Träningsbibeln Optimal Styrketräning

Anders Graneheims 320-sidiga bok är till för dig som tränar hårt men kanske slirar i samma hjulspår. Boken hoppas kunna ge extra vind i seglen och ge inspiration, träningsglädje och snabba resultat, utan att riskera överbelastningsskador, stagnation eller att tröttna på träningen.

BODYs husnestor, och frågeskribent sedan många år, Anders Graneheim är inte den som ligger på latsidan.

Sedan flera år arrangerar han det populära träningslägret Tammer Training Camp på Lögdö Herrgård utanför Sundsvall, vilket alltid är fullbokat till sista bädd en lång tid innan. Parallellt arrangerar han också nybörjartävlingen Tammerpokalen, som alltid attraherat stora horder av tävlingssugna nybörjare.

Anders sa följande 2014 om sin bok Optimal Styrketräning:

– Det är ett gammalt drömprojekt som äntligen kunde ros i land. Boken har kokat och puttrat inom mig i dryga 10 år nu, och det blev till slut läge att göra den klar, berättar den alltid lågmälde Anders.

– Den hämtar på något vis upp essensen ur det jag lärt mig under alla mina år med träningen. Naturligtvis en hel del praktiska tips om övningar och utföranden, men också en hel del om kroppens signal- och hormonsystem. Boken är en total och komplett guide över vad, hur och varför styrketräningen är så oslagbar som motions- och träningsform, fortsätter Anders.

Optimal Styrketräning finns i BODYs webbshop. Några kapitel från innehållet:

 • Viktiga grundläggande faktorer
 • Träna smart
 • Substanser som påverkar prestation, återhämtning och välbefinnande
 • Uppnå dina mål
 • Varför utvecklas inte alla muskler i samma takt?
 • Parametrar för intensitet – utforma din egen träningsbarometer
 • Optimera dina förutsättningar för ett bra pass
 • Beskrivna träningspass, muskel för muskel
 • Exempel på en träningscykel splittrat på 5 träningspass
 • Ett perfekt träningsupplägg enligt ett periodiserat system
 • Den viktiga kosten
 • Hur du äter och lever påverkar din pH-balans
 • Att deffa och tävla
 • Kosttillskott

Plus övningsbanker för alla kroppens muskelgrupper…

Om Anders

Anders Graneheim har tränat styrketräning i närmare 40 år och tävlat i bodybuilding på elitnivå mellan 1982 till 2002. Han har vunnit SM-guld i tre olika viktklasser, vunnit Nordiska mästerskapen och avslutade sin karriär med att tävla som professionell i USA. Han blev känd när SVT-fotografen Richard Magnusson spelade in dokumentärfilmen ”Sista posen” som handlade om hans träning och deltagande i tävlingen Masters Olympia. Dokumentären visades förutom i Sverige även i flera nordiska länder.

Anders har innan han skapade en karriär som bodybuilder varit aktiv i en mängd idrotter och är i dag rådgivare till elietidrottande män och kvinnor

Några röster om boken

Informationsutbudet kring styrketräning är enormt men ändå råder ofta stor rådvillhet hos de mänger av människor som söker sig till gym och träningsanläggningar. Anders Graneheims bok är ett friskt och handfast verktyg för den träningsintresserade. Med snart 40 år i träningsbranschen har författaren mer erfarenhet än de flesta.

En lång rad av framgångar borgar för att bokens fakta och teorier är både självupplevda och väl utprovade, inte alltid en självklarhet i dagens informationsflöde. Att som ung, entusiastisk gymbesökare få ta del av detta smörgåsbord av träningskunskap kommer att spara år av famlande och osäkerhet. Styrketräningens mysterier blir plötsligt enkla och resultaten kommer inte att låta vänta på sig.

Ingar Larsson, bodybuildingproffs och legend i branschen

En härligt inspirerande bok som innefattar alla bitar runt hård träning, tävling och diet. Boken ger ett bra sammanhang om vad hård träning innebär. Har du aldrig upplevt ett hårt träningspass så kommer du definitivt ana den känslan i texten!

Boken vänder sig till allt från den erfarne motionären till den som planerar att tävling bodybuilding och bodyfitness, men också för dig som idrottar på en högree nivå. Jag rekommenderar Optimal Styrketräning till dig som vill nå nya höjder, är nyfiken på att tävla eller bara få tips och goda råd!

Sofia Finnsson, en av Sveriges mest framgångsrika atleter i Bodyfitness och Athletic Fitness