Experten svarar: Vilket proteinvariant är bäst?

Jag undrar vilken form av proteintillskott som är bäst och varför. Det finns ju flera sorter – isolat, hydrolysat, koncentrat och så vidare.

DAVID svarar: 

Precis som du säger har tillverkarna utvecklat ett flertal framställningsmetoder för proteintillskott. Ett koncentrat av protein (oftast mjölkprotein) innebär helt enkelt att man tagit proteinfraktionen ur mjölken och koncentrerat det så att man får ett pulver med väldigt högt proteininnehåll. Koncentratet innehåller dock även en del mjölksocker (laktos). När man gör ett isolat har man gått steget lite längre och genom kemiska processer isolerat just proteinerna från allt som inte är protein (laktos med mera), Man får på så sätt en lite renare proteinprodukt. Ur ett tränings- och muskelökningsperspektiv finns det inget som tyder på att det ena skulle vara bättre än det andra. En anledning till att välja ett isolat är om man är laktosintolerant men annars kan man låta plånboken styra valet så länge produkterna i övrigt är likvärdiga.

När det kommer till hydrolysat så har man i fabrik förspjälkat (hydrolyserat) proteinerna. Det betyder att man i ett hydrolysat har kortare fragment av proteiner och en hel del fria aminosyror och korta aminosyrakedjor. Tillverkarna vill ofta trycka på att upptaget av deras hydrolysat är lite snabbare än för motsvarande proteinkoncentrat eller isolat men för effekten på din träning finns inga övertygande bevis för att det skulle finnas några fördelar. Är man känslig för intakta proteiner kan man tåla ett hydrolysat lite bättre eftersom mjölkproteinets struktur i stor grad förstörts.

Att ha snabbt upptag kan eventuellt vara av fördel i vissa situationer men så länge ditt proteinintag över lag är tillräckligt högt saknas det bevis för att exakt form på proteintillskottet skulle spela någon roll över huvud taget. Här hittar du protein med olika sammansättning och funktion. Vi är hänvisade till att själva prova oss fram till vad vi tycker funkar bäst.