Vett och etikett i gymmet – 10 oskrivna regler

Det finns ett gäng oskrivna regler du som gymtränande absolut inte bör bryta emot.
BODY listar här de tio värsta synderna att begå i gymmets lokaler.

1. Vara självutnämnd och påträngande expert

Vill du bli gymmets minst omtyckta person? En kassaskåpssäker genväg är att som
självutnämnd träningsunikum konstant kommentera andras utförande och övningsval – utan att de ens frågat om hjälp. Oavsett vilken övning någon annan gör ska du likt en
oinbjuden och ovälkommen gäst kliva fram och förklara att de gör övningen helt fel.

De borde naturligtvis testa att göra rörelsen längre eller kortare, snabbare eller
långsammare, med en arm istället för två eller tvärtom. Vad de än gör så vet du bättre.
Och skulle du inte hitta något tekniskt att påpeka kan du bara såga hela övningen och istället påpeka dina bättre övningsval. Eller så låter du bara folk träna i fred…

2. Gå fram och prata med någon under pågående set 

Det här är något som rekommenderas starkt om du önskar få uppmärksamhet, bli hatad av resterande gymmedlemmar och samtidigt riskera deras överlevnad. Testa själv att sticka fram skallen och tilltala
någon som är mitt uppe i att försöka sätta personbästa i bänkpress och du förstår snart vad jag pratar om. 

Att be mer rutinerade personer om hjälp eller fråga någon om de snart är klara med sin skivstång är naturligtvis inga konstigheter – men vänta med den verbala offensiven tills de kan tänkas vara tillgängliga och
mottagliga för att prata. 

Du skulle nog själv inte vilja föra en dialog när du gör näst sista repetitionen under ett blytungt set knäböj och kämpar livet ur dig för att ens komma upp igen.

3. Ragga and never give up

Att träffa någon på gymmet behöver inte vara fel – snarare tvärtom. Ni delar uppenbarligen träningsintresset och ser dessutom vad ni får rent fysiskt. Men ska du flörta på gymmet gäller det ha att ha lite känsla och tajming. 

Att erbjuda sig hjälpa till med att lyfta av vikter är en trevlig klassiker som dessutom känns tämligen oskyldig.
Att däremot stå och stirra, ge komplimanger i stil med ”f-n vad snygg du är” eller helt ohämmat bjuda ut någon på middag under pågående set i knäböj brukar vara mindre uppskattat. 

Märker du därför att dina närmanden inte verkar väcka intresse och att åtrån inte är ömsesidig gör du nog bäst i att förflytta ditt fokus till vikterna igen.

4. ”Paxa” maskiner och annan utrustning

Först till kvarn är lite det system som per automatik gäller i gymmet. Detta
innebär dock inte att det är acceptabelt att ockupera sju maskiner och fem andra redskap samtidigt. Alla som tränat på gym en längre tid har någon gång bemötts av meningen: ”Ursäkta, jag kör där”, fast maskinen uppenbarligen inte är tänkt att användas igen förrän om sisådär fem minuter. 

Bli inte förvånad om personen som paxat redskapet i fråga även väntar lite
extra med sin träning om telefonen börjar ringa. Att prata triviala vardagssaker kan man naturligtvis inte vänta med till efter passet, detta måste avhandlas
omgående, och därmed får du snällt men snopet stå och vänta. Trots att
maskinen inte ens används.

5. Lägga mer tid på sociala medier än på träning

För många är sociala mediekanaler viktiga och i
vår värld handlar det ofta om att dokumentera och offentligt publicera sin träning – vilket nog de flesta inte stör sig nämnvärt på om du gör. Men tänk på hur du gör det. Att spärra kabelhissen för andra i fem minuter för att få den perfekta bilden, eller att ockupera gångvägen i omklädningsrummet för att lyckas klicka en oantastlig gymselfie i perfekt ljus kan reta upp den mest positivt lagda personen om du står i vägen. 

Inne i gymmets lokaler gör du också bäst i att fokusera på träning, för allas skull. Vänta med att spendera 30 minuter till att hitta det perfekta filtret för din bild – speciellt när andra står i kö för att använda den maskin du mest velat ha som rekvisita till ditt foto.

6. Fokusera på att höras istället för att lyfta

Det finns inget fel i att vara något högljudd under tunga lyft, och det är ganska få som stör sig på en mindre rösthöjning eller några släppta vikter när personliga rekord ska slås. Men som med allt annat finns det en gräns. 

Att gorma likt en brunstig gorilla under samtliga set är inte den smartaste taktiken för att bli populär bland dina tränande kamrater. 

