REZA CHARLIE: Förebilden som valde sida

Redan i unga år fick Reza Charlie axla rollen som vuxen. I dag jobbar han på att skapa den bästa versionen av sig själv och har gjort det till sin mission att hjälpa andra med styrketräningen som verktyg – såväl tävlande atleter som ungdomar på glid.

FAKTA

 • Namn: Reza Charlie
 • Ålder: 36 år
 • Längd: 178 cm
 • Vikt on/off: 94/110 kg
 • Bor: Stockholm city
 • Arbete: Tävlingscoach, personlig tränare, entreprenör
 • Familj: Gift med Maria Johansson
 • Tränar på: Delta Gym
 • Har tränat i: 22 år
 • Motto: No retreat, no surrender
 • Förebilder: Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone
 • Webbsida/sociala medier: 
  * www.nordicshape.se
  * IG: @nordicshape
  * FB: nordicshape

Trots att han står med ryggen mot dörren är hans blick den första jag möter när jag kliver in på Delta gym i Stockholm. Reza står och samtalar med två killar i kafeterian medan han har uppsikt över lokalen. Folk vill ha hans uppmärksamhet när jag visas runt, och vi stannar till när en kille ber om passning i bänken, innan vi kommer fram till ett rum där vi kan stänga dörren. 

Reza är van att stå i centrum och vara medelpunkten, där det händer. Och träningen genomsyrar allt; fritid och jobb, klienter och vänner. Var gränsen går är oklart. Reza har gjort träningen till sitt liv – en livsstil som fler än en gång har räddat honom ur tveksamheter. 

Fyllde pappans skor

I början av nittiotalet hade kriget mellan Iran och Irak just tagit slut. Attackerna hördes inte längre, men sviterna från många år av strider hade satt sina spår både på området i sig och samhället i stort. Rezas föräldrar tog sig igenom vardagen med hjälp av de möjligheter som gavs, men när de bildade familj blev behovet av något annat påtagligt. Den framtid de kunde erbjuda sina söner var för labil. 

– Säkerheten var en del av anledningen till att vi valde att lämna Iran, men framförallt ville mina föräldrar att vi barn skulle få leva i yttrandefrihet och ha möjlighet att välja vad vi ville åstadkomma i livet, utan att bli tillsagda vad det skulle vara, berättar han. 

Rezas mamma gav sig av med sina två söner och färden tog dem till en flyktingförläggning i Jörn, strax utanför Skellefteå i Sverige. Pappan hade inte möjlighet att komma med från början, och det blev Rezas uppgift att se efter sin bror. Efter några månader flyttades de vidare in till Skellefteå innan de till slut fick en lägenhet i Linköping. Där slog de sig till ro och kunde så småningom återförenas hela familjen, fyra år senare. 

 

Foto: Seth Janson

Lärde sig disciplin tidigt

Äntligen kunde de bygga sitt nya liv. Föräldrarnas ambition om att sönerna skulle skaffa sig ett jobb med en säker ekonomi var dock inte lika självklar för Reza. Han minns istället hur han redan som femåring såg Conan Barbaren och då bestämde sig för att det var som honom han skulle bli.  

I yngre tonåren började han träna och fastnade för vikterna. Det visade sig att han var stark för sin ålder, vilket det var fler som lade märke till. Bland annat en kille som tränade på samma gym, som vid den här tidpunkten var världens starkaste brandman. De började träna ihop och Reza tog till sig allt hans mentor kunde lära. 

– Jag såg upp till honom och tyckte att han hade en väldigt häftig fysik. Han gick med på att hjälpa mig, men för att han skulle göra det hade han väldigt klara riktlinjer; jag fick inte dricka alkohol, inte röka och inte hänga ute på stan. För att bli som honom var jag tvungen att göra som han sa. Det gjorde mig disciplinerad från en ung ålder,förklarar han. 

Tack vare träningen tog sig Reza igenom tonåren bra. Han beskriver det som att han alltid varit nära skiten men ändå lyckats hålla sig på avstånd, trots att många i närheten råkat illa ut.

– Jag drogs inte till dem, de drogs till mig. Som stor, stark kille, alltid ganska lugn, ville de ha mig med. Det hade lätt kunnat gå snett, men jag tog mig till skolan och direkt till gymmet,förklarar han.  

