger rum i Västerås den 6-7 oktober.

Expressen: Pensionärer ska hjälpa ungdomar

I SVT:s nya program får sex pensionärer uppdraget att hjälpa ungdomar till ett nyttigare liv.
Och det är inte vilka pensionärer som helst:
– Jag blev som en farfar åt dem, säger bodybuilderpensionären Torbjörn Hogenschild.

Aftonbladet Hälsa: Torbjörn är Sveriges äldsta bodybuilder

Han arbetade dygnet runt, rökte tre paket cigg om dagen och drack för mycket alkohol. Torbjörn Hogenschilds hälsa gick snabbt utför tills han hittade träningen.
I dag är ”Tobbe” snart 70 år, och siktar på SM i bodybuilding.

Läs SVT:s pressmeddelande om programmet nedan:

Klicka för mer information
Pressmeddelande 2012-09-06: Superpensionärerna tar över

Både utveckling och attityd har förändrat vårt sätt att leva. Får 50 år sedan behövde vi vila efter en dags arbete. Idag behöver vi motion. Pensionärerna vet vad det handlar om. Det är dags för dem att rycka ut och hjälpa den stillasittande generationen, en gång för alla. Ett seniorgäng har handplockats för uppgiften att coacha de yngre till ett bättre liv och efter veckor av hård träning kommer den yngre generationen få frågan: Kan du slå en pensionär?

I nya serien Kan du slå en pensionär? får två personer varje vecka hjälp med att komma i form och skaffa sig bättre vanor. De kan vara vänner, äkta makar eller syskon. Vad de inte vet är att de får en livserfaren och vältränad coach till sin hjälp.

Coacherna

Kerstin Backman, 69 år, Stockholm
Kerstin har jobbat som företagssjukgymnast under hela sitt liv. Hon tränar 3-4 gånger i veckan och varvar cirkelgym i grupp med styrka, ki-balans och yoga. I och med att hon har överlevt en svår bilolycka och cancer så försöker hon leva som om det vore den sista dagen i livet. Kerstins bästa hälsotips är att vistas i hälsosamma miljöer tillsammans med hälsosamma människor.

Torbjörn Hogenschild, 69 år, Åkersberga
Torbjörn har arbetat som IT-tekniker, chef och teknisk managementkonsult i många år. Han tränar fem dagar i veckan och då kör han hårda styrketräningspass och till det brukar han klä sig i träningslinnen så att han kan se sina muskler för att veta att han tränar vänster sida lika mycket som höger. Han lever sunt och har slutat att röka och dricka alkohol. Torbjörn är en glad prick som har åsikter om det mesta, han brukar därför ofta skicka in olika insändare till tidningar när han tycker att politiker inte sköter sig.

Sydney Onayemi, 75 år, Stockholm
Sydney, bland annat känd som DJ och klubbägare (Big Brother m.m.), tränar för att bli gammal. Han vill inte drabbas av Alzheimers i förtid och vill känna att han orkar livet ut. Det blir mest motionscykel, jogging och långa promenader, men magen får också sin träning. Många har inspirerats av Sydney och han har coachat många både i träningen men även i livet. Det räcker med att prata en kort stund med Sydney för att hans livsglädje ska smitta av sig.

Lisbeth Zachrisson, 64 år, Enköping
Lisbeth är professionell dansare och har jobbat som skådespelare, danspedagog och hästuppfödare. Lisbeth tränar 5-6 dagar i veckan och då blir det mest klassisk balett, jazz och showdans. Förutom att hon själv dansar så undervisar hon även i danserna för åldrarna 4-65 år. Lisbeth beskriver dig själv en kulturintresserad tjej. Sjö- och båtliv, skogspromenader med hundarna, ridning och god mat är hennes stora intressen. Hennes bästa hälsotips är att gå ut i naturen varje dag, äta god mat och uppleva glädjen i musiken.

Gudrun Kasthed, 76 år, Upplands Väsby
Gudrun är en social och utåtriktad 76-åring. Hon har arbetat många år som klädinköpare, men när hon blev 60 år bestämde hon sig för att starta eget företag. Hon arbetade då som projektledarkonsult och började lära ut 55+ att använda moderna dataprogram och grunderna i hur man startar eget företag. Hon tränar på gym 1-2 gånger per vecka, gymnastik en gång i veckan och går stavgång/promenader i rask takt nästan varje dag. Hon spelar också golf och gillar att arbeta i sin trädgård. Gudrun äter mest husmanskost, men är sparsam med potatis, ris och pasta. Frukt och grönt äter hon varje dag.

Uno Alpfors, 70 år, Malmö
Som barn hade Uno fotboll som största intresse fram till dess att han gjorde militärtjänsten på fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Det blev startskottet för ett livslångt intresse. Han blev svensk mästare i lag precision 1973 och 2008 upprepade han bedriften. Några spruckna ryggkotor, sprickor i ben och brutna tummar kan han visa upp efter sina 3 500 hopp. För att klara den fysiskt ansträngande aktivitet som fallskärmshopp är, löptränar han i skogen 2-3 gånger per vecka, spelar fotboll och går på det lokala gymmet. Även om det med åren har blivit lite svårare att ”få igång” kroppen, så lever Uno efter fallskärmsjägarnas devis: inget är omöjligt.

Uno, Kerstin, Sydney, Gudrun, Torbjörn och Lisbeth är superpensionärerna som ska hjälpa yngre människor att komma i form i den nya serien Kan du slå en pensionär. Foto: Karl Nordlund