Fler knäppa träningsknep!

Foto: Per Bernal

Läste du Ove Rytters ”Knäppa knep för att lyckas med träningen” i senaste BODY och vill ha fler av hans smarta tricks och rutiner som hjälper dig kvar på rätt spår när motivationen ibland tryter? Här kommer de!

I senaste BODY fick du möta Datortricket, Karttricket, Kontrakttricket, Lektricket, Pilottricket och PWO-Mantratricket.

Här ett gäng till:

 • Mötestricket: Mycket möten, lite tid för träning? Kombinera! Bjud in dina affärsbekanta eller kompisen du inte träffat på länge på 30 minuters motionscykeltur, eller joggingtur på löpbandet, bredvid dig. Ett möte han eller hon inte kommer att glömma! Och så kommer ni i bättre form samtidigt som ni pratar affärer eller skvallrar.
 • Nyckfullhetstricket: Ibland då jag står där på löpbandet, så händer det att motivationen att fullfölja börjar tryta. Jag avslutar då genast och hoppar över till någon annan motionsmaskin. Min kontrollerade nyckfullhet gör mig motiverad på nytt, och kroppen får jobba den tid den ska, utan att jag blir uttråkad.
 • Omfokuseringstricket: Står det still i din utveckling kroppsligt? Ta det lugnt! Tyvärr handlar träningen för många män – och kvinnor – mer om kosmetiska aspekter än välmåendet. Om du inte tycker att fettet rasar i den takt du hoppats på, eller att din biceps fortfarande inte ser ut som peaken på Mount Everest; Fokusera om och känn efter om du faktiskt mår bra av att träna. Gör du det så är du på rätt spår och det mer kosmetiska kommer garanterat med tiden!
 • Skotertricket: Jag bor i en storstad med trafikinfarkt. Köerna kan få vem som helst deprimerad och stressad. Jag bytte för fyra år sedan bilen mot en Vespa på 200 cc, med värmetäcke och vindruta. Jag tar mig fram lättare och snabbare, betalar inga vägtullar och har inga parkeringsproblem. Tiden jag sparar läggs på cirka 30 min ytterligare träning istället! Om du inte har körkort för MC, så kan du välja en trehjulig variant som faktiskt inte kräver MC-körkort, eller en EU-moppe. Den senare känns dock något för slö för min smak. Om du har kortare sträckor att färdas; Gå eller cykla.
 • Tidningstricket: Hinner du inte med att läsa morgontidningen, den där specialtidningen eller lokaltidningen? Spara den i din träningsväska (jag föredrar ryggsäck) och läs den nästa gång du sitter på motionscykeln. Riv ur artiklar du vill spara, och lägg i en plastmapp. Man vet aldrig när de kan leda till en handling, eller affärsidé (eller en anledning att ta ett extrapass på motionscykeln!).
 • Hopptricket: Visst. Man borde kanske jämt gå, jogga eller cykla till jobbet. Men vem har tid och ork med det om arbetsplatsen inte ligger på bekvämt gångavstånd? Vad som däremot kan fungera är att du stannar bilen, eller hoppar av bussen/tåget, någon mil innan du kommer hem och promenerar den sista biten.
 • Trötthetstricket: För trött för att träna? Det händer, såklart. Men kroppen har en fantastisk förmåga att vakna till, bara du ger den en chans. Drick ett stort glas vatten och bestäm dig för att bara genomföra dagens träningsprogram komprimerat till 10 minuter. Detta betyder i praktiken t ex fem minuter gång på löpbandet och ett set per muskelgrupp som ska tränas. Alternativt en promenad kring kvarteret. I förvånansvärt många fall blir det ett mycket bättre träningspass än du trott, när kroppen väl ”kickstartats” igång och vaknar till liv. De tio minuterna (som ofta blir 20 eller 30) kan komma att bli ett fullvärdigt träningspass.
 • Filmtricket: Se bra filmer. Titta på dem medan du sitter på din motionscykel eller går/joggar på ditt löpband; tryck paus och se klart filmen de två, eller tre, kommande passen. Perfekt rutin – du kommer att längta efter att äntra löpbandet eller cykeln för att se klart den spännande fortsättningen!
 • Hopprepstricket: Ska du ut och resa? Kommer du att få lite tid över men inte tillräckligt för att ta långpromenader eller gå på gymmet? Ta med ett hopprep å resan! Träna i 8 lätta intervaller under två minuter, innan du ska lägga dig, eller då du vaknar. Ta det försiktigt med hoppandet i början, då detta är en jobbig övning som kan ge upphov till skador. Men effektiviteten och enkelheten i träningen är fantastisk!
 • Klocktricket: Tiden har i alla tider varit förknippad med idrott. Klockan är din bästa vän. Starta ditt träningspass då du tar det första tramptaget på cykeln eller gör den första repetitionen och håll ett öga på minutvisaren med jämna mellanrum (de flesta gym har en klocka på väggen). Effekten blir att du känner dig ”coachad” av att tiden ”till mål” minskar hela tiden. Men stressa inte för den skull, slit inte i vikterna utan arbeta mjukt.
 • Boktricket: Personligen har jag svårt att läsa böcker på gymmet. Men med en ljudbok i hörlurarna rinner tiden på löpbandet eller på motionscykeln iväg blixtsnabbt.

Ove Rytter är grundaren av BODY Magazine (då B&K Sports Magazine) som startades 1981. Han startat ett flertal företag, skrivit träningsböcker, tävlat i judo och bodybuilding och har även skapat Fitnessfestivalen, en av Europas största fitnessmässor.