Bänkpress-SM avgörs i Nora

Läs Hirvonens bästa tips för bänkpress nedan!

Helgen den 24-25 november avgörs en årets höjdpunkter i styrkelyftarsverige: SM Bänkpress! Åskådarna som är på plats får se Sveriges bästa bänkpressare (en del av dem är även i yppersta världseliten) göra upp om vem som är starkast.

Arrangören är Nora Atletklubb, den officiella hemsidan har mer om de anmälda (hela 230!), klasser och starttider. Facebook-eventet håller dig uppdaterad. Skvaller om/kring tävlingen finns i denna kolozzeum-tråd. Om du inte kan ta dig till arenan och se tävlingen live, finns ändå chansen att följa tävlingen via styrkelyftförbundets webbsändning.

Styrkelyftförbundet har resultaten efter SM-helgen:

Vi fick bevittna spännande toppstrider och flera nya svenska rekord. Bästa dam på poäng blev Sandra Lönn som också slog nytt svenskt rekord med 207,5 kg. Det är 1,5 kg över gällande världsrekord (som bara får slås på internationella tävlingar.) 

Bäste herre blev Christoffer Öberg som fick revanch efter att ha missat EM pga akut operation tidigare i år. Han pressade fina 315 kg i klass 120.

En av deltagarna, bänkpress-profilen Fredrik Svensson, både bloggar på BODY.se och har varit med i BODY Radio: 353 kilo bänkpress på radion.

En annan anmäld deltagare satte precis världsrekord för juniorer i 74-kilosklassen med ett lyft på 231 kg:

Sundsvalls Atletklubb har en ny världsrekordhållare. Sedan tidigare innehar Marcus Hirvonen seniorrekordet i klassen 120 kg, med ett lyft på 325 kg. Nu har även Christoffer Alman slagit till, på nordamerikanska mästerskapen i bänkpress i Denver.

P4 Västernorrland: Sundsvallsbo tar världsrekord – i bänkpress

Christoffer Alman från Sundsvalls Atletklubb är ny världsrekordhållare i bänkpress. I fredags slog han till på nordamerikanska mästerskapen i bänkpress i Denver. På första försöket bänkade han 231 kg – och slog nytt rekord.

allehanda.se: SM-guld efter 101 tävlingar

Mats Rindemark, Härnösands Atletklubb, har varit aktiv länge och i hans 101:a första tävling kom äntligen det första SM-guldet.
– Tänk att jag skulle behöva ställa upp 100 gånger först.

Ålands Kraftsportklubb: Världsrekordvikter av Sandra på SM i bänkpress

När Svenska mästerskapen i bänkpress avgjordes nu i dag nere i Nora så var det ingen högoddsare att Sandra Lönn skulle ta guldet i damernas tungvikt, hon är helt överlägsen allt motstånd. Att hon skulle bli tävlingarnas bäste dam bara hon klarade ett lyft var heller inget att fundera på, den stora frågan var helt enkelt hur mycket hon skulle klara av att lyfta och om hon skulle kunna bättra på sitt eget svenska rekord som låg på 200 kg.

nwt: Guld och rekord för Angelica

Säffle Atletklubb nådde stora framgångar när SM i bänkpress avgjordes i Nora. Två guld blev det och Angelica Salevik kryddade sitt guld med ett svenskt juniorrekord.

Sundsvalls Tidning: Guldregn på SM för SAK

Sundsvalls Atletklubb dominerade stort och blev bästa klubb på helgens SM i bänkpress genom att ta 13 medaljer på 14 starter.

helahälsingland.se: Styrkeklubb står stark

Bollnäs Styrkeklubb siktar högt när bänkpress-SM avgörs i Nora.
– Absolut. Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer hem med sex medaljer, säger tävlingscoachen Ronny Vestlin.

Norrbottens Kuriren gör en analys av hur utrustningen påverkar i artikeln Tröjan lyfter resultaten

Frågar du en vanlig motionär vad denne tar i bänk så får du ett rakt svar. Säkert ett lite sockrat svar, men ändå, ett rakt svar.
Frågar du en aktiv styrkelyftare så får du två svar.
Orsaken är bänkpresströjan.

Helahälsingland: SM-guld till Mikael Lundin

Efter lite skadeproblem och ett misslyckat försök i en lättare viktklass, var Mikael Lundin, Stocka, tillbaka i tävlingsform vid helgens bänkpress-SM i Nora.
Det resulterade i ett SM-guld i 105-kilosklassen.

UNT: Ännu en medalj till Vuontisvaara

Egentligen hade Matti Vuontisvaara lagt av för tre år sedan. Fem medaljer på SM i styrkelyft fick räcka. Han var 42 år då. Men nu – tre år senare – är han tillbaka med ännu en SM-medalj.

GD:SM-guld direkt för Hansson

Lisa Hansson, tävlande för IFK Dannemora-Österby Kraftsportklubb, tog guld i SM i bänkpress som avgjordes i Nora i helgen. 

Marcus Hirvonens bästa tips – så blir du bra på bänk

Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, så att optimera tekniken i ett tidigt skede är det viktigaste. Om man har lärt in fel teknik kan det vara svårt att korrigera längre fram.

  • Ha en plan! Ta kontakt med en atletklubb och en duktig person med rutin och fråga om du kan få tips och hjälp för att utforma ett bra upplägg.
  • Maxa inte för mycket under långa perioder, träna ibland med lätta vikter för att finslipa tekniken. Likaså är det viktigt att träna sig i att använda en hög hastighet i bänkpressmomentet. Här ska det inte heller handla om belastning, det är hastigheten som är viktigast!
  • Gör aldrig mer än 3 repetitioner när du tränar med tunga vikter! Kör i stället många tunga set per pass, minst 10-15 set!
  • Variera bredden på fattningen!
  • Att använda kedjor som hänger på var sin sida av stången är ett okänt begrepp i normala gymsammanhang, men för många av oss som tränar lyft är det en effektiv lösning för att öka belastningen successivt under pressrörelsens gång. Kedjorna ska vara ordenligt kraftiga och tillräckligt långa så halva längden ligger på golvet när du sänkt stången så den nått bröstet.
  • Vi tränar också mycket med klossar på bröstet för att bli starka i toppläget.

I nya BODY, som kom ut i butik den 20 november, får du ännu fler råd från världens just nu bästa bänkpressare, Freddi Smulter!