Träningen och maten för hela sommaren

Att behålla en god fysik under sommaren är ingen bedrift av historiska mått. Det du behöver göra är att fortsätta belasta musklerna ordentligt och hålla en någorlunda kosthållning, vilket kan bli mer utmanande under semestern.

Dels på grund av lockande frestelser gällande mat och dryck, och dels det faktum att träningsutrustning inte alltid finns att tillgå i önskad utsträckning på alla platser där du kan tänkas semestra. Att öka i prestation under sommaren kan därför bli knepigt, och därför handlar sommarträning oftast om att behålla snarare än att förbättra formen. 

Träna för att prestera

För att inte tappa, eller åtminstone tappa så lite som möjligt vad gäller muskelmassa och styrka är den viktigaste komponenten givetvis att styrketräna. Proteinintag och andra saker kommer inte i närheten gällande relevans här. Det absolut allra viktigaste under sommaren är därför att du ser till att genomföra träningen, oavsett var du befinner dig. 

Har du tillgång till gym blir det självfallet mycket lättare. Har du inte det, måste du hitta andra lösningar. Att använda kroppen som redskap är alltid ett sätt, även om det är svårt att belasta tillräckligt mycket i vissa övningar. Att träna chins, dips och utfall med kroppen är dock enormt mycket bättre än att lägga träningen på is helt.

För dig med tillgång till gym

Om du kan fortsätta din träning med vikter går därför allt över 10 repetitioner bort enligt mig. Ligg snarare kring 5–8 reps per set. Gällande övningsval ser jag inte heller någon anledning att göra förändringar. Basövningar bör som alltid vara din grund och därutöver kan du finlira med de detaljer du vill. Vill du vara tidseffektiv är superset eller färre övningar en bra lösning. 

Förslag på veckoupplägg för dig som har tillgång till gym:

För dig som inte har tillgång till gym

Har du inte tillgång till gymutrustning får du helt enkelt göra det bästa av situationen. Mitt programförslag nedan blir därför anpassat efter att ge dig en hög ansträngningsgrad trots brist på externa vikter. Du kommer inte kunna behålla styrkan på samma sätt som om du haft tillgång till gym. Men du kommer återvända till gymmet med betydligt mer bensin i tanken än om du inte tränat alls under semestern.

Jag ger här förslag på två pass som du kan köra två gånger i veckan vardera under dina lediga veckor. Du gör pass 1 och sedan pass 2 innan du börjar om på pass 1 igen.

Vill du läsa mer om det ultimata sommarupplägget?

Om du vill läsa resten av artikeln om hur du hanterar träning och kost under sommaren återfinner du det i BODY Magazines juniutgåva, i en butik nära dig tills denna onsdag eller på valfri app-butik.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!