Och vad gäller att släppa vikterna i golvet så är detta självklart relevant när du kör
frivändningar, tunga hantelpressar eller persar i marken. Men för att hålla dig på rätt
sida om vett och etikett-reglerna bör du undvika att på egen hand dunsa likt en
byggarbetsplats när du tränar enarmscurl och stående vadpress. 

7. Glömma deon och nytvättade kläder

För din egen del är det inte nödvändigtvis speciellt negativt om du glider omkring med en förhållandevis oattraktiv odör, du kommer tack vare detta utan problem få alla önskvärda gymredskap för dig själv. För dina medmänniskor är det dock betydligt besvärligare när du äntrar lokalen med
samma otrevliga stank som en nyöppnad burk surströmming. Troligtvis kommer du inte bli informerad om din rediga stank, då folk i regel ogärna förklarar för andra att de luktar illa. Därför kan det vara svårt att upptäcka om du begår denna synd eller ej. 

Undertecknad rekommenderar därför att säkerställa användandet av deodorant innan passet och att träningskläderna tvättas fler än en gång under ditt årsabonnemang på den lokala träningsanläggningen.

8. Håna någon som är otränad

Det här är inte bara respektlöst utan direkt korkat. Varför tror du dessa
personer befinner sig på gymmet? Att träning bara skulle vara för de som redan är vältränade är helt befängt. Ta då också i beaktande att otränade, eller något över- eller underviktiga personer ofta kan tycka det är lite obekvämt att gå in på gymmet och vara ovana bland massa rutinerade träningsråttor – då av
anledningen att de tror sig bli uttittade och dömda. 

Naturligt är ingen BODY-läsare så pass oklok att någon av er begår denna synd, men om ni skulle upptäcka andra individer som gör det kan det vara bra att upplysa dem om att åldersgränsen som ofta gäller i gymmet även gäller den mentala åldern. När vi tränar hjälps vi åt, speciellt om det är personer som är nya inom träningens värld. Deal?

9. ”Glömma” städa undan efter dig

Av någon anledning verkar det sunda förnuftet sluta existera när vissa beträder gymmet. Dtetta tar sig uttryck på många vis. Ett av de mer kreativa sätten är att somliga individer nästan verkar göra en sport av att gömma hantlar och andra redskap på så märkliga och oväntade ställen som möjligt. Spontant känns det tämligen rimligt att placera det föremål du tog från sin korrekta plats där igen när du är klar, men den här typen av syndare går efter helt annat synsätt och logik. 

Redskapen och vikterna lämnas antingen på så udda plats som möjligt, eller så struntas det
helt sonika i att returnera dem överhuvudtaget. Bekvämt för dig som genomför denna synd, men mindre roligt för tjejen i receptionen som ska plocka av 400 kilo från benpressen vid stängning.

Vad gäller hygiendelen så är det givetvis helt okej att svettas på gymmet. Det gör vi alla
(eller borde göra åtminstone). Däremot är det mindre behagligt att som nästkommande
träningsentusiast behöva lägga sig i din efterlämnade svettpöl för att själv kunna köra lite pressar. 

Därför är det rekommenderat att ha med en handduk eller med hjälp av papper torka av efter dig, speciellt om du är typen som tenderar att svettas kopiösa mängder. På så vis slipper nästa person dra på våtdräkt och gummistövlar för att möjliggöra träning med den utrustning som du använt.  

10. Mer lallande än tränande

Den här typen av individer tränar inte bara själv väldigt sparsamt, utan lyckas också med bedriften att effektivt förstöra fokus och träningsintensitet för alla andra i närheten. 

Spontant kan man tro att folk är på gymmet för att i första hand träna – men så är inte fallet för alla. Den sociala delen är för somliga betydligt viktigare, och för en del nästan den enda anledningen att beträda gymmets lokaler överhuvudtaget. Om du själv inte är av denna personlighetstyp har du troligtvis något irriterat lagt märke till andra som är det. 

Vanligt är ett gäng killpolare i övre tonåren som lagt beslag på en eller flera skivstänger och bänkar, alternativt kabelhissar för att pumpa bänk och precisionsskjuta de olika delarna av triceps. De fokuserar dock inte så mycket på träningen, utan ser den mest som ett onödigt ont för att kunna hänga i träningslokalen. Således genomför grabbarna grus ungefär ett set vardera var tionde minut för att sedan återigen lägga allt fokus på att samtala om föregående helg och tillhörande utgång. 

Inte sällan är det någon i gänget som också högljutt talar i telefon under långa intervaller. Får du då för dig att dennes hantlar är lediga så kan du dock glömma det. Istället bemöts du med frasen : ”öh, de där kör jag med”! Detta trots att han under senaste halvtimmen enbart låtit munlädret jobba.