Fråga experten: Hur viktig är tävlingsfärgen?

Jag har sett flera atleter som placerat sig högt på pallen trots att deras färg varit grådassig, ojämn eller helt flammig. Hur viktig är färgen egentligen i den slutliga bedömningen?

HELENE svarar:

Färgen är inte något som styr hela bedömningen och därmed slutresultatet, men den har en stor del i hel-heten av looken på scen när man bedöms. En bra, symmetrisk och välbalanserad fysik kommer alltid vara det absolut viktigaste. Förmodligen besitter de du sett som tagit pallplaceringar, trots dålig färg, just detta.

På scen så är ljuset väldigt starkt och då försvinner mycket av muskulaturens konturer. Har man då en mörkare färg (tävlingsfärg) på kroppen så framhävs muskulaturen lättare. Lika viktigt som det är att ha färg på kroppen är det att den är jämn och fin. Om färgen är ojämn så kan detta istället ge en sämre look då det kan skapa ”falska” ojämnheter på kroppen.

Mitt tips är att anlita någon som jobbar med just detta på plats under tävlingarna, därför att de sannolikt…

…har stor erfarenhet och kan sitt jobb mycket bra.

…har koll på vad för typ av färg just din kropp behöver.

…har koll på vilken färg som passar för scenen och ljussättningen på den aktuella tävlingsdagen.

Anlitar du någon av de färgläggare som finns på plats så kommer du ha ungefär samma nyans som 90 procent av motståndarna, vilket inte är någon nackdel då det är de du bedöms emot. Du sparar sannolikt bara lite tid och pengar om du lägger färgen själv jämfört att anlita någon. Dessutom slipper du köpa färg, kladda på hotellrum och vara osäker på om du ska hinna med allt i rätt tid. De som arbetar med detta sköter ALLT åt dig, från första färglagret till sista glansen innan du ska upp på scen.