Du presterar bättre efter en powernap

Sovit dåligt? Forskning visar att en kort tupplur både kan förbättra din mentala skärpa och din fysiska prestationsförmåga.

Om du tar en powernap, blockera inte redskapen för andra… Foto: Guryanov Andrey

Forskarna undersökte hur den mentala och fysiska kapaciteten påverkas av en powernap hos personer med sömnbrist. De störde därför nattsömnen hos en grupp unga män, och lät dessa genomgå en rad tester vid två olika tillfällen;

  • en gång efter en 30 minuter lång tupplur mitt på dagen
  • och en gång utan tupplur.

De undersökta variablerna var korttidsminne och reaktionsförmåga, men även handgreppsstyrka och sprintförmåga:

  • Man fann att en tupplur på dagen resulterade i en lägre puls, en lägre kroppstemperatur och en lägre grad av upplevd trötthet. I efterföljande tester såg man en förbättring av både korttidsminnet, reaktionsförmågan och sprintförmågan, men inte av greppstyrkan.
  • Forskarna menar att sömnen inte har lika stor betydelse vid enklare uppgifter, såsom att pressa ihop en dynamometer. Dock är prestationen mycket påtagligt beroende av att kroppen och nervsystemet är utvilade vid mer komplexa rörelser och kraftansträngningar.

Om du sover dåligt

Du som sover dåligt om nätterna rekommenderas att ta en kort tupplur på dagen. 30 minuter anses vara tillräckligt för att ge kroppen en chans att återhämta sig. En längre tupplur kan få omvänd effekt.

Poängen med en powernap är att inte låta kroppen försättas i djupsömn, eftersom det tar ungefär en timme att piggna till efteråt. Ta gärna en tupplur mellan jobbet/plugget och träningen, men håll den kort.

Referens

  • J Sports Sci. 2007 Aug 14;:1-10 [Epub ahead of print]