Istället för att glida in på fel bana började han hjälpa folk ur dåliga situationer genom att ta med dem till träningen och få dem att tänka om. Det blev tidigt en del av hans identitet. 

Drömmen om mer

Under gymnasiet tappade han intresse för studierna och var sällan i skolan. Desto mer tid spenderades på gymmet. Han började jobba på en Hemmakvällsbutik efter studenten, och när möjlighet uppstod att ta över verksamheten ett år senare så tog han chansen. Därmed drev han sitt första egna företag, 19 år gammal. Inom något år hade han tagit över en butik till.

I butikerna såldes mycket smågodis, men för Rezas egen del började intresset för kost att växa. Hittills hade hans träningsfokus handlat om kraftutväxling med målet att tävla i styrkelyft. Från att ha vägt närmare 120 kilo med hjälp av en kostplan som innebar att äta mycket för att bli stark, hade det nu hänt något som fått Reza att tänka i lite nya banor. Tjejer hade kommit in i bilden.

– Fan, då måste man ju se bra ut! Jag tänkte om, började lära mig mer om nutrition, tränade hårt och skötte maten. Då hände det grejer, och kroppen såg inom ett par år helt annorlunda ut, förklarar han.

Intresset för fitness uppstod och en ny värld öppnade sig. Han hade då ingen i sin närhet som kunde hjälpa honom, utan sökte sig fram själv. 

– Det fanns inga PT:s på den tiden, och inget YouTube. Jag läste allt jag kom över och provade mig fram till vad som kunde funka och vad som inte gjorde det, för-
klarar han. 

One body – one life. För reza charlie hänger allt samman. Att bli den bästa versionen av sig själv handlar om hårt arbete och inte minst om ärlighet och att känna sig själv. Foto: Seth Janson

Uppbrottet 

Som första tävling ställde han upp i Luciapokalen ’02. Det resulterade i en femteplacering och han kände direkt att det här var något för honom. Efter det formades tillvaron mer eller mindre helt kring att göra tävling och jobb möjligt. Åtaganden som höll honom igång hela dygnet.  

– Jag gick upp klockan 06.00 på morgonen, tränade först och gick sen till jobbet där jag blev kvar till klockan nio på kvällen. Efter det gick jag och tränade igen och kom till slut hem klockan elva. Då var det dags att gå och lägga sig för att orka upp till klockan sex för att gå till gymmet igen. Så rullade det på i fem år ungefär, tills jag kände att ‘nej, det är inte så här jag vill leva’, berättar han bestämt.

Den ena butiken såldes och den andra gav han till sin pappa att driva vidare. Brorsan hade flyttat till Stockholm några år tidigare för att plugga på Handelshögskolan, och nu tog Reza med sig lite pengar och åkte efter. Utan att riktigt veta vad det innebar eller vad som var vägen dit, saknade han livskvalitet. Det blev ett naturligt steg att jobba med människor och utbilda sig till personlig tränare och kostrådgivare. 

Grusad förväntan

Under ett par år jobbade Reza på SATS och World Class. Det var bra, men samtidigt som branschen är rolig kan den många gånger också vara slitig. Väl uppe på en viss nivå blev pressen stor, och han förväntades lägga ner väldigt mycket engagemang utan att få det han ville tillbaka, så då ledsnade han. 

Via sin mentor på gymmet fick reza tidigt med sig riktlinjer för hur han skulle förhålla sig till sämre livsval som alkohol och droger. Det har klarat honom ur situationer då han kunnat hålla huvudet kallt och fortsätta på sin inslagna bana. Därför beklagar han att gymkultur många gånger har vad han upplever vara ett oförtjänt dåligt rykte. För att lyckas bygga din kropp måste du ta hand om dig och vårda din kropp med långsiktig träning och bra kost. Det vill han förmedla till unga killar och tjejer som söker sin identitet.
Foto: Seth Janson

Långt ifrån livskvalitet

En kille på gymmet drev ett vaktbolag och en dag erbjöd han Reza att hoppa in. Han provade ett pass, men konstaterade snabbt att det inte var något för honom.

– Jag hatade det och bestämde mig för att aldrig göra det igen. Men tydligen gjorde jag ett bra jobb för han ville ha mig där. Så efter att ha blivit lovad de bästa positionerna gick jag med på det ändå,säger han. 

