Variation i verkstan

Vi behöver inte gå så värst många år tillbaka i tiden för att se att det var vanligt att de som tränade på gym då följde ett klassiskt styrketräningsupplägg.

En stabil split, traditionella övningar, hantlar, stänger, en bänk, och kanske ett fåtal maskiner, men som då långt ifrån liknade rymdskepp. Visst fanns det utrymme för ett visst mått av variation, men det typiska basupplägget var trots allt utgångspunkt och navet i träningen.

Många följer fortfarande denna typ av träningsregim, och jag klandrar nog inte någon av dem. På något vis skulle jag säga att det är ett ganska tydligt bevis på att man verkligen är hängiven det man valt att syssla med. Och i stort är det här den typ av träning som ligger även mig varmast om hjärtat, även om jag ändå kan tycka att det är givande att bryta av med ett yogapass, en vända på inlines, eller en löprunda någon gång ibland. 

Men jag tycker mig i dag uppfatta en trend som lutar starkt åt en större variation i träningsupplägget. Det har blivit både lite creddigt och populärt att göra aningen större utsvävningar från det klassiska systemet. Att bryta av och växla mellan andra styrke- och uthållighetskrävande aktiviteter av närliggande slag såsom hinderbaneträning, crossfit eller annat mer hög-intensivt prestationsutövande är inget konstigt alls. Och en god motivator för många som behöver en större variationsgrad i sin träning. 

Ett bra sätt att variera träningen jag själv förespråkar, särskilt under sommarmånaderna, är att förlägga valda pass på ett utegym. Man blir tvungen att tänka till lite extra för att få ut mesta möjliga av den utrustning som finns, vilket gör att kroppen får sig en annorlunda genomkörare som många gånger är av positiv karaktär.

Träning är en given ingrediens under Hannahs semestrar. Här har hon hittat till ett utegym i Florida.

Du behöver inte anpassa dig efter de under sommaren ofta reducerade öppettiderna på gymmen, utan kan gå när det passar dig som bäst. Är du uppe med tuppen har du en extra fördel, då träningsklimatet utomhus för det mesta är mer behagligt. Detsamma gäller kvällarna. Dessutom är det gratis. Du som känner att du vill ha lite extra kött på benen kring hur du använder dig av ett utegym bör inte missa artikeln med start på sidan 50. 

Jag vill slutligen passa på att lyfta ett nytt event vi är stolta att presentera – BODY Education Day! Lördagen den 29 oktober kommer vi att inta Gymmet Stockholm, där vi i deras lika unika som inspirerande miljö samlat några av BODYs och ja, branschens skarpaste experter. En dag i styrketräningens tecken, som du sannolikt inte vill missa. Närmare information om dagen hittar du på sidan 35 samt på body.se/educationday. Hoppas vi ses där!

Hannah Runsten
Chefredaktör

Redaktören listar: Obligatoriska stopp under sommarens Sverigeturné

 1. Göteborg
  Släkthäng, chill på klipporna, heldag på Liseberg, och en hel del annat. Här är det inte svårt att hitta bra ställen att träna på, men oftast landar jag på gymmet med extra allt – Nordic Wellness Backaplan, samt i Hisingsskogarna där både backintervaller och diverse lyft på utegym förekommer. 
 2. Gotland
  Att besöka så många sandstränder som möjligt, klättra på raukar och glida in på mer eller mindre kända serveringar över hela ön är återkommande inslag varje sommar. Träningen utförs traditionsenligt på Form-anläggningarna, Gym1, Fysfab och på stranden.
 3. Österlen, Skåne
  En fantastiskt vacker del av Sverige jag upptäckt på senare dagar. Turistar därför som en tok när jag kommer dit. Och tränar gärna på Wellnez i Åhus, som har ett fräscht och välutrustat både inomhus- samt utomhusgym. Lokala källargymmet i Brösarp går inte av för hackor det heller.
 4. Sigtuna
  Sveriges äldsta bevarade stad invid Mälaren – en pärla nära hemstaden, dit jag gärna gör en dagsutflykt för att få känslan av minisemster. Faller träningssuget på är Wenngarn sportcenter, strax utanför Sigtuna, ett solklart val.
 5. Sundsvall
  En nypa norrländsk luft bättrar på återhämtningen avsevärt, är jag övertygad om. Dessutom duggar hardcoregymmen tätt, där IronWorks utgör ett givet stopp. Inte minst går en av Sveriges trevligaste tävlingar – Tammerpokalen – av stapeln i staden andra helgen i juli.