Träning blir en allt viktigare statussymbol

Senaste nytt inom träningsbranschen. Ove Rytter spanar in senaste nyheterna.

  • Från och med i år har alla livsmedel i Sverige en mer komplett näringsdeklaration med uppgifter om mängden fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt som finns i produkten. Det måste också framgå hur mycket energi den ger. En nyhet är att totalmängden sockerarter alltid ska anges. Där ingår både tillsatt socker och det socker som kan ingå naturligt, som exempelvis fruktsocker eller mjölksocker.
  • Den 14 januari firade gruppträningsformatet BODYPUMP från Les Mills 25 år. BODYPUMP finns i dag på cirka 16 000 klubbar runt om i världen och har över 60 000 utbildade instruktörer! Globalt presenteras 94 000 BODYPUMP-klasser varje vecka. Firandet skedde samtidigt på 15 000 klubbar under en så kallad ”BODYPUMP 100 klass”, med totalt cirka 1 000 000 deltagare.
  • En ny gymkedja är på G, kallad ”Boost”. De har nu startat sin första anläggning i Västerås och tanken är att växa mot en målgrupp som är villiga att betala lite mer för sitt medlemskap. För cirka 20 000 kronor per år erbjuds automatiserade träningsmaskiner och personlig tränare. Det blir Johan Lundström, VD för bland annat World Class Arena i Västerås, som kommer att driva Boost i Västerås.
  • Träning blir en allt viktigare statussymbol visar en färsk undersökning från SIFO. I undersökningen framgår att 53 % anser att träning och hälsa är viktigare än för tre år sedan, främst i åldersgrupperna 18 till 34 år. Överst på listan hamnar god ekonomi, följt av tid för vänner och familj. Hälsan kommer på tredjeplats. Värt att notera är att 24 % svarade ”Vet ej”…!
  • Novus presenterade nyligen, i samarbete med organisationen En Svensk Klassiker, en trendrapport kring svenskarnas val av träningsformer. 30 procent av aktiva svenskar tränar på ett gym, vilket gör det till den i särklass populäraste organiserade formen av träning. 
  • För män som fått en prostatacancerdiagnos är daglig motion livsavgörande. Enligt forskning från Karolinska Institutet hade män som var fysiskt aktiva 5–10 år efter sin prostatacancerdiagnos lägre risk att dö av cancern. De som var fysiskt aktiva i så lite som 20 minuter per dag hade 39 procent lägre risk att dö av sin prostatacancer, jämfört med män som inte motionerade. 
  • Svenska Golfförbundet (SGF) bildades 1904 och är ett av Sveriges äldsta och största specialidrottsförbund med 460 klubbar och nästan 500 000 medlemmar. Efter 112 år gjorde golf comeback som olympisk sport i Rio 2016 där det blev silvermedalj för Henrik Stenson. Dock är det fortsatt nej till friskvårdsbidrag för golf, detta sedan Högsta förvaltningsdomstolen meddelat dom i ett fall som överklagats av Skatteverket. Ett bakslag för sporten med tanke på ett tidigare positivt förhandsbesked.