Finns kryddor som bränner fett?

Anki Sundin svarar på läsarfrågor och skriver artiklar om nutrition i BODY. Foto: Malin Carlsson.

Lina undrar: ”Vilka kryddor är det som påverkar fettförbränningen positivt?”

Det finns ett antal kryddor som tittats närmare på i just detta syfte, bland annat kanel, svartpeppar och chili. Gemensamt för samtliga är att den fettförbrännande effekten kommer först vid extremt stora intag. I svartpeppar finns exempelvis ett ämne som heter piperin som i djurstudier har visat sig minska fettväven – i mängder som motsvarar 1 % av kroppsvikten(1).

Så mycket svartpeppar får du inte i dig, ens om du har svartpeppar på precis allt du äter. Vi ska också komma ihåg att koncentrat av livsmedel eller rena substanser inte heller nödvändigtvis är fördelaktiga.

Här ringer exemplet med kanel fortfarande i öronen, som uppmärksammades för några år sedan. Kanel innehåller mängder av olika ämnen, inte minst kumarin, som är blodförtunnande och i stora mängder kan skada levern. Att äta kanel på gröten är helt okej, men att överdriva intaget eller till och med ta det som tillskott kan vara direkt olämpligt.

En följd av att krydda starkt kan också bli att vi inte mäktar med att äta så mycket – det vill säga att det blir en indirekt ”fettförbrännande” effekt för att vi helt enkelt minskar intaget av energi.

Jag skulle alltså inte lägga några slantar på kryddor som påstås öka fettförbränningen för den sakens skull, vad marknadsföringen än säger. Hade det varit så enkelt hade vi gjort läkemedel av svartpeppar och chili för länge sedan, och alla hade gått runt med magrutor.

Referenser

1. Okumura Y, Narukawa M, Watanabe T. Adiposity suppression effect in mice due to black pepper and its main pungent component, piperine. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(8):1545-9.

Vår frågeskribent Anki Sundin svarar i varje utgåva på läsarfrågor om nutrition och skriver regelbundet artiklar för BODY.

Anki är nutritionist (näringsfysiolog / fil mag nutrition). Hon är en mycket uppskattad föreläsare och kursledare i sammanhang där kost, näringslära och prestation står i fokus. 

Anki är också författare till ett flertal böcker, bland annat Näringslära för personliga tränare och kostrådgivare. Hon är sedan flera år tillbaka skribent i tidningarna MåBra och Body. Hon har också själv en övertygande idrottslig meritlista bakom sig med SM-guld i bänkpress och SM-silver i styrkelyft i medaljsamlingen.

Dessutom är Anki värd för podcasten Mat och Marginaler som behandlar näringslära och lönsam hållbarhet inom livsmedelsbranschen.