Nytt världsrekord i stångstörtning

Stångaspelen, en tävling i traditionella gotländska sporter, har arrangerats sedan 1924. Tiokamparen Erik Larsson gjorde en tekniskt fulländad störtning och höjde det 33 år gamla rekordet i stångstörtning med 15 centimeter.

I en intervju med helagotland.se berättar Erik om det tredje (av totalt sex försök):

– Jag skrek rakt ut när stången försvann från händerna. Det här måste vara rekord, säger Erik Larsson om rekordstörtningen på 9 meter och 75 centimeter.

Erik skrev själv om den långa vägen mot toppnoteringen:

Efter att jag har kämpat som ett djur i många många år slog jag äntligen rekordet på Silte IP på södra Gotland. En barndomsdröm har gått i uppfyllelse och känslan är ENORM! Drygt 400 styrkepass inriktat på Stångstörtning de senaste tre åren har äntligen gett utdelning.

Wikipedia om grenarna:

Mest prestigefyllda är turneringarna i pärk och varpa, samt den gutniska femkampen, som består av ränn’ i kämp (löpning), längdkast me’ stain (kast med stenvarpa), haug-stikel (höjdhoppning), stanggstörtningg (stångstörtning) och ryggkast.

Gotlands turistsajt förklarar grenarna närmare:

Pärk, rövkrok och stångstörtning. Bekanta ord för öborna, men för en utomstående kan det vara nog så knepigt att förstå. Vi reder ut begreppen.

Rekordet var inte Erikas enda prestation, han vann även femkampen för herrar – för femtonde året i rad!