Graneheim om fria poseringen

Fredrik frågar: ”Jag ska debutera i en bodybuildingtävling om några månader och har lite funderingar kring vad jag bör tänka på när jag ska posera. Kan du ge mig några tips på vad som är viktigt?”

Ja, det här med hur du ska presentera dig på scenen har stor betydelse och kan vara avgörande för vilken placering du får. Jag vill också påstå att en tävlande som kan visa upp en extraordinär posering är någon som alla kommer ihåg, även om den personen kanske inte är en vinnare. 

Till att börja med så bör du lära dig grundposeringarna, du hittar dem på SKKF:s hemsida www.skkf.org samt i BODYs tävlingsguide i BODY #370. Det kan vara svårt att lära sig att spänna alla muskler på en gång, så ett tips är att du först spänner låren och därefter överkroppen, eller tvärtom.

När du känner att du behärskar det så kan du träna på att spänna alla muskler samtidigt. Ett fel som många kroppsbyggare gör är att de spänner sig hela tiden när de är på scenen, även när de utför så kallade övergångar mellan olika poseringar. Att slappna av mellan poseringar ger synbar skillnad mellan avslappnat och spänt tillstånd. I kroppsbyggarsammanhang kallas detta för ”flex” och det ger intryck, du syns på scenen.

Att utföra tempoväxlingar under en övergång mellan poseringar är också effektfullt. Sträva efter att hitta en rytm i rörelserna som känns bra och passar ihop med den musik du använder i den fria ronden. 

Den energi du utstrålar är minst lika viktig som hur du rör dig. När du står på scenen ska det kännas roligt, och kom ihåg att alla åskådare ska uppleva det, framför allt domarna. Kombinationen att spänna sig och samtidigt ge ett avspänt intryck är något som tar tid att lära sig. Men allt du gör ofta blir du bättre på, och konsten att posera är inget undantag. 

Dagen ”D”, när du står på scenen, är tillfället då du ska visa upp alla timmar av blod, svett och tårar i gymmet, så ta tillvara på den och lev ut! Något som kan vara till hjälp är att du ber en kompis filma dig när du poseringstränar. 

Ett annat tips är att du söker på nätet efter filmer där duktiga byggare poserar. Några jag kan rekommendera dig att kasta ett öga på är Bob Paris, Mohamed Makkawy och Lee Labrada.