Funkar två träningspass om dagen?

Robban frågar: ”Jag är 18 år och undrar om det kan vara bra att träna två gånger om dagen? Exempelvis att jag kör bröst på måndag morgon och rygg på kvällen, tisdag morgon mage och kväll ben, onsdag morgon axlar och på kvällen armar, och så vila på torsdag. Sedan börjar man om från början. Kan det ge bra resultat eller kommer jag att överanstränga mig?”

Som ett led i att sätta punkt för sin karriär lät han SVT följa honom inför hans proffsstart på Masters Mr Olympia 2002, där Anders till slut blev 10:a (av 26). Foto: Per Bernal.

Jag tror generellt inte på att träna två pass om dagen, speciellt inte under längre perioder. Musklerna och ditt endokrina system hinner helt enkelt inte återhämta sig ordentligt mellan träningspassen, vilket leder till att du inte kommer att kunna prestera optimalt. 

Ekvationen för progress är att du utvecklar intensitetsnivån hela tiden. Att du på något sätt anstränger musklerna lite mer i en ökad omfattning, och det är svårt om du inte har fått en optimal återhämtning. 

I och med att du är ung så har du en bra återhämtning, och om du sköter dina förehavanden rörande kost, sömn och andra faktorer som påverkar återhämtningen kan det emellertid fungera under kortare perioder.  

Jag ska ge dig ett förslag på en träningssplit du kan använda dig av, och så tränar du ett eller två pass per dag beroende på vilken status du befinner dig i. 

  • Dag 1: framsida lår och axlar
  • Dag 2: baksida lår och rygg 
  • Dag 3: mage, vader och bröst
  • Dag 4: biceps, underarmar och triceps 

Grundregeln angående hur länge du ska vila en muskel är att den ska vara träningsvärksfri minst en dag innan den ansträngs på nytt. Om du provar att träna två pass per dag så är det extra betydelsefullt att du lär dig lyssna på de signaler kroppen och psyket sänder ut.

Att vila mellan passen skapar en längtan efter att träna, vilket också är viktigt för prestationsnivån. Prova, men ta dig en funderare över om inte ett pass om dagen kan vara tillräckligt trots allt.

BODYs frågeskribent Anders Graneheim svarar i varje utgåva på läsarfrågor om bodybuilding. Alltid pedagogisk, alltid tydlig, aldrig raljant eller undflyende. Av Anders får man tålmodigt genomtänkta svar som alltid landar rätt.

Anders arrangerar också ett årligt träningsläger (Tammer Traning Camp) på Lögdö Herrgård cirka 2,5 mil norr om Sundsvall samt en nybörjartävling i Sundsvall (Tammerpokalen). Lägret är alltid fullbokat till sista plats och tävlingen alltid proppad med både talangfulla tävlande och en engagerad publik.

Anders håller också inspirerande föredrag och utbildningar i hälsa, livsstil och även själslig omvårdnad.