Betalningen var generös för någon som inte hade erfarenhet, och han fick ta hand om bra klubbar. När han senare fick utbildning var det inom personskydd, inte som väktare. Uppdragen bestod mest i säkerhet på Sturecompagniet i Stockholm, vilket bland annat innebar att han tog hand om kändisar och servade ägarna. Det var dock långt ifrån så glamoröst som det kan framstå. Vid många tillfällen hade det kunnat gå riktigt fel, och Reza minns det som en tuff tid. Men han ångrar det inte.

– Man får ingenting gratis. När jag kom till Stockholm hade jag gett upp allt och gjorde det som behövdes för att överleva. Jag ville inte komma hem med svansen mellan benen. Att jobba med säkerhet innebär mycket märkliga möten och du lär dig mycket om människor. På dagen träffar du dem positivt inställda, på bästa humör. Sen på kvällen träffar du samma personer igen, fast då visar de sig från sin sämsta sida. Du lär dig hantera människor och förstå dem – och omvärlden – på ett annat sätt. Hur allt funkar. För mig var det en nyttig läxa och jag lärde mig väldigt mycket. Jag skulle nog inte velat ändra på den perioden, men träningen räddade mig också många gånger även då, och fick mig att hålla fokus. Gymmet har alltid varit mitt ”safe place”,förklarar han. 

Till sist tvingades han ändå inse att en förändring måste till. Att det livet han levde inte var bra för honom. 

– Det var en väldigt hård atmosfär med mycket falskhet. Jag var inte mig själv utan började anta en mer negativ, mörk personlighet. Från att alltid ha varit en person som gav alla en chans började jag kategorisera folk. Dessutom hamnade jag i väldigt fel umgänge ett tag, och då insåg jag att jag måste dra mig tillbaka, berättar han. 

Nordic Shape ser dagens ljus

Det var inte helt självklart att bryta upp, men efter ungefär ett år var han redo att gå vidare. Nya möjligheter öppnade sig när han fick tillfälle att hjälpa till med uppstarten av den första MM Sports-butiken i Stockholm. Det ena ledde till det andra och när verksamheten rullat ett halvår var det så äntligen dags att sjösätta hans egna projekt – Nordic Shape. 

I hela sitt liv hade Reza drömt om att skapa en plattform som är byggd utifrån personlig träning. Ett gym där det ges möjlighet att hjälpa medlemmarna på riktigt. Dock insåg han att möjligheten att finansiera ett sådant initiativ från start skulle bli en mastig historia, så ambitionen delades upp. 

Plattformen

Nordic Shape startade som en butik 2013. Inkomsten kom genom försäljning av kosttillskott och kläder, och redan från början gick affärerna bra. Många trogna kunder kom in för råd kring träning och kost över disk. Så smått började Reza engagera sig i personer som ville tävla, och märkte att det faktiskt fungerade att vägleda dem utan att behöva vara på plats på gymmet. Därmed var grunden för teamet lagd.

Den första atlet som det gick riktigt bra för var Lasse Nordström som under sin första satsning plockade hem topplaceringar i allt han tog sikte på – Alströmerpokalen, Tammerpokalen, Luciapokalen och SM. Sedan dess har atleterna strömmat till under åren, vilket slutligen ledde till att Reza släppte butiken i våras för att istället utveckla teamet fullt ut. 

– Jag räknade på det och insåg att butiken tog för stort utrymme. Dels innebar den stora omkostnader och dels tog den för mycket tid i anspråk. Jag kunde tjäna bättre på att köra teamet och coacha atleter mot tävling och inom träning än att driva butiken. Då var valet enkelt vad jag skulle satsa på, ler han.

Nordic Shape är uppbyggt i olika lager. Kärnan är teamet som består av 16 atleter som har placerat sig bra på tävlingar. De har skaffat sig en position genom att vara mer eller mindre framgångsrika och bland dem märks bland andra Patrick Monga och Aimen Youssef. För dem är Reza teamledare, vilket främst innebär att han sköter deras planering av kost och formtoppning. Träningen har de koll på själva. 

Eftersom alla i teamet är kompisar händer det ofta att medlemmarna ses tillsammans utan Reza och kör poseringsträning eller dylikt. Det viktigaste för Reza är att personerna i teamet är bra förebilder – personer som andra kan lära sig av, som förmedlar en positiv bild av det teamet gör och av sporten.

