Jag är rädd för att komma sist i tävlingar

Vår expert Ulf Carlsson svarar en läsare som vill börja tävla, men känner sig osäker.

Fråga

Jag har tränat i många år och börjar fundera alltmer på att tävla. Samtidigt är jag så rädd för att misslyckas och kanske komma sist. Hur tycker du att jag ska tänka?

Ulf svarar

Vad kul att du kommit så långt i din träning att du vill börja tävla. Det första jag tycker att du ska göra är att prata med andra på ditt gym eller i din närhet som har tävlat och ta del av deras erfarenhet. Hur har de gjort och hur har de tänkt? 

Att sätta upp prestationsmässiga mål, det vill säga mål som bara du själv kan påverka inför tävlingen är viktigt. Istället för att ha som mål att vinna eller att nå en viss placering, lägg ditt fokus på att komma till tävlingen så förberedd och så vältränad som möjligt. Du kan bara påverka din egen insats och din egen form. Hur väl förberedda de andra är kan du inte ha någon inverkan på. Du kan vara i ditt livs form men just vid denna tävling möta ett motstånd som är ännu bättre. Det är ett faktum och något som du bara kan konstatera. 

Många människor är rädda för att misslyckas. Frågan är vad ett misslyckande är? Innebär det att det inte är värt att försöka? Ett försök som kanske inte når hela vägen fram är ändå ett försök och inte ett misslyckande. Att ge något ett försök är så mycket mer positivt än att misslyckas.

Mina råd till dig är att lägga fokus på att optimera dig själv. Släppa alla tankar på resultat och bara göra ditt bästa. Mer kan du aldrig göra. Den enda tävlingen du bör vinna är tävlingen mot dig själv och den vinner du genom att bara ställa upp. Släpp rädslan på att komma sist, oavsett placering kommer du ändå ha vunnit över dig själv.