Frida Sjöström kammade hem guld!

Foto: Jörgen Nilsson

Frida Sjöström såg till att Sveriges EM-söndag gick i fortsatt gyllene tecken, genom seger i Bikini Fitness veteranklass 35–44 år! Lär av hennes råd för hur man passar in en tävlingssatsning i en stressig vardag!

Lyssna till henne i BODY Radio 208:

Frida Sjöström började tävla i Bikini Fitness redan innan grenen tagit mark i Sverige. Rensa knäcket ur lurarna och häng med på surret när en av vårt lands mest meriterade atleter inom Bikini Fitness berättar om sina tävlingserfarenheter och den nuvarande satsningen mot EM i Spanien!

Ursprungligen publicerat i BODY 357. Text: Hannah Runsten. Foto: Seth Janson

Frida är en av de som tillbringar mer tid på gymmet än då hon genomför sina egna träningspass. Sedan ett par år tillbaka jobbar Frida med träning på heltid genom coaching, personlig träning och kostrådgivning – både på gym i Stockholm och online. Dessutom håller hon föreläsningar och workshops rörande kost, träning och hälsa.

– Jag jobbar med det jag älskar, och det skulle nästan kännas konstigt att arbeta med något som inte är träningsförankrat, då fysisk träning alltid varit något som legat mig varmt om hjärtat, menar hon.

De flexibla arbetstiderna är också något som Frida upplever som positivt. Som ensamstående mor till två små döttrar, samt med en egen elitsatsning inom fitness, är flexibla arbetstider lite av ett måste.

– Jag planerar mina dagar och arbetstider utefter hur livet ser ut i övrigt. Och det brukar gå ihop sig rätt bra trots allt, även om det är på håret ibland. Men den ena dagen är aldrig den andra lik, säger hon med ett skratt.

Frida erkänner dock att hon är en perfektionist när det gäller jobb och egen träning.

En dietdag inför EM

Alla dagar ser olika ut, men en typisk dag kan se ut ungefär såhär:

  • 06.30–07.00 Barnen väcke rmig.
  • 08.00 Äter frukost bestående av havregrynsgröt med 3–4 äggvitor, linfrön, mandelmjölk och bär. Tillskott av kreatin, Omega-3 och magnesium.
  • 08.30 Lämnar barn på dagis och cyklar till jobbet (4–5 km).
  • 09.00–11.00 Jobbar med klienter i gymmet.
  • 11.00–11.30 Kardio, antingen på cykel på väg till min andra arbetsplats eller på cykel i gymmet. Aminosyror i shakern.
  • 11.30 Lunch bestående av kycklingfilé, ris, broccoli och paprika. Kreatin, Omega-3 och Vitamin D-tillskott.
  • 12.30–14.30 Jobbar med klienter i gymmet.
  • 14.30 Mellis bestående av en burk lättkvarg, banan och några naturella mandlar.
  • 15.00–16.00 Jobbar med klienter i gymmet.
  • 16.30 Cyklar hem från jobbet (4–5 km), hämtar barn på dagis, äter ett mellis bestående av 2 ägg och 2 riskakor.
  • 16.30–17.00 Promenerar till gymmet.
  • 17.00–18.00 Styrketräning. Aminosyror i shakern.
  • 18.00–18.30 Promenad hem från gymmet. Vassleproteinshake
  • 19.30 Middag: Fisk och wokade grönsaker med bönor och majs.
  • 21.00 Kvällsmål: Några skivor kalkon och paprikastavar.

Ordning på bitarna

Fridas träning skiljer sig en del mellan diet och offseason. Inför en tävling blir det mer cirkelbaserad styrketräning i ett högt tempo där hon jobbar med egen kroppsvikt eller lättare vikter och fler repetitioner:

Träningen blir ganska crossfitinspirerad då, med basövningar som chins, thrusters, dips och marklyft.

Men offseason ägnar sig Frida åt mer klassisk styrketräning.

– Då blir det tyngre vikter och mer muskelgruppsfokuserat, och inte alls lika mycket kardio, berättar hon.

Just nu lägger Frida också lite extra krut på hamstrings och rumpa, som får sig en ordentlig genomkörare på gymmet två gånger i veckan.

– Ja, jag försöker vara noggrann med att hålla koll på vilka muskelgrupper som släpar och som behöver ägnas extra fokus för en så komplett symmetri som möjligt, konstaterar Frida.

Ryggträning – ren kärlek!

En muskelgrupp Frida annars känner sig rätt nöjd med är ryggen.

– Jag älskar att träna rygg och känner mig stark där. Därför är det just nu inte en prioriterad muskelgrupp. Men ett specifikt ryggpass i veckan blir det, plus att ryggen ju får sig extra omsorg med alla funktionella övningar under mina cirkelpass, noterar hon.

Frida kör vanligtvis fyra set per övning med ett repsantal mellan 10–12 per set. Och det kan bli rätt många övningar under ett pass då hon gärna använder sig av intensitetsökande metoder.

Dropset och superset är något jag gärna använder mig av i mina pass. Jag gillar att hålla ett visst tempo. Dessa metoder är också smidiga att ha tillhands för att enkelt kunna variera passen.

– Jag brukar köra med ungefär samma träningsupplägg i sex veckor. Sedan byter jag ut vissa övningar, ändrar repsantal och stökar om lite med hjälp av olika intensitetsökande metoder för att inte kroppen ska vänja sig vid en viss typ av träning och för att jag ska fortsätta att utvecklas, menar hon.