Därutöver tävlar cirka 30 atleter i Nordic Shapes namn, utan att vara medlemmar i teamet. För många av dem agerar Reza coach. Ett sådant samarbete kan se ut som så att han och atleten kommer överens om att köra halvårsvis, och att de under den perioden ses varje vecka för att gå igenom träning, posering och kostupplägg – det som behövs. Uppstår det problem vill Reza alltid att det ska vara självklart att man vänder sig till honom för att hitta en lösning. 

– Behöver du gå igenom teknik, då gör vi det. Behöver du poseringsträna, då gör vi det. Det finns ingen färdig paketering. Jag kan bli väldigt personlig och gå in och styra upp. Det är ju mitt jobb att peka på vad du kan göra bättre. Om du sen vill ändra på det eller inte, det är ditt val. Ärlighet är viktigt, liksom att atleten känner sig trygg. Jag stressar aldrig upp mig eftersom jag känner mig säker på det jag gör, menar han.

Du behöver inte alltid veta var du är på väg för att jobba framåt. allt som händer tar dig framåt om du förhåller dig till det rätt. Foto: Seth Janson

En stor träningsfamilj

Även om Reza framstår som en man med stora ambitioner och stark självkänsla har han inte alltid sett sig själv som coach. Det var först när han träffade sin fru Maria Johansson som hon fick idén att börja gro.

Reza och Maria träffades genom gemensamma vänner i träningskretsar. De var ett gäng seriöst tränande som hängde på gymmen kring Odenplan i Stockholm, och på så sätt kom det sig att de började träffas. De tränade ihop allt mer frekvent, och relationen inleddes med en tävlingssatsning. När det så var dags för förlovning var de båda på diet. 

– Ringarna byttes på Hornsbergs strand. Där åt vi riskakor och sen gick vi och tränade, skrattar han. 

 I dag har de varit gifta i två år och på SM i oktober vann de silver i parklassen i bodybuilding.   

Nästa steg, bara en tidsfråga

Nu jobbar Reza med det han vill, på tider han själv styr. Företaget utvecklas åt rätt håll och han ser fram emot framtida tävlingar. Han anser att det är viktigt att själv vara aktiv för att kunna känna sig trovärdig och vara en förebild över tid. Det räcker inte att bara delta – han vill prestera. Därför blev han besviken under SM i oktober när resultatet inte blev vad han önskat. 

– Jag följde en plan och hade prickat formen väldigt bra. Så kom jag till invägningen och såg mina motståndare, vilka jag då uppfattade som betydligt större än jag. Istället för att hålla mig till planen gjorde jag en del justeringar, vilket resulterade i att jag till söndagen hade dragit på mig en hel del vätska. På två dagar förstörde jag fjorton veckors diet och kom inte ens till final,konstaterar han.

Att gräma sig är dock inte Rezas grej. Sitta hemma och tycka synd om sig själv leder ingenstans. Det som har tagit honom fram i livet är disciplin, självbehärskning, att jobba hårt och tänka rätt. I träningen och i livet. Det är bara att ta sig upp igen – bygga om, planera om och ta revansch. Nästa satsning kommer överkroppen att vila stadigt på två massiva ben. 

Under tiden läggs stort engagemang i teamet som växer fram genom erfarenhet och gemenskap. I horisonten hägrar drömmen om gymmet Nordic Shape, och vi ser fram emot att ses på invigningen. 

Här kan du läsa mer om Reza.

Mer om Reza

En vanlig dag för Reza 

07.00 Klockan ringer.

07.30 Dagens första träningspass.

10.00 Dagens första klient, sen avlöser de
varandra resten av dagen. 

18.00 I tävlingstider fortsätter jobbet ofta hemma
när ”den vanliga arbetstiden” inte räcker till,
med poseringsträning, fettmätning med mera.

19.00 Dagens andra träningspass. 

21.00 Middag.

 

Rezas 5 tips för framgång i träningsbranschen 

 • Tålamod
 • Envishet
 • Hårt arbete
 • Tro på dig själv
 • Ödmjukhet

 

5 snabba 

 • Träning – Tävling 
 • Deff – Uppbyggnad
 • Morgonträning – Kvällsträning 
 • Sommar – Vinter 
 • Herde – Ledare

 

Alltid i Rezas kylskåp

 • Ägg
 • Kyckling 
 • Grönsaker
 • Fun light
 • Frukt